"愛心城市種植活動^^歡迎新會員加入"

作者: 金剛 發表于 2012-10-3 15:37:00
30005 148
週日農夫 發表於 2012-10-10 12:55:12 |顯示全部樓層
tomtomtom  水瓜你點煮?  

======================
我只是用很少水煮耐一D﹐因為我覺得煮"林""D好食D
水瓜本身會出水﹐所以唔使咁多水煮﹐我用來煮粉或面食﹐湯好清甜架
因為我懶貪方便省時間,夜晚唔多食飯,是無食女性

thanks  發表於 2012-10-10 13:02
回復

週日農夫 發表於 2012-10-9 23:09:55 |顯示全部樓層
點評hugopoodle  祝你有個好的開始, 每日有自家新鮮有機菜食, 多到可以派街坊^^  ...

謝謝哈
最近幾週去田都有收到一、兩個水瓜
係朋友早前種落
可惜收成唔多,但朋友總讓我帶回家
這叫坐享其成

上週收到一個算是大號的水瓜

上週收到一個算是大號的水瓜

水瓜你點煮?  發表於 2012-10-10 11:37

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-10-9 23:03:31 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-10-9 13:43
莊主講起種植杯,其實我當年都係因為阿女聖誕交換禮物,換咗粒魔豆返來而開始種植,即是已往花墟興過一輪, ...

hugopoodle  原來魔豆真係種到嘢ga?  發表於 1 小時前
============
係咪呢隻?上年8月,我同阿仔都有玩呀

tomtomtom  莊主英明,不過我當年係蛋殼裝  發表於 1 分鐘前
========
因學校無比盆,所以當時用番個種植杯種咋!

**最近園館load相傻傻吓既

嘩, 多謝分享, 我都曾經買過魔豆, 但係冇落種, 等我搵番出嚟試下先  發表於 2012-10-10 21:28
種得好好啊  發表於 2012-10-9 23:13
莊主英明,不過我當年係蛋殼裝  發表於 2012-10-9 23:08

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2012-10-9 21:46:49 |顯示全部樓層

大家好﹐我係種菜新丁﹐因為現在太多問題蔬菜,好希望能種一點蔬菜自給自足
剛巧家裡有個很小很小很小的花架﹐就異想天開的想在花架種幾棵菜
希望間唔中有點自家菜食,點知仲未開始學種菜
機緣巧合知道有個朋友原來種菜幾年﹐便問下可唔可以俾塊丁方幾尺的田我玩吓
點知朋友一口應承,仲問我想要地自己種定侗佢一齊種
我完全唔識﹐同全無經驗,當然說最好跟她一齊種
我只係種咗三個月,什麼都不會﹐又俾我找到這裡
真開心﹐希望大家多點教我哈

Hello!!我都係weekend farmer r!!! Just start!! 一起加油呀!  發表於 2012-10-20 23:17
週日農夫 午安^^秋葵會吃上隱的,我每餐都想有秋葵,所以我要種好多好好!  發表於 2012-10-10 16:42
你有個好朋友呢!  發表於 2012-10-10 06:31
祝你有個好的開始, 每日有自家新鮮有機菜食, 多到可以派街坊^^  發表於 2012-10-9 22:17

評分

查看全部評分

回復

Starry 發表於 2012-10-9 20:41:31 |顯示全部樓層

hi 大家好
大約二年前, 啱啱開始種av, 在網上搵種av既資料時恰巧看到園藝館,
館內既資料好有用,經常入黎取經 and 睇花友們的靚花,
直至最近先join 咗做會員 ^^

多謝劍狼大賞錢

多謝hugopoodle大賞錢   你整理既種植資料小百科好用心,完整 正呀!!

多謝 金剛, malike & tomtomtom 大 賞錢  你地既愛心城市種植活動好成功恭喜!, 之前好似追劇集咁 睇你地活動既最新進程.

唔係和一個人整的, 係結集很多不同花友的努力  發表於 2012-10-10 21:26
Starry 你好^^祝種植快樂,有空多多交流吓!  發表於 2012-10-10 16:35
歡迎,加油  發表於 2012-10-9 23:00
歡迎你呀, 希望你享受種植的樂趣~  發表於 2012-10-9 21:41

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-10-9 13:43:16 |顯示全部樓層
莊主講起種植杯,其實我當年都係因為阿女聖誕交換禮物,換咗粒魔豆返來而開始種植,即是已往花墟興過一輪,在蛋殼裡有粒刻咗字嘅嗰種豆豆。於是幾年冇用過的天台,除了晾衫外就多了一個用途。

