吉兇難料 高人指教

作者: Penwong 發表于 2018-6-7 18:35:41
9573 151
Penwong 發表於 2018-11-13 21:13:18 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-13 19:56
係咪盡量用粗料,斬時少水少光?

保持濕潤小光,空氣流通處,粗料唔易爛根。
回復

Ming36 發表於 2018-11-13 19:56:59 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-13 19:51
盡人事聽天命啦。唔要水苔。

係咪盡量用粗料,斬時少水少光?
回復

Ming36 發表於 2018-11-13 19:54:49 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-13 19:51
盡人事聽天命啦。唔要水苔。

我係好想、好想、好想救返佢,只要黑色有菌嘅部份唔再擴散,就會有少少希望,但係我又唔敢向個蘭頭下刀,切唔准嘅話,就會命喪我刀下
回復

Penwong 發表於 2018-11-13 19:51:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-13 19:25
Pen 大,係咪淨係落粗料,需唔需要放薄薄一層水苔?
依家正在吹乾佢,好驚一俾返水佢,就繼續爛{:emoji_0 ...

盡人事聽天命啦。唔要水苔。可以坐水碟讓淘盆進行毛細管作用保濕。
回復

Ming36 發表於 2018-11-13 19:25:31 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-13 19:10
早幾日爬文我打算試下這方法,淘盆用炭粒(燒烤炭打碎)放低層至三份一處,上層用樹皮粒,大粒下層細粒上 ...

Pen 大,係咪淨係落粗料,需唔需要放薄薄一層水苔?
依家正在吹乾佢,好驚一俾返水佢,就繼續爛
佢嘅兄弟係兩個月前,死因都係差唔多,我唔想再受另一次打擊,盡量想找尋適當的辦法救翻佢
回復

Penwong 發表於 2018-11-13 19:10:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-13 18:43
前兩日發現兩片黃葉,葉子變濕軟,剪掉後,見爛頭,浸百菌清一個鐘,而家吹乾佢,跟著唔知點救佢好。請教各 ...

早幾日爬文我打算試下這方法,淘盆用炭粒(燒烤炭打碎)放低層至三份一處,上層用樹皮粒,大粒下層細粒上層,感覺盆輕了或根白色就淋水,無咁易爛根。
回復

Ming36 發表於 2018-11-13 18:43:09 來自手機 |顯示全部樓層
前兩日發現兩片黃葉,葉子變濕軟,剪掉後,見爛頭,浸百菌清一個鐘,而家吹乾佢,跟著唔知點救佢好。請教各大大,有冇方法救?
回復

Penwong 發表於 2018-11-11 14:49:39 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-11-11 13:04
看植株狀況,楼主在種植環境及手法方面要加把勁了,植株受霉菌感染,霉菌存於空氣及水中,以有机質為發酵 ...

爬過文知道水苔夠時候要換,準備去花墟找些靚樹皮,水苔生長不良的換樹皮養,也有人用綿繩引水搭在樹皮上保持濕潤,會考慮可不可行。
回復

LONGLIFE 發表於 2018-11-11 13:04:52 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-9 20:39
象耳葉基部分有黑斑,唔知乜事,植料濕的但葉軟垂(缺水模樣)黑斑無法割捨只有用棉花棒塗上殺菌原液,換植 ...

看植株狀況,楼主在種植環境及手法方面要加把勁了,植株受霉菌感染,霉菌存於空氣及水中,以有机質為發酵元料,楼主可先'起出'植株,用稀枧液洗淨,再吊乾,植株用較大顆粒碎石,早晚噴水,先出葉後出根,出根位置會在綠色較高位置,直至根數較多才再轉湿植料。
回復

W88 發表於 2018-11-9 21:23:23 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-9 20:39
象耳葉基部分有黑斑,唔知乜事,植料濕的但葉軟垂(缺水模樣)黑斑無法割捨只有用棉花棒塗上殺菌原液,換植 ...

我盆BB象耳alba,半年都係生得一塊葉,啲根尖開始正常生長,慢慢變返綠色。真係少D愛心都唔掂!

回復

Penwong 發表於 2018-11-9 20:39:56 來自手機 |顯示全部樓層

象耳葉基部分有黑斑,唔知乜事,植料濕的但葉軟垂(缺水模樣)黑斑無法割捨只有用棉花棒塗上殺菌原液,換植料希望能復原。
回復

W88 發表於 2018-10-31 20:09:56 來自手機 |顯示全部樓層

植株由弱變壯!
呢盆拖鞋仔上年買個時,有軟腐病同腐根問題,基本上係無根,就連新芽都無。呢類短瓣亞屬Subgenus Brachypetalum 一有病就好煩。加上我又從來唔用藥,真係好怕救唔返!

