越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19654 286
Ming36 發表於 2019-11-7 19:37:39 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-7 17:57
買個時算中苗得幾支莖,種第一年多咗好多支莖,再等到第二年初次開花!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我嗰啲春石斛舊年九月左右買,又係未開過花,已長咗好多枝莖,所有高芽都變成莖(我用竹枝幫啲高芽根向植料生入去
希望今次能開花
回復

W88 發表於 2019-11-7 18:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-7 15:33
嘩!好大株呀<span class="emoji emoji1f604"></span>
年頭花後有冇分株?大約幾時才開始控水/制水?我啲春石斛呢幾日,有一 ...

冬天先減少淋水,現時都好似夏天咁!
照常淋水就算!
回復

W88 發表於 2019-11-7 17:57:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-7 15:12
多謝88解答!你盆…………花…………好勁…………秋………………秋………………呀!<span class="emoji emoji1f631"></span> ...

買個時算中苗得幾支莖,種第一年多咗好多支莖,再等到第二年初次開花!

回復

Ming36 發表於 2019-11-7 15:33:48 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-7 14:23
叫櫻石斛,佢係春石斛!
呢盆係禾種,今年初開過花!

嘩!好大株呀
年頭花後有冇分株?大約幾時才開始控水/制水?我啲春石斛呢幾日,有一兩片黃葉掉下,係咪開始催生花芽?
回復

小雷子 發表於 2019-11-7 15:12:43 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-7 14:23
叫櫻石斛,佢係春石斛!

多謝88解答!你盆…………花…………好勁…………秋………………秋………………呀!
種左幾多年??
快啲教下我!
回復

W88 發表於 2019-11-7 14:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-7 14:05
好耐冇update啦!只淨返呢棵石斛仍然用緊水培!一年有多,已經大左好多,但仍未有花開,究竟佢係秋石斛,定 ...

叫櫻石斛,佢係春石斛!
依家好大盆吓!

呢個品種幾特別  發表於 2019-11-10 17:22
回復

小雷子 發表於 2019-11-7 14:05:04 來自手機 |顯示全部樓層
好耐冇update啦!只淨返呢棵石斛仍然用緊水培!一年有多,已經大左好多,但仍未有花開,究竟佢係秋石斛,定係春石斛呢?有冇人可以話我知?
回復

sarshk2014 發表於 2019-5-29 08:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
要俾雷劈其實好間單,雷暴警告當天去行山,記得帶手機,到山頂手機一響即劈落黎,百劈百中,新聞時有聽聞!
回復

菜妹 發表於 2019-5-29 08:02:03 |顯示全部樓層
雷電通常都係大雨天發生比較多,總之落大雨時落樓裝水就岩架啦。拎多幾個大水樽裝滿水,順便練埋手力 成件事環保又健康
回復

Chin 發表於 2019-5-29 04:59:56 |顯示全部樓層

Jet leg 加日日去老人院,冇乜點抖。今日終於病了,比小雷子電一電,,心情靚番,好左八成。小雷子真係高手。
回復

nekotoro 發表於 2019-5-29 00:41:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子真係幽默又風趣!
Ming 大,你放個兜出窗接D雨水咪得囉!D閃電响高空出現後落嘅雨就已經係充滿養份了!
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 22:25:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-28 22:00
話明係小雷,驚都未驚過

加埋條……電線…………真係唔嘢少架,電到你暈

再電多次,由男變埋女都得!
回復

B17 發表於 2019-5-28 22:00:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-28 21:03
小雷子殺入屋,好得人驚呀!
冇諗過村屋都要加避雷針,以為高樓先要!
B大大!你有 ...

話明係小雷,驚都未驚過
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 21:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-28 20:39
雷劈啦 http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100524/00410_097.html

小雷子殺入屋,好得人驚呀!
冇諗過村屋都要加避雷針,以為高樓先要!
B大大!你有冇裝支針架?萬一你又激嬲小雷子,睇怕追殺入屋,避無可避!
回復

Ming36 發表於 2019-5-28 20:41:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-28 18:51
小雷子都係鐘意劈人架!你幾可見新聞怖告話雷電劈水塘呢?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emo ...

睇85樓,sarshk 大大話,比雷電劈過嘅雨水更+好,我都唔知點樣收集到呢啲雨水。
我以為的起心肝,去兜啲雨水回家,已經係越級挑戰㗎啦!
回復

B17 發表於 2019-5-28 20:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-28 18:51
小雷子都係鐘意劈人架!你幾可見新聞怖告話雷電劈水塘呢?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emo ...

雷劈啦 http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100524/00410_097.html
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 18:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 17:51
冇露台啊!
要啱時間落樓下花園平台,用個兜載回來,如果遇上行雷閃電,劈一劈兜內啲水,真係冇得頂[emoj ...

小雷子都係鐘意劈人架!你幾可見新聞怖告話雷電劈水塘呢?
回復

Ming36 發表於 2019-5-28 17:51:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-28 17:48
呢個星期大把雨,你放盆花出去淋下雨咪得囉!

冇露台啊!
要啱時間落樓下花園平台,用個兜載回來,如果遇上行雷閃電,劈一劈兜內啲水,真係冇得頂,不過唔好劈到我
回復

nekotoro 發表於 2019-5-28 17:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 17:26
大大話比雷劈嗰啲雨水更好喎!
驚驚啊

呢個星期大把雨,你放盆花出去淋下雨咪得囉!
回復

Ming36 發表於 2019-5-28 17:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-28 16:07
呢排D雨水咪啱曬囉!大把氮元素!<span class="emoji emoji1f606"></span>

大大話比雷劈嗰啲雨水更好喎!
驚驚啊
回復