"愛心城市種植活動^^歡迎新會員加入"

作者: 金剛 發表于 2012-10-3 15:37:00
30009 148
GOODluck20x 發表於 2012-10-4 09:47:11 |顯示全部樓層

我加入園藝館這個大家庭是身痕想種很多靚花比自己,起初都唔知D花是什麼花,見佢咁鬼靚咪種下囉。有一天有意無意間發現了這網站,內裡有很多資料性的種植知識便立即登記做了會員。係依短短9個星期內由我不認識自己種緊什麼花已經認識了、不懂得什樣種植已經開始掌握了一點,由好幾棵花種到幾十棵花全賴園藝館花友無私的分享心得。除了係種植方面得益不少,最開心的是係9個星期內我認識了很多志同道合嘅花友使我獲益良多。現在上花網已經係我生活的一部份,每天上嚟睇下潛下水不知幾開心。

如有朋友見到我這帖而未登記做花友就唔好諗啦!立即行動吧!你會有意想不到的收獲。係真㗎la!

copyright by 帖 14 Sergio

評分

查看全部評分

回復

jose666 發表於 2012-10-4 08:14:26 |顯示全部樓層

以前住樓, 得個窗台, 冇咩種到, 只係種左一棵文竹, 種左兩年, 點知比我老公一個唔該, 襯我入醫院生B時, 送左比佢個當時4歲既甥仔, 只因甥仔一句"棵野好得意呀!", 激到我跳起~

後來搬左入村屋, 有D地方, 就開始買好多不同種類既植物返去種, 可惜買既時候冇問清楚特性之類, 全部擺哂出屋外哂, 自己又唔多理, 最後瓜哂~

直至2011年, 屋企附近開左一間小小花店, 見到一棵雞旦花, 終於又買左, 仲同花店老闆成日吹水, 買下買下, 又周圍都係喇, 有一日, 上網搵有關園藝既野, 無意中見到"香港園藝館"幾隻字, 入去睇下, 又好似幾好, 最重要係"香港", 同聲同氣, 咪加入玩下lor~

我依家終於的起心肝, 勤力d日日同d植物淋水, 成年喇, 大部份都安然無恙, 好開心~

係呢度我可以搵到好多種植既資料, 學到唔同植物用唔同既方法種植, 有時d花友仲會公享小苗同種子, 自已又學下人採種子發芽, 真係好有成功感架~ 仲可以同d花友吹下水, 開心之餘, 又學到野, 真係一舉兩得呀~

評分

查看全部評分

回復

bettyart2000 發表於 2012-10-4 00:58:57 |顯示全部樓層

我都係在網上search資料時,糊裡糊塗的走咗入嚟。
由細細個開始,我已經係「種毒」高手(因為俾我種親嘅都毒死曬,無一幸免)。
所以以前嘅我,一D都唔喜歡種植(有損我弱小的自尊心);後來住的地方有個小平台,
心想有地方唔好side,就開始買D花花草草嚟種,怖置下地方。
但草花多數一年生,季季買年年買會好肉痛;於是改種瓜瓜菜菜,心想种子平D又有得食。
看完花園仔老師及各花友的經驗分享,經過不斷嘗試,終於種得出幾條瓜、幾碟菜了。
雖然我種得唔係幾好,但我已經愛上咗種植,打破咗「到手就死」嘅宿命。

------------------------------------------------------

謝謝各位賞分。

評分

查看全部評分

回復

☆桃仔☆ 發表於 2012-10-4 00:02:57 |顯示全部樓層
Monk's......我老喇
回復

Monk's 發表於 2012-10-3 23:56:35 |顯示全部樓層

以前住公屋, 媽媽在騎樓種了好些植物, 看見石蓮一片葉可以長新一棵, 覺得很有趣。我也會把用來煲糖水的豆偷偷掉在土中, 植物長大居然也有收成。然而我對盆內的蚯蚓, 馬陸及蜈蚓的興趣大得多!