不過期間我一直不停用愛心去灌溉,(真係無用药㗎) 植株已慢慢變壯。

半年前開始出新芽

最近

無錯,弱株除左水乜都唔落。  發表於 2018-10-31 21:21
回復

LONGLIFE 發表於 2018-10-31 19:24:56 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-10-31 10:07
好像加德利亞和石斛在數主家中生得不錯, 其實會否樓主的環境不太適合種蝴蝶蘭呢? 只是猜想一下,請勿介意 ...

由於它們都是熱帶蘭花,問題不大,只要改變少少手法就可以,蝴蝶蘭是屬於非貯水式蘭花,体內含水量較低,細胞液濃度較高,由於植株即吸即用,故要多水多光,而石斛則是貯水式,含水量高,細胞液濃度低,所以植料要乾一點才澆水,光亦少點。
回復

LONGLIFE 發表於 2018-10-31 19:11:18 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-10-30 10:07
如果有兩盆花,用相同的盆丶相同的植料和方法,只是其中一盆是弱株,而另一盆根多強壯的話, 一定是強壯的 ...

強株變弱,係因為蘭友對蘭株認識不深(產地或是否組培貨),當放置在不適合之場地,而又不懂調節場地及種植手法,植株會日漸變弱,弱株養壯,弱株所吸取的水份,取決於光合作用所需,而光合作用的速率取決於葉綠素,由光合作用所合成的養份,令植株抽芽出葉生根,達至生長,但會很慢,我個人會用一種逆向方法,植料濕度和細胞液濃度成反比,將植料變得更乾才澆水,細胞濃度增加,所吸入的水比所需要的增多,在水添加氮鉀肥,令葉綠素及生根所需元素增多,刺激光合作用速率,並消減体內水份。如圖,中透芸的三冠王,開始變綠。
回復

Penwong 發表於 2018-10-31 12:30:44 來自手機 |顯示全部樓層
好像加德利亞和石斛在數主家中生得不錯, 其實會否樓主的環境不太適合種蝴蝶蘭呢? 只是猜想一下,請勿介意 ...

其實我也無分區管理,因為地方有限,只是陽光空氣水份一視同仁,藍色膠藍內有來自蘭子的N仔和蘭友分享的走路人,愛陽光一族。紅色膠籃內有象鼻蝴蝶、金線連、台灣香蘭和拖鞋小青蛙,好迫但相安無事,它們要陰濕一些,所以我在上方加了黑布遮光(無入鏡)如果它們個別走了,絕對不會是曬死。
回復

W88 發表於 2018-10-31 11:25:25 來自手機 |顯示全部樓層

係㗎!石斛鍾意同太陽玩遊戲,大多蝴蝶蘭同斑葉拖鞋鍾意陰濕環境。對環境要求不大相同。
不過我D花都係種同一位置,無分區管理,大家相處得好好,生長完全無問題!

回復

GP01-Fb 發表於 2018-10-31 10:07:46 來自手機 |顯示全部樓層
好像加德利亞和石斛在數主家中生得不錯, 其實會否樓主的環境不太適合種蝴蝶蘭呢? 只是猜想一下,請勿介意。

我的情況相反,蝴蝶蘭種得不錯但石斛非常瘦弱。

其他大大可以兩全其美,我看只是因為他們地方夠大,可以分區或分開管理。但如果地方限制多,我看很難兩全其美呢。 我也在考慮放棄部分品種, 方便打理。
回復

Penwong 發表於 2018-10-30 21:29:18 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-10-30 21:13
其實大部蘭友的種植經驗,都來自死亡的經歷,而這種經驗來得痛苦而漫長,若想行得更深更遠,就要有良好的 ...

係既,所以我才在這
回復

LONGLIFE 發表於 2018-10-30 21:13:28 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-10-30 20:48
早年養花都是跌跌碰碰的,兩株小花萬代到開花才知道是萬代。因為我多數買苖,起碼幾年才有 ...

其實大部蘭友的種植經驗,都來自死亡的經歷,而這種經驗來得痛苦而漫長,若想行得更深更遠,就要有良好的理論基礎,加上無限的想像,就會創造很多獨等的技巧,去應對一些脆弱的品種。
回復

Penwong 發表於 2018-10-30 20:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-10-30 20:34
其實以香港的地理環境,適合很多熱帶蘭花生長,一年一花並不難,若要挑戰適應力較弱的品種時,誤差就不能 ...

早年養花都是跌跌碰碰的,兩株小花萬代到開花才知道是萬代。因為我多數買苖,起碼幾年才有花開,名字多數失去,因為有花開還會不知道名字嗎?沒有成功長大,留名字也無意思。
回復