水浸後中菌

作者: taxitang 發表于 2018-9-6 23:15:15
5515 107
taxitang 發表於 2018-10-9 13:41:14 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2018-10-9 13:34
好在有工具,都好快修復。

睇落都好大工程,除了有工具、有知識,還須有時間修復,我三樣都冇,所以要三思。
回復

W88 發表於 2018-10-9 13:34:53 來自手機 |顯示全部樓層
有花棚真係好,種幾多都得!

今次打風幸好將全部花移入室內避難,
先可以絲毫無損!
回復

小之莊 發表於 2018-10-9 13:34:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-9 13:28
嘩!你那處都好食風,首要殺菌,我很多幸存的拖鞋舆蝴蝶蘭大多中菌,祝花棚早日重建 ...

好在有工具,都好快修復。
回復

taxitang 發表於 2018-10-9 13:28:12 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2018-10-9 13:14
我的蘭棚都吹倒了,花了點時間修復。

嘩!你那處都好食風,首要殺菌,我很多幸存的拖鞋舆蝴蝶蘭大多中菌,祝花棚早日重建
回復

小之莊 發表於 2018-10-9 13:14:10 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-9 12:49
莊叔好久不見。真的唔好意思,你給我的石斛预計過年後可開花,現在還未找到,不知吹了到何方。 ...

我的蘭棚都吹倒了,花了點時間修復。
回復

taxitang 發表於 2018-10-9 12:49:04 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2018-10-9 12:20
蘭棚可以重建,會比之前更適合自己,期待的士大早日回歸!

莊叔好久不見。真的唔好意思,你給我的石斛预計過年後可開花,現在還未找到,不知吹了到何方。
回復

taxitang 發表於 2018-10-9 12:38:22 |顯示全部樓層
yklhkplants 發表於 2018-10-9 09:10
今次打風真係好勁,如果種花環境全露天,打完風D花都唔見晒!好煩!

防風措施不完善,遇啱勁颱風,就會傷亡慘重。
回復

小之莊 發表於 2018-10-9 12:20:48 |顯示全部樓層
蘭棚可以重建,會比之前更適合自己,期待的士大早日回歸!
回復

yklhkplants 發表於 2018-10-9 09:10:00 |顯示全部樓層
今次打風真係好勁,如果種花環境全露天,打完風D花都唔見晒!好煩!
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 23:49:15 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-10-8 22:46
在家也能養花,適合位置養適合的花,的士大大你得既!

當然能養花,但能否養得壯?養得好?所以我只剩兩棵粗生易開花的石斛,明年開花才分享。

只等對的花就有位啦!  發表於 2018-10-9 04:09
回復

Penwong 發表於 2018-10-8 22:46:39 |顯示全部樓層
在家也能養花,適合位置養適合的花,的士大大你得既!
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 22:39:34 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-8 22:28
有少少進步啦,但還有更多改善空間…………漫漫長路,慢慢學! ...

一理通、百里明,其實不外乎通風,濕度和温度。
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 22:34:45 |顯示全部樓層
newamoeba 發表於 2018-10-8 22:09
家裹不適合,可以考慮燈照,不過要有一定決心

個人覺得,如不天然,要加太多設備,如是個人的,沒關係,但當要考慮家人的接受程度,就要有所取捨,在我的花棚,不需顧及他人,隨便加風扇,可以加強通風,就因為家裡不能随便加風扇、補光燈和加濕器等,所以才稱不合適養蘭,而且地方有限,更是重點。
回復

小雷子 發表於 2018-10-8 22:28:01 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-8 22:08
其實大大進步唔小,看原生蝴蝶蘭植株就知養得好好。

有少少進步啦,但還有更多改善空間…………漫漫長路,慢慢學!
回復

newamoeba 發表於 2018-10-8 22:09:56 |顯示全部樓層
家裹不適合,可以考慮燈照,不過要有一定決心
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 22:08:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-8 21:56
好嘢!
你話架?
我 ...

其實大大進步唔小,看原生蝴蝶蘭植株就知養得好好。
回復

小雷子 發表於 2018-10-8 21:56:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-8 21:48
咦!我應該暫時唔養花,但冇話唔來園藝館,我都唔想脱節嘛,一樣可以互相交流,不過到時冇乜花相分享,小 ...

好嘢!
你話架?
我仲要靠你幫我成功轉行,唔做蘭花殺手!
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 21:48:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-8 21:27
好唔捨得……你喎!雖然小雷子留係呢個館唔係咁耐日子!但有咩問題,大大都出手指導 ...

咦!我應該暫時唔養花,但冇話唔來園藝館,我都唔想脱節嘛,一樣可以互相交流,不過到時冇乜花相分享,小了說服力。

回復

小雷子 發表於 2018-10-8 21:27:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-10-8 20:52
能夠將花從死亡邊緣救回,確實有很大的滿足感,雖然暫時唔養,但養花及救花這些知識唔會忘,將來必有機會 ...

好唔捨得……你喎!雖然小雷子留係呢個館唔係咁耐日子!但有咩問題,大大都出手指導!好似有個大哥哥一樣!
有時間的話,多啲上嚟探下我地!吹水,睇花無任歡迎!
祝大大生活多姿多彩,快樂滿fun!
回復

taxitang 發表於 2018-10-8 20:59:30 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-10-8 20:48
真是可惜! 但祝你幸福快樂,希望還有機會看Taxi大大的靚花。

養左蘭花咁耐,很大的唔捨得,但就因為養花有了認識,知道家裡環境不太適合養蘭,所以暫時棄養,只留最粗生的黄金石斛和天宮石斛。
回復