2006年夏一個普通的家庭活動, 目的地是花墟, 兩歲半的女兒選了一盆食蟲植物給我, 所謂給當然也是自己付款。那盆土瓶草很快成了仙, 而我也成了食蟲植物的俘虜, 在尋找資料時又遇上香港園藝館。當年有兩位熱心花友, 包括阿行及sundewrex, 他們有真本領又最愛放毒, 在他們帶領下我也參與了幾次活動. 上述兩位之後也當上版主, 詳情離題不詳述了。不得不提水母, 她的生活態度及生花妙筆令小的拜服。

後來香港園藝館改版, 我也置業買了有小窗台的方便種植, 沒想到這個窗台原來向北, 用來種食蟲及多肉只是一個笑話, 而工作又開始忙碌, 這興趣亦漸漸遠去。

兩年前轉了工作環境, 空閒時再上香港園藝館, 發現物轉星移, 而我只愛當一個小小遊客。上年夏天一個無聊下午, 為想解答一位新人的提問令我重新登入香港園藝館, 回想當時的確有點衝動。從來館內都是臥虎藏龍, 回來後更被花友的熱心深深感動, 難怪本館能成為中文系首屈一指的園藝網站!

萬惡之源

土豆貓  monks大大, 我見到你成日好熱心答新花友既問題架.....仲有你呢盆真係幾萬惡, 我都開始沉淪係食蟲毒海中, 請多多指教  答非所問就真

hugopoodle  大大, 多謝你的熱心, 而家新花友好多, 你要多多喺度坐陣, 我哋好需要你哋呢啲前輩分享心得同指導GA~ 很多前輩坐陣, 我只在後排看戲

評分

查看全部評分

回復

☆桃仔☆ 發表於 2012-10-3 23:37:18 |顯示全部樓層
原來我黎咗4年幾....

評分

查看全部評分

回復

ingridhung 發表於 2012-10-3 23:17:53 |顯示全部樓層
自小我就好鐘意種嘢,睇完Jamie Oliver試過用新鮮香草,就更加嘗試種香草,不過種死居多:p

真正令我走上園藝館係緣自接收一位離職同事嘅無名AV,由好醜樣種到佢開花,之後插葉,出苗又再開花;種唔死喎,咪向高難度挑戰,揾D靚av種,一揾,就揾到園藝館紫版!都係今年年頭嘅事!

自此就中毒啦,除咗香草,av,仲係呢度得花友們分享唔同苦科植物,酢漿草,秋海棠等。又學咗好多種植知識,原來以前棵無名av唔死係佢命大,我之前唔識溝泥㗎!呢度花友們無私分享知識同花花,真係令我受用無窮!

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2012-10-3 23:08:42 |顯示全部樓層

2年前因為家裡的變遷, 突然搬到村屋居住, 因為事出突然, 對居所沒有特別要求, 當然沒有因為想種植而要搬來這裡住
稍為安頓過後, 不想浪費露台的空間, 想種花種菜, 才燃起自己其實一直都想種植的心願
上網找資料時看到這個討論區, 就開始中毒生涯, 平日上園藝館, 放假就想逛花墟
開始這個興趣讓我更快適應和享受現在的生活, 也成了我減壓的方法
人也活得有盼望, 夏天就望快點可種秋植品種; 冬天就盼春天的到來可以種多點花
平日在街上也會多了留意花花草草
還有在這裡認識了很多朋友, 也與鄰居,同事, 家長相遇, 很神奇
真的要向minmin和有份建構這個網上平台的大大致敬~
感謝你們讓我們藉著這裡連繫起來~

金剛, 我真是受之有愧, 我只覺得人與人可以連繫上是一件很美好很美好的事, 值著這裡認識到的每個朋友我都很珍惜~

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-10-3 22:10:18 |顯示全部樓層
我加入的原因很平凡,就是以前家中有天台,種花種菜都不算成功。之後租田,如沒有收成就完全蝕本了,於是上網找資料和嘗試找人交流。於是加入園藝館就順理成章了。

加入後驚喜不斷,原來網上論壇除了網上討論,還會有東西分享,還會有聚會。花友們卧虎藏龍,多才多藝,令我眼界大開。原來閙市中會有一片農田,原來香港真的可以有田園生活,原來嬌滴滴的女士會揸鋤頭,原來以為只種花的花友都會種瓜,仲種得好好,原來田邊的野草可以煲涼茶,街邊的野花又是治癌良藥。我以往只種瓜菜,但在花友薰陶下,家中已有十多棵花花草草,其中九成九是分享回來的

