康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
76231 550
SUM 發表於 2011-5-26 15:43:22 |顯示全部樓層
咁有菇種同冇菇種有乜分別?

有菇種,失敗機會幾乎零。快d變酸。 無菇種,失敗機會比有菇種高,無咁快變酸,唔中意飲咁酸既人,多D機會掌握甜酸度。  發表於 2011-5-26 15:58
回復

小白 發表於 2011-5-27 00:34:22 |顯示全部樓層

其實會唔會,  "前人"  比菇種  "新人"  做菇茶時會方便些, 與及又唔駛比咁菇茶 (要嚟飲好過 ),
所以大家唔解了一定要有菇種. "前人" 最初的菇種都係吽出嚟....

睇唔明..'前人'係咩人呀? '新人'係咪即係我呀?  發表於 2011-5-27 07:31
回復

cklife 發表於 2011-5-27 07:37:20 |顯示全部樓層
當然,所有事物最初都係零,菇菇都係吽出黎...
但吽菇要識吽,要配合方法材料....
但有菇水同菇菇....就唔洗咁複雜,好簡單就做到菇茶....無理由咁簡單唔做,去好複雜吽菇架嘛...
我之前有貼過,有人做左報告出黎,點吽菇、養菇既糖粉茶既種類對成品既影響等等...

人地係一組人咁去做報告先玩吽菇,我就無興趣喇....

係美國己經有公司將菇茶做成商品....要資料都去佢度搵啦...無理由自己咁辛苦嘛
回復

小白 發表於 2011-5-27 17:19:52 |顯示全部樓層
'前人' 係有菇種的朋友...
'新人' 係未養過菇的朋友...

我只係冇落菇種, 其他的份量係一樣. 隻菇吽出嚟係自然產物...

我只係經驗分享.. 別冇他意...  引起任何誤會... 唔好意思  

哦....我頭腦一下好難轉到咩..  發表於 2011-5-27 17:57
回復

winky 發表於 2011-6-4 13:05:17 |顯示全部樓層
終於爬完22頁啦....大家都好有心機喔....多謝曬各位分享
最近有係街買菇茶飲, 見到大家都自己浸, 心思思都想浸下添.....等我都去搵返個樽先~

香港買菇茶咩價錢呀?  發表於 2011-6-4 20:08
回復

winky 發表於 2011-6-7 15:25:08 |顯示全部樓層
回復 winky 的帖子

1.25L 汽水瓶裝住...無記錯好似係$20 (一向都係人地幫我買)

都唔貴...一樽飲到5日..  發表於 2011-6-7 17:00
回復

八王爺 發表於 2011-6-9 12:27:44 |顯示全部樓層
$20 1.25L , 咁咪好好賺!

八王爺你又去開番檔丫.....又有得玩又有得賺呀...  發表於 2011-6-9 14:10
回復

kim123 發表於 2011-6-8 19:00:44 |顯示全部樓層
菇茶含酸性, 唔好用膠樽,,要用玻璃樽
回復

cklife 發表於 2011-6-8 19:35:20 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2011-6-8 19:00
菇茶含酸性, 唔好用膠樽,,要用玻璃樽

外邊買佢多數用膠樽裝....無計喎...

我係泰國買佢都係用膠樽裝呀....
回復

cklife 發表於 2011-6-17 11:35:51 |顯示全部樓層

因為老公唔中意咁酸...所以換左個做法....比中意飲甜D既人參考...

我用依隻樽....裝到一千五百ML既...兩個樽輪流用

份量︰
1000ML水+81克糖+4克茶葉+一頂菇帽

室溫浸四日就飲,大約六分甜四分酸......一樽飲四日...剛好第二樽做好....

如果...有一兩日無飲...覺得太酸就會加新培養液(糖茶水)入去...等佢無咁酸...味道可以隨便調....又唔洗放雪櫃...

放左1000ML水之後...係樽身貼膠紙....用雙頭筆係膠紙度依水平面劃一度線....

咁以後整時...只要D茶加到線位,放糖入去溶左...我加頂菇帽就OK...方便好多。

81克糖呢...大約一條片糖....可以開始我斷估既作業方式喇...

--------------------
唉...轉左新版....無左所見即得方式....

做唔到目錄呀......

所以...以我我既貼都無目錄架喇....

