(新手必看)風信子的養護方法

作者: JenniferC 发表于 2008-1-20 15:08:22
146531 74
msfion 發表於 2012-4-4 20:55:12 |顯示全部樓層
剛想學養球,真好,在這裡找到資料,謝謝~~
EdenZhong 發表於 2013-3-8 14:24:33 |顯示全部樓層
請問葡萄風信子同風子的養球方法是否一樣。
Hector 發表於 2013-4-5 11:45:53 |顯示全部樓層
好全面又好實用呀, 謝謝!
wingwingwong 發表於 2013-4-5 15:28:16 |顯示全部樓層
Jennifer C, 我好想試下種, 去左花店問, 佢話風信子唔係一年開一次花, 可以開兩,三次, 係咪真架??

JenniferC 發表於 2013-5-8 16:35:02 |顯示全部樓層
wingwingwong 發表於 2013-4-5 15:28
Jennifer C, 我好想試下種, 去左花店問, 佢話風信子唔係一年開一次花, 可以開兩,三次, 係咪真架??

...

就如我在一樓帖子中說的:-

‧風信子須要經過"冷凍"這個步驟來分化花芽(亦即是原產地落雪的冬天過度至溶雪入春天);

‧風信子是以鱗莖的養份生長的植物,而開花會消耗鱗莖大量的養份,要等待花開完剪掉花莖後才是開始養球的時期,一般除了養在衡溫的溫室,養球至近攝氏25度左右風信子就開始進入休眠,在原產地有足夠的時間養肥球根(但仍然有退化的情況),在香港養球的時間太短,球根養得不夠肥,退化情況更大,鱗莖養份少,冷凍分化出的花芽亦會小花而弱。

‧若要如花店說的,一年開兩三次花,可以,不過前題是有衡溫的溫室+嚴格的消毒+用大盆土栽養植。
aquafish 發表於 2013-5-8 21:07:24 |顯示全部樓層
新手必讀!
JoanneBB 發表於 2013-11-4 10:43:40 |顯示全部樓層
Jennifer C, 我尋日買咗個風信子球,
但我問店員點處理,佢話而家要落泥種,如果唔係新年冇花睇
(佢冇講話要消毒同要雪)
但有個客買咗廿粒,佢都係答佢而家可以落泥種(但佢朋友答佢要雪過先種得架!)
咁即係點?!本身店佢哋已經幫你消咗毒?!定聽佢講而家可以落泥種?!
(真係好驚好似你話會生虫...)
ftsiii 發表於 2014-1-1 14:02:02 |顯示全部樓層
我家風信子養一年了, 沒有挖球冰球, 今年旁邊多了三個小朋友, 都有花箭
Daisy57 發表於 2015-1-4 02:06:03 來自手機 |顯示全部樓層
我今日買咗盆風信子,個盆好細個,無奈要換盆,期間斷咗啲根,唔知影響大唔大呢?
felicity615 發表於 2016-1-13 17:17:46 |顯示全部樓層
我昨天買風信子今早才發現球根爆開,有冇問題架???第一次用水種.
Last_one 發表於 2016-3-2 15:46:55 |顯示全部樓層
請問我這個風信子出了什麼問題
係咪換水太勤?

B17 發表於 2016-3-2 16:46:56 |顯示全部樓層
就快漚出蟲啦
ChanKwingYin 發表於 2016-3-8 20:29:23 |顯示全部樓層
Last_one 發表於 2016-3-2 15:46
請問我這個風信子出了什麼問題
係咪換水太勤?

浸到瀾灑,你冇見其它人點種咩??!!
ChanKwingYin 發表於 2016-3-8 20:30:54 |顯示全部樓層
風信子播種未講...
Adith 發表於 2017-2-10 14:02:14 |顯示全部樓層
早D睇到呢個POST 就留住新年買既風信子..開完花以為無用..做左堆肥