當然不得不提,最意想不到的是會有 9.29 的分享活動,更想不到的是竟然會參與,其中得到的經驗和滿足,實在很難形容。

愛上種植,加入了園藝館和認識了一班志同道合的朋友後,看世界都不樣了。

評分

查看全部評分

回復

maijai 發表於 2012-10-3 21:14:52 |顯示全部樓層

Hello, 你們好呀!我是在某一角生活,當初只是種花玩玩的,因為這裡的東西質素太好,隨便買包泥一些花苖,淋些水,都會種出美麗的花,連要種植物種子發芽方法,要放基肥、追肥的知識完全不知道,直至今年想種菜,由種子種起,去homecenter買野,嘩,太多太多,我要什麼東西呢?而且在這裡種植實在太方便成日靚靚咁一套套賣,種植的東西太貴啦,可以用代替品吧,想想香港種植鐵人是怎樣種植,怎樣用東西工具diy來種植,上網搵資料,偶然就咁入佐來啦,由4月開始每一日都入來睇睇,都成為習慣,這裡得知各位園友的友善,熱心解答問題,分享心得,種種知識吸收不少,好感動,而且緣份吧,在這裡認識了一位在另一方的園友(廣東話超準的香港人)半年中種植收穫仍是吉,但仍然努力,發掘中,希望大家繼續yoroshiku ne

評分

查看全部評分

回復

Chinchilla 發表於 2012-10-3 20:43:43 |顯示全部樓層

我在園藝館的日子大約半年,最初是找尋打手工皂和diy護膚品的資料,而發現了護理cafe。水母版主、cklife 前輩和大菲媽的分享,我足足看了兩個多月。後來到其他版逛逛,就一發不可收拾,certified 中毒了。短短兩個月,家裡多了很多 AV、花貓和喜陰小苗,也有香草、蕃茄和蔬菜,昨日還吃了第一次自家種通菜呢 雖然只得兩"住",但從播種到收成,樂趣無限!

很高興來到這個天地,從花友的經驗分享,幫我渡過很多種植的難題。希望可以感染身邊的朋友,一起綠化每個家,亦為煩忙的香港人減減壓

tomtomtom  食自己種的蔬菜真的很開心很感動  ---> 那種喜悅真的很難形容,同時亦明白農夫耕種不易,我要珍惜食物。

hugopoodle  種植真的是很微妙, 親身體驗, 有的益處實在是太多了,只嫌時間空間資源有限~ ---> 對於像我住在大厦的,空間資源真是個難題。我嫂嫂見我種菜,她也想試,就是家裡沒地方和陽光。

多謝各位花友賞分

多謝你欣賞我的皂,也高興認識你呢。  發表於 2012-10-4 12:33
Chinchilla 很高興認識你^^綠化生活,珍惜資源,大地有愛!  發表於 2012-10-4 11:03
種植真的是很微妙, 親身體驗, 有的益處實在是太多了,只嫌時間空間資源有限~  發表於 2012-10-3 22:45
食自己種的蔬菜真的很開心很感動  發表於 2012-10-3 21:21

評分

查看全部評分

回復

神農侍 發表於 2012-10-3 20:28:09 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2012-10-3 19:20
我加入園藝館好有目的性,係想找斑蘭葉。
媽咪是印尼華僑,佢煮好多野都可以加入斑蘭葉,已前鄰居有種,但冬天c ...

0甘我要俾你知道其實花墟仲有3蚊蝴蝶蘭頭!

