乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2190858 19848
Cat@.@ 發表於 2009-12-1 23:52:45 |顯示全部樓層
花老師,
想問下您,昨日留意下個太陽嘅走勢,發現而家只有下午4點到6點有太陽直照...............................
==================

你好!
唔夠日照的确係差少少架!
不過都叫做有少少吖,  冇人地禁正啫! 點解唔得啵!..............................
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
謝謝花老師點化,聽日我會去加泥!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

花老師,
我加咗泥啦.......
回復

寶頤 發表於 2009-12-2 08:21:12 |顯示全部樓層

花老師~~~~!!!!!!!!!!!!add4icon
我前日夜晚落左d荷蘭豆種種~
今朝睇佢個皮已經裂開左啦~

我想問下一般黎講荷蘭豆發芽需要幾耐架???
如果我而家只係落左培養土.." 應該再加d咩落d泥到呢~

同埋...我屋企門口有盆不知明既盆栽"add3icon 係上一手留低~
我今晚返去影返張再post上黎睇下有無人答到我係咩黎先
回復

llaus 發表於 2009-12-2 09:15:56 |顯示全部樓層
老師嗓早晨!
請問個節瓜是否咁細就要入袋啦?
回復

pineapple 發表於 2009-12-2 12:34:55 |顯示全部樓層

花老師,你好

已看完你和公主的post,學懂好多種植知識,謝謝你們,
但我想請問,為甚麼蘿蔔會有空心的情況,芋頭會有粉及不粉的分別?
若要種這兩樣植物,我們需要注意甚麼,才不會種出空心蘿蔔及不粉的芋頭?謝謝你^.^
回復

alice 發表於 2009-12-3 18:13:15 |顯示全部樓層
老師~~你好~
點解我po翠玉瓜個瓜仔唔會成長到好似人地咁~個花會開~而我果d~體形就好大~但係~瓜b成長到圖中咁大度~就會黃左~會不會因為我塊田唔夠曬呢?請問~可以有咩解決方法~~謝謝

coacoa 發表於 2009-12-4 03:57:04 |顯示全部樓層

老師
自從瓜瓜族被滅後
我隨手種了甜'碗'豆
豆豆收成不錯
不過可能因為泥中帶有之前落既籮蔔種子
而家多左2棵唔知乜野
老師可以幫忙看看是什麼嗎?
合照``約一個月前

植物 1: 紫色脈. 勁惹蟲. 不過而家無晒蟲患啦

植物2: 好高好高. 開白色小花. 現在結綠色圓果. 勁惹蟲.

回復

heidipik 發表於 2009-12-4 09:45:42 |顯示全部樓層
caocoa, 唉也..這個是野草黎架, 以前我塊田都有, 我初以為係蕃茄, 因為有果實, 但經園友指點後先知係野草, 害我種咗佢個幾月, 吸晒泥裡o既肥...
回復

heidipik 發表於 2009-12-4 09:45:43 |顯示全部樓層
caocoa, 唉也..這個是野草黎架, 以前我塊田都有, 我初以為係蕃茄, 因為有果實, 但經園友指點後先知係野草, 害我種咗佢個幾月, 吸晒泥裡o既肥...
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 10:08:55 |顯示全部樓層
9985# alice
老師~~你好~
點解我po翠玉瓜個瓜仔唔會成長到好似人地咁~個花會開~而我果d~體形就好大~但係~瓜b成長到圖中咁大度~就會黃左~會不會因為我塊田唔夠曬呢?請問~可以有咩解決方法~~謝謝
===============================

alice及大家好!

你同左倫右李D翠玉瓜都係遇上呢段時間長期低溫天氣, 瓜瓜嘅乸花無法正常生長,
加上陽光不足及肥料偏氮引至葉多果弱引至乸花開唔到, 就算開到授咗粉一樣唔掂架!
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 10:16:01 |顯示全部樓層
9988# heidipik

coacoa及heidipik好!
我嘅意見係自己種乜就留乜, 其他不明物體就早早掹走佢以免俾佢搶曬D肥吖馬!
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 10:42:36 |顯示全部樓層
9984# pineapple
花老師,你好
已看完你和公主的post,學懂好多種植知識,謝謝你們,
但我想請問,為甚麼蘿蔔會有空心的情況,芋頭會有粉及不粉的分別?
若要種這兩樣植物,我們需要注意甚麼,才不會種出空心蘿蔔及不粉的芋頭?謝謝你^.^

=========================================

pineapple好!