請問用依個樽是否不用紗布封口,直接用回它的蓋?  發表於 2013-7-9 13:38
回復

maywong918 發表於 2011-6-20 23:13:07 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 11:35
因為老公唔中意咁酸...所以換左個做法....比中意飲甜D既人參考...

我用依隻樽....裝到一千五百ML既...兩個 ...

ck,我又想學呀,想問下唔理前邊果D,就跟呢條方整得唔得呀? 因為人老無記性,刨完前邊甘多版刨到我頭暈眼花,刨完都唔記得左D野............ 同埋我無甘多位來擺大玻璃樽呀~

依個係四日份量....所以要兩樽先夠一個人飲..  發表於 2011-6-21 08:11
得呀...不過份量細D囉...唔夠酸就放多兩日先飲...  發表於 2011-6-21 08:11
回復

八王爺 發表於 2011-6-21 10:08:41 |顯示全部樓層
我用2.5L 葯酒樽,做3樽,隔一日一樽,咁一家幾口都夠飲。
我依家有二十幾只菇,有得飲,又有得食。

所以份量要睇各人消耗量....只要比例差唔多就OK囉...  發表於 2011-6-21 10:38
回復

yuen-w 發表於 2011-6-21 11:29:53 |顯示全部樓層
我昨晚都整咗:
1. 1大 - 八珍size,用普洱,份量約2.4L,片糖2片,茶葉幾執仔。
2. 1小 - (似CK的樽但係1.1L係吉吉島買的),用紅茶,份量跟CK。

飲時打算加入"蘭香子",希望唔會有事啦。

(冇影相,因為唔識上傳)

咩疇係蘭香子呀? 飲時我都加過好多種唔同既野架...  發表於 2011-6-21 11:33
回復

maywong918 發表於 2011-6-21 11:46:39 |顯示全部樓層
唔該ck,甘等我去準備下先~
回復

maywong918 發表於 2011-6-21 12:10:44 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-6-21 10:08
我用2.5L 葯酒樽,做3樽,隔一日一樽,咁一家幾口都夠飲。
我依家有二十幾只菇,有得飲,又有得食。 ...

王爺,唔知你可唔可以俾D菇種我呢?因為見車厘同你都會去大茶飯,所以想問你拿左托車厘幫我拿返來.................
回復

八王爺 發表於 2011-6-21 12:21:11 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-6-21 05:10
王爺,唔知你可唔可以俾D菇種我呢?因為見車厘同你都會去大茶飯,所以想問你拿左托車厘幫我拿返來. ...

好的,不過菇菇要有茶浸住,又酸性,熱又生得快。
車厘要帶玻璃密封盒先攞到咯。攞咗要快啲放入雪櫃。
回復

yuen-w 發表於 2011-6-21 12:30:39 |顯示全部樓層
yuen-w 發表於 2011-6-21 11:29
我昨晚都整咗:
1. 1大 - 八珍size,用普洱,份量約2.4L,片糖2片,茶葉幾執仔。
2. 1小 - (似CK的樽但係1. ...

蘭香子即是九層塔(羅勒)種子。上次我係版聚話俾包新手農夫試的,浸水後會脹大。

哦...原來就係果隻減肥野....好似話對身體有益架喎...  發表於 2011-6-21 17:25
回復

maywong918 發表於 2011-6-21 12:31:12 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-6-21 12:21
好的,不過菇菇要有茶浸住,又酸性,熱又生得快。
車厘要帶玻璃密封盒先攞到咯。攞咗要快啲放入雪櫃。 ...

攞咗要快啲放入雪櫃-------------你地食飯無甘快走既啵,應該無問題呱?
玻璃密封盒,甘轉頭去買返個先,唔該晒王爺~
回復

八王爺 發表於 2011-6-21 12:34:40 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-6-21 05:31
攞咗要快啲放入雪櫃-------------你地食飯無甘快走既啵,應該無問題呱?
玻璃密封盒,甘轉頭去買返個 ...

食飯有空調當然無問題,問題喺唔知佢搭車要幾耐,又有無空調呢?
回復

maywong918 發表於 2011-6-21 12:41:02 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-6-21 12:34
食飯有空調當然無問題,問題喺唔知佢搭車要幾耐,又有無空調呢?

我地住上水,響火車站到屋企都係大概15分鐘左右,應該OK呱?
另外想問下王爺個盒要几大呀?
回復