神農侍 早安!  發表於 2012-10-4 11:04
呀呀~~好抵呀~~~聽日去開要買!!!  發表於 2012-10-3 23:25

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-10-3 20:26:32 |顯示全部樓層

加入園藝館個多月。最初[叉了隻腳]入來是因為見到有花友問洗面皂的配方。碰巧自己有個不錯的配方,於是便加入為會員和大家分享。我覺得這裡的氣氛很好,花友們樂於分享經驗(甚至物件),又定期搞活動和交流,所以這裡不是個普通的討論區,而是個很有人情味的空中社區

自己除了做皂外也喜歡種植,未加入時已常常[爬]這裡的帖子,實在得益不少。

最初由於不熟習操作曾鬧笑話;有次接龍接錯頁數,幸得花友金剛提醒。還有不懂發消息,多謝土豆貓指點。要多謝的還有很多花友:水母,菲媽,tomtomtom,FD113,claudiatang,cklife,Springonions(排名不分先後)...還有所有給我回帖,點評和評分的花友。衷心多謝你們的意見和鼓勵

透過種植接觸大自然能令人更懂得欣賞生命,活出真,善,美的人生,希望我們繼續發揮互助友愛的精神,祝福大家。

sausau 很高興認識你^^一切從心出發,每天也是新的一天,心美看世界更美!  發表於 2012-10-4 11:00
秀秀做啲皂皂好靚  發表於 2012-10-4 00:19
秀秀做任何事都好認真 :)  發表於 2012-10-3 23:04
這裡有很多正能量, 說得很對是很有人情味的空中社區~  發表於 2012-10-3 22:43
我都吳記得我有做過....好高興認識你.....你打皂既熱忱我真係好配服!  發表於 2012-10-3 22:22

評分

查看全部評分

回復

劍狼 發表於 2012-10-3 20:25:20 |顯示全部樓層

我由細到大都好鍾意綠色, 所以好鍾意植物, 但經常種死d花, 有蟲又唔識點樣處理, 知識可用"貧乏"來形容.
直到有一日的起心肝, 上網搵資料, 偶然發現園藝館這地方, 原來這裡有好多資料和前輩經驗分享, 還有分享版可作分享及交換植物, 當時我心想"這裡應該是香港最完善的園藝網", 立即save網址, 登記成為會員, 自始我每日都有上來園藝館, 成為生活的一部分.
最開心是可以經園藝館, 認識到好多志同道合的朋友.

謝謝幾位花友賞分!

劍狼 很高興認識你^^多多指教!  發表於 2012-10-4 10:58
我很高興認識你~你真的好愛啲花花, 又細心, 喺呢度千其唔好客氣呀, 想要咩花, 記得主動啲問花友呀~  發表於 2012-10-3 22:41

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-10-3 19:52:00 |顯示全部樓層

我自小就很喜歡種植,對種子更有一種特別的感覺,自小就喜歡收藏種子^^好深的回憶是我約七八歲的時候,在虛雲老和尚紀念堂種青布冧,是一位比丘尼給我吃的,我吃完,望著手掌上的種子良久,之後同爸爸講我要種~~爸爸就叫了那個比丘尼出來,她在大雄寶殿門外挖了一些泥土,讓我把種子藏在泥土裡,後來她入了去,我同爸爸講,要水呀!種植要水呀)))爸爸就入了去叫她拿水,我見她淋了水,就安心地離開~~但成長中,經常想起粒種子,究竟有無發到芽呢?有沒有長到果呢?....記得有一日,我放學乘車途中.......明天後續