五年前我在花市買過粒魔豆,寫了三個字~~一直都想將粒豆送給佢,但等了兩年仍無機會送!  發表於 2012-10-10 16:38
我都有粒,仲未種呀  發表於 2012-10-9 22:55
原來魔豆真係種到嘢ga?  發表於 2012-10-9 21:41
回復

2020 發表於 2012-10-9 12:46:48 |顯示全部樓層

適少少  高丁你未講點入嚟喎 ^^  發表於 昨天 20:11
===================
自己一向鍾意綠色, 好鍾意植物, 鍾意大自然, 家住元朗,可上山跑,落水跳, 絕對唔似女仔!
又鍾意煮野, 成日街市打滾, 好細個(小學)已識認及揀好多蔬果(收成左果D), 連上art素描堂,老師都一定指定要我去買及揀!但唔識種, 一直好想種一D 野,但一日推一日....
上年7月,弟婦送左一個種植杯俾阿仔, 出左苗,唔識移苗, 死晒! 跟住大暑煲冬瓜湯, 咪將d冬瓜核埋落泥,試下囉, 咁就一發不可收拾!
8月頭,同學仔堅死黨E6叫我入嚟學吓野,話我露台種冬瓜,死路一條, 咁就成日入嚟睇吓野,學吓野,吹吓水.....囉!
又遇著個頂心杉公主,得閒又比試吓煮野食.......園館好好玩
咁就1年la!

hugopoodle  得閒介紹多啲好嘢食俾我哋呀~  發表於 1 小時前
========
我只識家常小菜咋

**有威望分既,第一次咋,thankQ

得閒介紹多啲好嘢食俾我哋呀~  發表於 2012-10-9 21:43
哈哈~ 頂心杉公主~ 頂得好 ^^  發表於 2012-10-9 13:10

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-10-8 19:13:54 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-10-7 22:38
我係馬來西亞人,所以由細時都已經開始接觸種植,細時爸爸有種好多種果樹,種過西瓜辣椒。媽媽係屋後亦種過 ...

我在香港認識了一對已移居蘇格蘭三十年的夫婦,他們同我講了很多植物品種,因為同香港氣候不同^^佢哋在當地種杞子、櫻桃和蘋果等種得很理想!有空多多交流,我想知更多不同國家所種的植物的品種種類及生長情況~在我有生之年~~好希望去不丹旅行,欣賞當地民族生活及動植物品種

===================================

回覆點評 :

kkhope  我家姐係英國都有種杞子同櫻桃,佢都話種得好靚,仲問我要唔要寄杞子俾我種,不過我拒絕了 ~

真巧! 明年新春他們會回港~~佢哋會帶杞子枝條給我^^今年三月蘇格蘭的氣候很反常,氣溫只得幾度,他們都播唔到種!

仲有間玻璃屋被龍卷風吹倒! 有機會我也會在英住一段時間!

我家姐係英國都有種杞子同櫻桃,佢都話種得好靚,仲問我要唔要寄杞子俾我種,不過我拒絕了 :P ~  發表於 2012-10-8 22:05

評分

查看全部評分

回復

rlau2006 發表於 2012-10-8 18:03:46 |顯示全部樓層
HI, 大家好,意外地碰到這個網站,真好
我只是工餘時間學人地種下花...但經常失敗居多,去了康文署上了些堂,現在好D...起碼有時有D花仔出下來
日後希望各位多多指教

Hi 歡迎你加入呢個種花園地!  發表於 2012-10-10 11:00
嘩, 你好好學呀, 多啲喺度交流啦, 會學到好多嘢  發表於 2012-10-8 19:53
rlau2006 ^^你好!有空上來交流吓  發表於 2012-10-8 19:19
我都係, 上左來這網站, 對花草樹木昆蟲認識都知多左~  發表於 2012-10-8 18:41

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-10-8 13:18:34 |顯示全部樓層

嘩,呢樹好熱鬧呀 好高興認識你地呀 !

tomtomtom  莊主,好鐘意你的帖,好開朗好開心。多謝你嘅賞分。  發表於 16 分鐘前
=====
唔洗客氣^^
種植真係好開心架,
唔理成功與否,淨係個過程,都好令人回味^^

金剛  2020 ^^午安!  發表於 6 分鐘前
===================
午安?7:26 了, XDDDDDD
食左晚飯未?

