水浸後中菌

作者: taxitang 發表于 2018-9-6 23:15:15
5511 107
taxitang 發表於 2018-10-8 20:52:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-8 19:07
你放棄唔種蘭花?你最鐘意救花架,咁樣未免太可惜啦!
(睇下有冇其他地方可以東山再 ...

能夠將花從死亡邊緣救回,確實有很大的滿足感,雖然暫時唔養,但養花及救花這些知識唔會忘,將來必有機會再用。而小弟嗜好太多,唔玩花,可以在家玩番個2尺魚缸,現在正諗緊養水草或珊瑚魚,始終要有些工餘嗜好才妥,精神有所寄託,否則百般無聊,時間難過。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-10-8 20:48:53 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-6 07:20
謝謝!暫時要棄養,退休後再作選擇。

真是可惜! 但祝你幸福快樂,希望還有機會看Taxi大大的靚花。
回復

小雷子 發表於 2018-10-8 19:07:01 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-8 17:21
本身的花棚是侄仔租的,我只不過暫借地方一用,既然事情發生了,那將我剩餘的花也交给他打理,只那回四盆 ...

你放棄唔種蘭花?你最鐘意救花架,咁樣未免太可惜啦!
(睇下有冇其他地方可以東山再起!)
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 17:21:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-8 14:39
應該執得番幾十盆,唔種咪好嘥囉

本身的花棚是侄仔租的,我只不過暫借地方一用,既然事情發生了,那將我剩餘的花也交给他打理,只那回四盆玉露bb回家養,我家也只得一板黃金石斛和天宮石斛。
回復

B17 發表於 2018-10-8 14:39:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-6 07:20

應該執得番幾十盆,唔種咪好嘥囉
回復

taxitang 發表於 2018-10-6 07:20:39 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-10-6 00:30
師兄,加油呀!希望早日重建花棚,再養殖更靚的花

回復

Ming36 發表於 2018-10-6 00:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
師兄,加油呀!希望早日重建花棚,再養殖更靚的花
回復

小蘑菇 發表於 2018-9-19 22:19:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-19 20:52
謝謝!植物是個人喜好,如不是自己杯茶,就算稀有獨一無二,也没興趣,多謝大大的慷慨。明白大大的心意。 ...

不用謝啊! 希望 taxi 大大早日攪點花棚, 早日可以種返嘢
回復

taxitang 發表於 2018-9-19 20:56:35 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-9-19 19:14
好慘呀~       D花!
救咗D花先啦!  救得一盆得一盆!
黃金72小時內,盡力搶救啦。 ...

謝大大的關心,一切皆是命,無欲、無强求,既是有缘,必會重聚。
回復

taxitang 發表於 2018-9-19 20:52:49 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-9-19 19:04
如果你要種子, 我有 牡丹玉 的種子, 苖的話, 我有 Haageocereus 2 年實生苖, 雖然唔係 d 名貴嘢, 但 ...

謝謝!植物是個人喜好,如不是自己杯茶,就算稀有獨一無二,也没興趣,多謝大大的慷慨。明白大大的心意。
回復

W88 發表於 2018-9-19 19:14:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-19 14:13
謝謝關心,首先處理棚气,其餘的隨遇而安。

好慘呀~       D花!
救咗D花先啦!  救得一盆得一盆!
黃金72小時內,盡力搶救啦。
回復

小蘑菇 發表於 2018-9-19 19:04:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-19 07:07
謝謝!我播的種子大部分報消了,過完冬天,明年重新播,謝謝!

如果你要種子, 我有 牡丹玉 的種子, 苖的話, 我有 Haageocereus 2 年實生苖, 雖然唔係 d 名貴嘢, 但如你有興趣, 我可以比你啊  
回復

taxitang 發表於 2018-9-19 14:13:15 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-9-19 09:54
實在可惜,大大加油! 這次重新開始,大大會種什麼花為主呢?

謝謝關心,首先處理棚气,其餘的隨遇而安。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-9-19 09:54:59 來自手機 |顯示全部樓層
實在可惜,大大加油! 這次重新開始,大大會種什麼花為主呢?
回復

taxitang 發表於 2018-9-19 07:07:00 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-9-19 00:11
今次的颱風實在太利害了, 看見樓主的花棚變成咁, 實在心痛呢, 希望樓主早日執好, 加油啊 {:emoji_122 ...

謝謝!我播的種子大部分報消了,過完冬天,明年重新播,謝謝!
回復

小蘑菇 發表於 2018-9-19 00:11:46 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-17 20:36
傷亡惨重,成個棚斜哂,啲花唔死都唔知冲去邊。

今次的颱風實在太利害了, 看見樓主的花棚變成咁, 實在心痛呢, 希望樓主早日執好, 加油啊
回復

taxitang 發表於 2018-9-18 23:36:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-18 22:05
加油師兄!好好休息!希望在明天!

謝謝!養番好花,送大大一株花。
回復

小雷子 發表於 2018-9-18 22:05:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-18 21:52
辛苦了一日,明日再來,最重要小心做事,抱著三好處事,做好事、存好心、講好話。所以睡得安時、夢也安。 ...

加油師兄!好好休息!希望在明天!
回復

taxitang 發表於 2018-9-18 21:52:47 |顯示全部樓層
辛苦了一日,明日再來,最重要小心做事,抱著三好處事,做好事、存好心、講好話。所以睡得安時、夢也安。
回復

W88 發表於 2018-9-18 07:23:54 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-17 20:36
傷亡惨重,成個棚斜哂,啲花唔死都唔知冲去邊。

破壞程度,同預期差不多!
近年氣候反常,呢種膠膜温室,欠缺保護性,無吹散晒已經算好彩。而且又無降溫又無加温設備。超強颱風唔會得一個,呢種温室種吓瓜瓜菜菜還可以。

回復