那年是我讀中學的時期,我乘車回家需時大半小時,我是一個很多想法的人,腦袋總少有一刻會停下來!那天我從車窗外呆望街境~~心裡突想起,童年時爸爸帶了我上山的情境,地點是竹林禪院附近的後山,我們要上很多層石級才上到山頂啊!上到山,我見到有很多人,我見到有鐵欄圍著一個建築物....我不知道是甚麼地方~~只知有人來迎接我們,我見到幾個出家人,其中一個拿了個生果我吃,我知是青布冧,之前有吃過....就這樣展開了我的種植旅程!但我的心~~為何會不停念著 : " 菩提本無樹  明鏡亦非台  本來無一物  何處惹塵埃 " 這四句何解呢? 出處在哪裡呢? 是不是說~本來無種樹,沒有一物,本來就是由零開始,何需煩惱去想呢?....但我仍在想~棵青布冧現在長成樹嗎?會有果嗎? 比丘比丘尼啊!樹長大後,如果有果,我好希望你們可以吃到!....雖然身在車內,但心已飛到雲外...究竟我種果樹的地方是哪裡!我懷念童年時的回憶!........直到2003年我的因緣成熟了~~我經歷了失去兩愛犬的痛苦,心情非常失落!每天都會收藏自己背人流淚,當時有很多巧合的事件不斷發生!...後來!有一日我問爸爸 : 我兒時種樹的地方在哪裡? 他告訴我知,我就用腦記下,後來不久得知該地方有法會"八關齋戒",我參加了! 之後,我就上了山....有很多梯級啊@@但當時我非常興奮,我是跑上山的,好快我跑到上山,見到沒有鐵欄圍著了...是經過重新修茸的地方,我種樹的地方已改變成一片空地,我沒有失望,只感到能回去感到有一種親切的感覺!.....這就是我種第一棵樹的故事!說到這裡大家有何感覺呢?! .......入來香港園藝館的緣起^^話說四年半前,我認識了的一位新朋友,去了佢家中作客,我見到佢的屋前的花園仔種了很多植物,有些植物更未見過的,我同佢講你種的植物種得很好,佢好謙虛說好易種的,我再問怎樣種,佢就不多出聲了~~其後!知佢上網很忙,原來是上了 " 香港園藝館 " ,之後!我想看到更多,就註冊入了來^^

我想大開眼界參觀你的農場 ^^  發表於 2012-10-5 10:59
長不到青布冧樹似是故事的結束, 其實是種植經程的開始哩~~  發表於 2012-10-4 16:31
我真的很欣賞你豐富的種植知識, 還有你種植的熱誠, 無私的分享~ 好心急想追看後續呀~  發表於 2012-10-3 22:36
下, 我想聽喎, 但要明天後續........  發表於 2012-10-3 22:20
很高興認識你,我第一個參加的活動就是參觀你的農場,大開眼界呢  發表於 2012-10-3 21:15

評分

查看全部評分

回復

tt28 發表於 2012-10-3 19:51:38 |顯示全部樓層

是緣因為種植社區園圃開始,經園圃園友提及有個網站(香港園藝館)裏面有好多相關的資料可以參考,同裏面全是志同道合的農友,大家都會交流種植的心德.
在這個網站不但學到好多相關有用的資料,還認識左一班有愛心又環保的朋友們,現在上園藝館就好似早.午.晚餐一樣,指定動作,不可簡斷了.

tomtomtom  很高興認識你,你的指導令我獲益良多
========================================
米玩啦師兄

多謝咁多位的評分,在這裏認識咁多位我都好開心.

tt28 很高興認識你^^謝謝你!你給我的感覺很爽直,贊呀!  發表於 2012-10-4 10:57
tt, 你的爽快真係冇得頂, 遲啲我一定要請教你~  發表於 2012-10-3 22:33
冇玩,你種植的態度好值得學習  發表於 2012-10-3 21:17
很高興認識你,你的指導令我獲益良多  發表於 2012-10-3 20:18

評分

查看全部評分

回復

Sergio 發表於 2012-10-3 19:42:07 |顯示全部樓層

我加入園藝館這個大家庭是因為公司有個同事周不時分享很多靚花給我,起初都唔知D花是什麼花,見佢咁有誠意送給我便係公司種下玩下囉。有一天有意無意間發現了這網站,內裡有很多資料性的種植知識便立即登記做了會員。係依短短9個月內由我不認識自己種緊什麼花已經認識了、不懂得什樣種植已經開始掌握了一點,由好幾棵花種到幾十棵花全賴園藝館花友無私的分享。除了係種植方面得益不少,最開心的是係9個月內我認識了很多志同道合嘅花友及係929愛心城巿種植活動可以參與義工、培苗及編寫種植心得的有意義工作使我獲益良多。現在上花網已經係我生活的一部份,每天上嚟睇下吹下水不知幾開心。

如有朋友見到我這帖而未登記做花友就唔好諗啦!立即行動吧!你會有意想不到的收獲。係真㗎!

多謝咁多位大大賞分!

金剛  Sergio 很高興認識你^^真係有緣千里能相會!  

