(新手必看)風信子的養護方法

作者: JenniferC 發表于 2008-1-20 15:08:22
146710 74
tigger 發表於 2008-2-23 13:07:46 |顯示全部樓層
JenniferC,
多謝你既風信子養護方法,寫得好清楚呀!!
我新年前都買左3 棵風信子,又想試下保存球根,你上文好informative,我會試試!
不過其中一棵買回來時就已經冇乜根...都過都冇辦法...照試..
回復

JenniferC 發表於 2008-1-30 13:30:47 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-1-28 10:40 發表
我買回來的風信子球根先雪球,種之後都係放响陰暗通風處,但最後只有葉長花莖不長, 到最後花莖都係唔高, 响葉中開花.... =_=
請問點解會咁? @o@

我覺得花莖高度真係好難掌握,下年還是買已出花莖嘅風信子好了..... ...

我想問問,你"葉長花莖不長"的情況是否像下貼一樓照片中的類似?
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D17
我猜想你的風信子與照片不同的是 - 你的花苞在照片中的高度時已經轉了色的…

若果是我猜想的情況,你當時的風信子所放置的位置可能較溫暖,令它等不及花莖長高就花苞轉色開花。
回復

cestbaga 發表於 2008-1-28 10:40:46 |顯示全部樓層

有問題想問

我買回來的風信子球根先雪球,種之後都係放响陰暗通風處,但最後只有葉長花莖不長, 到最後花莖都係唔高, 响葉中開花.... =_=
請問點解會咁? @o@

我覺得花莖高度真係好難掌握,下年還是買已出花莖嘅風信子好了.....

回復

蛀米虫 發表於 2008-1-28 09:58:31 |顯示全部樓層
真是唔該晒就真啊!  我試試看吧!  
始終唔想白白浪費個球, 試試如果可以生我話就好了.
回復

JenniferC 發表於 2008-1-27 23:16:03 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-1-27 16:49 發表

是水種, 3粒有2粒發左毛毛, 有一粒已放回泥中, 可能office星期六日較熱, 生長很慢.
反而水種的2粒已有2條葉(唔知係咪甘稱呼佢地), 1粒底部有毛毛和黑色.
其實可否切左d黑色和毛毛部分?? ...

不可,因為風信子是先發根,發完根再長葉及長長花莖,你現在的己經在出葉,根盤唔出新根的了,你用水栽的根本身就不多,若果你切那些根,就買少見少的了,這樣會影響花後養球的。

若果你本身有百菌清,你可以嘗試落些少入水稍微殺殺菌,因為百菌清本身是農用的,我想這樣落少少應該冇問題,而且水栽要定期換部份水的嘛~,今次落左,下次及之後正常換水就會慢慢溝淡至冇,不過成效我不能肯定…sorry...
回復

蛀米虫 發表於 2008-1-27 16:49:29 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-1-27 01:08 發表

要浸也是養完球的事兒了。

你的是水栽還是土栽的?
或者你可以用百菌清開水澆灌一下盆土,記緊養植環境要通風,因為那些霉好多時是因有水氣而唔通風才出來的。 ...

是水種, 3粒有2粒發左毛毛, 有一粒已放回泥中, 可能office星期六日較熱, 生長很慢.
反而水種的2粒已有2條葉(唔知係咪甘稱呼佢地), 1粒底部有毛毛和黑色.
其實可否切左d黑色和毛毛部分??

回復

seed 發表於 2008-1-27 09:38:06 |顯示全部樓層
謝謝JenniferC寳貴的一課
睇完終於對養球有個較完整的畫面
之前都散修修一舊雲
知要落肥却不知在哪階段落
現在明白多了
回復

JenniferC 發表於 2008-1-27 01:08:53 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-1-26 22:08 發表
但是他們已經發芽了, 再浸有沒有問題呢??

要浸也是養完球的事兒了。

你的是水栽還是土栽的?
或者你可以用百菌清開水澆灌一下盆土,記緊養植環境要通風,因為那些霉好多時是因有水氣而唔通風才出來的。
回復

蛀米虫 發表於 2008-1-26 22:08:39 |顯示全部樓層
但是他們已經發芽了, 再浸有沒有問題呢??
回復

JenniferC 發表於 2008-1-24 16:12:32 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-1-24 13:51 發表
若然已經底部發毛, 仲有沒得球呀!

咁就要睇下發到幾霉了。
一樓文中有提及:以多菌靈/百菌清浸泡消毒球根半小時後,切底風乾球根後收藏
這個步驟就是消毒殺菌的,浸前可以牙刷刷去那些霉稍微洗一洗再浸,浸完再輕輕刷一刷,浸完一定要記得要切底風乾,好好收藏在陰涼乾爽的地方

發霉到爛的話……你就看著辦吧…

回復

蛀米虫 發表於 2008-1-24 13:51:28 |顯示全部樓層
若然已經底部發毛, 仲有沒得球呀!
回復

花貓貓 發表於 2008-1-21 23:02:49 |顯示全部樓層
謝謝 JenniferC 的悉心講解 "風信子的養護方法"
回復

marrynut 發表於 2008-1-21 20:52:55 |顯示全部樓層
每年過年都會買風信子回家,花店老闆話開完花可以留待下一年再種,卻没說要冷藏!原來有這麼講究的學問~!
回復

Tony 發表於 2008-1-21 19:53:01 |顯示全部樓層
好正,好有用呀
回復

KUNO 發表於 2008-1-20 15:42:51 |顯示全部樓層
新手必讀!
回復