高丁你未講點入嚟喎 ^^  發表於 2012-10-8 20:11
2020 ^^午安!  發表於 2012-10-8 19:18
莊主,好鐘意你的帖,好開朗好開心。多謝你嘅賞分。  發表於 2012-10-8 13:23

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2012-10-8 08:00:47 |顯示全部樓層
週日農夫 發表於 2012-10-7 14:48
新花友﹐進來打個招呼

頭像是秋葵
是朋友種的,其實我是這幾個月學種菜
才第一次知道有秋葵這種食物
我收咗幾棵.
好像回覆弄錯了位置
回復

kkhope 發表於 2012-10-7 22:38:25 |顯示全部樓層

我係馬來西亞人,所以由細時都已經開始接觸種植,細時爸爸有種好多種果樹,種過西瓜辣椒。媽媽係屋後亦種過好多花花草草。爸爸依家都有種豆角同節瓜 ~

可能係咁自己都喜歡種植,係1992 在馬來西亞的我瘋狂的愛上仙人掌,種到整個前院都是仙人掌。之後99年要去英國,將仙人掌送曬俾人,自己停了種植。

2002年係屋企地方許可下,又再開始係英國瘋狂的愛上各類花,整個後院都種了吊鐘花,芍藥,茶花 & 大理花 ~ 03年因突發事件,又要放下鍾愛的花,回了馬來西亞,又再一次停了我的愛好!

2012年7月21日 在嫁來香港的第三年我搬入一間村屋,見到這個天台,我想我又要瘋狂了 。這一次的對象應該是可以吃的 !!不過相信應該不會太瘋狂的,因為種瓜菜類難度大很多,在這裡看了很多大師的帖子,看到有很多病蟲害的問題,而我是個怕蟲的人,所以都沒可以種太多 ~

就係要搬o黎村屋前,我係網上搵關於種植的問題,就好幸運地搵到依個網站,係依度識到好好嘅花友,多謝金剛送了一塊薑花苗給我,依家佢出了好幾張葉!仲要多謝其他花友分享的種子,雖然到依家我的種植都唔係好成功,但我會繼續努力希望有一日可以有多啲收成,可以分享俾我嘅老爺奶奶一齊食~

最後9.29嘅活動,知道我的瘦瘦金魚花都有人帶回家,真係好開心

多謝各位嘅賞分

週日農夫  對了,你住邊區?  發表於 10 小時前  我住係八鄉

週日農夫  很羡慕你有個天台可以種自己想種的  發表於 10 小時前   個天台就係吸引我搬入o黎嘅最大原因 :p ~

tomtomtom  我記得你! 你的天台好靚,post 多點相上來吧!  發表於 昨天 23:37 我會繼續post相,希望有問題嘅時候,可以有高人指教 !

hugopoodle  929當日, 你分享的金魚花很快就被掃清了, 你的種植經歷很特別, 不同種植環境可以種不同植物, 遲些一定要請教你種多肉的心得^^  發表於 昨天 22:52 哈哈,種仙人掌果段已經係歷史,當時覺得好似無乜難度,依家諗返起,唔知係咪果度嘅天氣好啱 !

評分

查看全部評分

回復

週日農夫 發表於 2012-10-7 14:48:54 |顯示全部樓層
新花友﹐進來打個招呼

評分

查看全部評分

回復

xiaobing 發表於 2012-10-7 13:55:32 |顯示全部樓層
xiaobing 發表於 2012-10-6 23:11
大家好﹐我剛跟朋友學習種菜﹐以後會常麻煩各位指點

剛在田裡回來﹐我一直都是處於拔草狀態
回復

rosetina 發表於 2012-10-7 13:31:26 |顯示全部樓層
我都唔記得典樣入左尼依個香港園藝館. 不過我每天都要上尼睇下. 須然我已經移民返左國內居住,不過我每月都會返香港住幾日. 香港園藝館系我每日必到既網站,不過好多時我淨系睇好少出聲.,曾在這裡分享到一些種子及小苗, 我也有在這平台分享我的種子給花友, 這裡的花友好友善.

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2012-10-7 13:00:41 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2012-10-7 00:47
應靚靚花友嘅邀請,等我又分享吓我和香港園藝館嘅緣份啦:

和很多花友一樣,自細就鍾意種花,記得細個間屋裝修 ...

lameric大大, 很高興認識你, 謝謝你在愛心城市種植活動的幫忙
多謝你經歷園藝館的變化也留守在這裡~
呢度有很多好人好事, 只要大家都懷著感恩的心分享和接受, 別人的種種都是他們自己的選擇
所以大家繼續要發放更多正能量, 但同時也要有空間讓大家自由表達各種意見
曾經有經驗花友和我分享過, 園藝館有點青黃不接的情況
所以你們這些有份量的高手們, 要多多提點我們一班好學的後輩呀~~

lameric  嘩!不敢當!其實花友當中有很多專家,我只係hea住玩。總之大家各色其色,各取所需,自得其樂。開心便是王道啦!
同意, 最緊要開心~

評分

查看全部評分

回復

ILoveFlower 發表於 2012-10-7 11:05:00 |顯示全部樓層
應靚靚花友嘅邀請,我都分享一下同香港園藝館嘅緣份:

同呢度好多花友一樣,細細個就對種花種草有莫大概興趣, 小學時, 屋企唔大, 成員又多, 真係寸金尺土, 根本無唸過可以係屋企種野, 但成日唔覺意係街"掹"D野花野草返屋企種, 爸媽知道都無責怪, 後來媽媽仲買左我人生既第一次既盆栽比我: "篇"柏同芙蓉, 爸爸又係窗口僭建左個花架比我, 自此已開始種植. 之後將食過既果核有理無理都埋係泥裡面, 所以都種過唔少果樹... 苗架.  (棵"篇"柏種左十幾年後,  因太大又太老, 在搬家時, 削剩樹幹,在新家看門口, 到依家仲係媽媽家大門頂!)

又愛種植又愛大自然既我, 一直鍾意行山, 早幾年行後山, 撞到一D山友, 佢地係棵大樹下摘野果, 好奇心下一問, 佢地話D野果有咩好, 有咩用等等, 因為我又對中草藥有興趣, 就上網唸住搵資料LOR, 機緣巧合下, 係網上見到呢個網站, 睇完之後, 好似發現新大陸咁, 雖然都成日行花墟, 但園藝館好多花草樹木我都未見過或者唔知佢地既名, 網上分享對我呢講真係好新奇, 係咁就加入左園藝館, 當時係2009年.  搵番資料, 第一次分享比我既人係"黃臉婆", 因為第一次, 有好多蝦碌野發生, 多謝黃靚靚既大方, 令我有一個開心滿足既開始.... 因為太新奇, 開始時都分享左好多從未接觸過既新品種, 例如碰碰香, 倒手香, 花貓, 迷岩... 太多太多, 時至依家, 我家既露台已經種滿晒不同種類既植物, 可食用既植物佔太多數...  在此亦衷心多謝曾經分享過植物比我既人.

參與愛心城市活動係因為想略盡綿力, 支持呢度既花友!

評分

查看全部評分

回復

fafauchu 發表於 2012-10-7 01:30:27 |顯示全部樓層

大家好,平時都有種開紫羅蘭,同事介紹我這個網站的。真係大開眼界。

桃仔你好。 

謝謝各位的加分。

評分

查看全部評分

回復

lameric 發表於 2012-10-7 00:47:52 |顯示全部樓層

應靚靚花友嘅邀請,等我又分享吓我和香港園藝館嘅緣份啦:

和很多花友一樣,自細就鍾意種花,記得細個間屋裝修嗰時我叫爸爸整個花架俾我(嗰時邊個理僭建唔僭建吖!),就咁就開始咗我嘅種植嗜好,咁多年都是亂種一餐,都沒甚麼深究,不論過年嘅吉仔,菊花,街市買嘅生花生,食完嘅橙核, 還有祖母成日剪些新鮮龍脷葉煲嘅湯...

直至幾年前在花墟買咗盤發叔的數字花AV,跟住開始在網上 search 起非洲紫羅蘭來, 看見園藝館的花花圖片, 從此就與園藝館結下不解緣了!

還記得我的第一棵迷岩係 AJ Kiss 大大分享的. 還認識了一班元老級的花友 大大, 雖然有些花友已經沒有在這裡出沒, 有些又另起爐灶, 有些又因為跟其他花友吵架一走了之, 其實園藝館就像一個社會嘅小縮影, 不同的人和事, 仲有大大小小嘅義賣慈善和鎮災籌款. 不知不覺原來園藝館已經融入你我嘅生活中了! 雖然園藝館會員新舊交替,來來回回, 我始終相信喜歡大自然和種植活動嘅人一定唔會壞得去邊嘅! 很開心藉著今次愛心分享活動又看見一班熱心又出心出力嘅新舊會員.  多謝晒你哋呀! 加油呀各位!

tomtomtom  eric 兄,好高興認識你,以後大家多交流。燒菠蘿好味  發表於 5 小時前

haha.. nice to meet you !! 下次又再玩吓! 食吓! 開心吓!!

金剛  eric兄^^你好!下次一齊燒埋棉花糖  發表於 18 分

好哇!正呀! 睇嚟好快又有活動喇! yeah!

評分

查看全部評分

回復

xiaobing 發表於 2012-10-6 23:11:36 |顯示全部樓層
大家好﹐我剛跟朋友學習種菜﹐以後會常麻煩各位指點

評分

查看全部評分

回復