我也很高興認識你!   有緣千里能相會 無緣對面不相逢!

土豆貓  2012 廣告創作金獎得主! 你做廣告架?  

更係唔係啦! 我靈感到便寫兩句希望多d人加入我地依個大家庭一齊happy下

hugopoodle  為收更佳宣傳效果, 建議將紅色字體加大~  

9秒9即改不能遲.

適少少  你得到最佳園藝館廣告大獎 1 個 ^^

多謝少少.

GOODluck20x  同你寫到咁有 heart 咪借黎用o下law :-D

收你copy right 費用.  攞盆妖后出o黎比我.  

同你寫到咁有 heart 咪借黎用o下law :-D  發表於 2012-10-4 11:02
Sergio 很高興認識你^^真係有緣千里能相會!  發表於 2012-10-4 10:55
2012 廣告創作金獎得主! 你做廣告架?  發表於 2012-10-3 22:35
為收更佳宣傳效果, 建議將紅色字體加大~  發表於 2012-10-3 22:30
你得到最佳園藝館廣告大獎 1 個 ^^  發表於 2012-10-3 19:47

評分

查看全部評分

回復

jack872184 發表於 2012-10-3 19:37:03 |顯示全部樓層

我都5記得我來左HKPlants 幾耐了,
剛剛睇返,原來三年有多了~@@
我都5係好記得點解會來了,好似係SEARCH資料找到E到呱~
我呢就變得興趣多左,當然,知識都多左LA~XD
新仔們()5使怕醜GA,有野就問LA,
我相信所有花友都會好樂意答你們的問題GA~~
祝大家開開心心~

===================================
RE hugopoodle,tomtomtom兩位過獎LA,我都係出左少少力姐~
Re 金剛 咁都係人之常情姐,人性本善ma`

多謝咁多位加分

jack弟弟~~真係好高興認識你!你好有善心又懂關心人,好難得!  發表於 2012-10-4 10:53
jackjack真係一個好乖嘅小朋友, 好幫得手, 謝謝你~  發表於 2012-10-3 22:28
Jack真係一個大好青年,8月時多得你的幫忙  發表於 2012-10-3 19:52

評分

查看全部評分

回復

適少少 發表於 2012-10-3 19:21:41 |顯示全部樓層

我好想知金剛兄來香港園藝館的緣起

金剛:無相~~叫我金師弟就得
智者通達是心無生無相

icon 太易令人混淆la @@''  發表於 2012-10-5 15:55
高興認識你。  發表於 2012-10-4 12:42
無相~~叫我金師弟就得  發表於 2012-10-4 10:49
頂...金剛係C姐黎o架...@@''  發表於 2012-10-4 10:25
少少,到你講  發表於 2012-10-3 23:00

評分

查看全部評分

回復

cowslip 發表於 2012-10-3 19:20:35 |顯示全部樓層
我加入園藝館好有目的性,係想找斑蘭葉。
媽咪是印尼華僑,佢煮好多野都可以加入斑蘭葉,已前鄰居有種,但冬天c左,我媽回印尼也會帶棵回家,但也種不活。
所以搜索一下香港的網頁睇到有園藝館,知道這裡可以發問種植問題,就加入啦~~
總算比我買到斑蘭葉,但..但...但.......d斑蘭葉同印尼的有分別,印尼種的好香,不c爛葉子也可嗅到香味。花墟買的要把葉子c爛了才嗅到香味。都係要等我媽返印尼時再帶過。
不過園藝館真係好好,可以睇到好多野,學到好多野,最少係園藝館中知道了風雨花又叫風雨蘭而且重有好多品種,知道跳舞蘭可以上樹,知道花墟有5蚊蝴蝶蘭頭,重點係有d野想種但街外無得買都可以發貼徵求,又有好多免費分享,真係好方便。

你入會果然有目的喎~得到的一定比起初想的多更多吧~  發表於 2012-10-3 22:26
cowslip 很高興認識你^^我起初入來見到花友有分享,我真係好開心!感到大家好慷慨同親切!!  發表於 2012-10-3 19:32

評分

查看全部評分

回復