點解<蘿蔔會有空心的情況>

簡單講吓:
同品種有關係 -- 挑選靚種至種.
同播種期有關係 -- 播種期要啱.
同種植密度有關係 -- 行株距離要合理.
同施肥有關係 -- 最緊要基肥, 氮磷鉀肥要分配合理尤其是注意磷鉀肥.
同水分管理有關係 -- 生長期水份控制好重要, 幾時要多幾時要少係分得好仔細架.
同採收期有關係 -- 掹得遲都會空心架!

<芋頭會有粉及不粉的分別> -- 都係同上差唔多嘅啫!

大蘿蔔出芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 10:49:14 |顯示全部樓層
9981# Cat@.@
花老師,
我加咗泥啦.......
===============

你好!

咁就好囉!

嗱, D生菜兀翻曬起身啦!
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 10:59:46 |顯示全部樓層
9982# 寶頤
花老師~~~~!!!!!!!!!!!!

===============================

你好!
<荷蘭豆>我係採用點播嘅.
所用泥土早已設訂, 加泥只係豆苗隻脚長了了又露根至冚吓佢啫!

發芽一般幾日囉 -- 要睇種籽新舊及種植環境及條件而定架馬!
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 11:04:49 |顯示全部樓層
9983# llaus
老師嗓早晨!
請問個節瓜是否咁細就要入袋啦?
===================

蛙蛙好!
我就白豆禁細粒就入袋架罅! 嘻嘻!

合掌瓜丑丑地啫, 食得嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-12-4 11:08:33 |顯示全部樓層
9980# 小寶
ok, 收到!
============

你好!
呢兩朝棵石地堂嘅<長條南瓜>都仲有乸花開呢!
回復

alice 發表於 2009-12-4 12:04:40 |顯示全部樓層
alice及大家好!

你同左倫右李D翠玉瓜都係遇上呢段時間長期低溫天氣, 瓜瓜嘅乸花無法正常生長,
加上陽光不足及肥料偏氮引至葉多果弱引至乸花開唔到, 就算開到授咗粉一樣唔掂架!
==================================================
謝謝老師點明左錯處~~我終於明白瓜b的死因~~

聽完老師講解~~我可唔可以作出補救行動~~落返適合雌花既肥~~瓜b就可以健康成長呢?
或者~我連補救行動都不用做~因為就算做左po翠玉瓜都係咁~殺死佢~種過其他會好點?
回復

coacoa 發表於 2009-12-5 03:06:38 |顯示全部樓層
9988# heidipik

coacoa及heidipik好!
我嘅意見係自己種乜就留乜, 其他不明物體就早早掹走佢以免俾佢搶曬D肥吖馬!
花園仔 發表於 2009-12-4 10:16

哈哈...野草嗎?
可能d基肥真係好肥
所以佢地好大棵. 豆豆亦無影響

我聽日就移開佢地去d無用既盆``種左咁耐. 野草都有感情了.
不過foam box唔係成日有. 一定要移走先種到荷蘭豆 & 菜菜了

謝謝老師. 謝謝 heidipik
回復

寶頤 發表於 2009-12-5 11:54:06 |顯示全部樓層
9982# 寶頤
花老師~~~~!!!!!!!!!!!!

==================== ...
花園仔 發表於 2009-12-4 10:59

-3-唔該你丫花老師~
咁我都係等下先啦~
回復

alilovebyj 發表於 2009-12-5 16:43:07 |顯示全部樓層
合掌瓜好靚仔!! 得 x 100
回復

pineapple 發表於 2009-12-5 17:41:27 |顯示全部樓層

點解<蘿蔔會有空心的情況>

簡單講吓:
同品種有關係 -- 挑選靚種至種.
同播種期有關係 -- 播種期要啱.
同種植密度有關係 -- 行株距離要合理.
同施肥有關係 -- 最緊要基肥, 氮磷鉀肥要分配合理尤其是注意磷鉀肥.
同水分管理有關係 -- 生長期水份控制好重要, 幾時要多幾時要少係分得好仔細架.
同採收期有關係 -- 掹得遲都會空心架!
<芋頭會有粉及不粉的分別> -- 都係同上差唔多嘅啫!

謝謝你的解答,想進一步請教有關種植蘿蔔及芋頭水份的控制,
除了收割前減少澆水,其他時段是否保持泥土濕潤就OK呢?
回復