你喺唐太你點做?

作者: 八王爺 發表于 2012-2-17 08:49:58
11915 148
八王爺 發表於 2012-2-20 16:04:12 |顯示全部樓層
doko 發表於 2012-2-20 08:19
我最近聽咗個故仔, 有個男人對老婆好好, 個太太都以為自已汁到件筍盤 ,  有一日個老公話同佢返大陸玩, 咁 ...

笑到噴飯!! 大媽!

唔係好笑, 係好悲, 好shock 就真  發表於 2012-2-20 16:30
回復

八王爺 發表於 2012-2-20 16:31:33 |顯示全部樓層
doko 發表於 2012-2-20 08:19
我最近聽咗個故仔, 有個男人對老婆好好, 個太太都以為自已汁到件筍盤 ,  有一日個老公話同佢返大陸玩, 咁 ...

想知道結果點咯!

有冇剪咗老公何B仔?
回復

vivi 發表於 2012-2-20 16:59:11 |顯示全部樓層
doko 發表於 2012-2-20 15:19

咁堅, 勁喎個老公
咁大媽有冇飲茶呀
回復

acmc 發表於 2012-2-20 18:14:03 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-20 16:04
笑到噴飯!! 大媽!

你真係有笑? 好似這一兩年間, 唔知有單係台灣定大陸新聞, 話個大媽即刻拉個小朋友去廚房, 切咗佢耳仔, 手指...唔知仲有咩咁嘅..

小朋友無辜的......有錯都係個男人同二奶,(可能大媽都有少少責任,個個case都唔同唔敢亂講)。但傷害小朋友實在太過份了。  發表於 2012-2-21 11:32
應該斬既係個個筍盤先岩!  發表於 2012-2-21 10:51
咁個二奶仔冇錯架!大媽咁樣傷害小朋友?  發表於 2012-2-21 06:13
回復

acmc 發表於 2012-2-21 12:23:58 |顯示全部樓層
re:
lok_1980  小朋友無辜的......有錯都係個男人同二奶,(可能大媽都有少少責任,個個case都唔同唔敢亂講)。但傷害小朋友實在太過份了。  
DORA  應該斬既係個個筍盤先岩!
八王爺  咁個二奶仔冇錯架!大媽咁樣傷害小朋友?  

無記錯個小朋友係女仔,痛苦嘅童年,不幸嘅人生!亂七八糟嘅關係, 又何必帶個小朋友來這個世界!
所以話愛情遊戲唔好玩,遇着個偏激派,拍拖拍唔成都唔俾人走,攪婚外情就更加會連累埋子女同另一半.
回復

vivi 發表於 2012-2-21 12:28:58 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-21 12:15
re:
lok_1980  小朋友無辜的......有錯都係個男人同二奶,(可能大媽都有少少責任,個個case都唔同唔敢亂講 ...

係啦, 小朋友最慘, 唔可以名正言順咁叫爸爸, 唉
大人的事, 為什麼要小朋友受苦吖

莫講話婚外情啦, 兩個人結左婚, 生bb都要考慮清楚自己ready做父母未,
唔係一味話like小朋友, 要繼後香燈就走去生bb,
點教, 點養, 讀咩學校.......一大抽問題.....
生出嚟容咩易呀, 要個小朋友有幸福, 將來做個好人, 開心.....實在唔簡單呢

都唔知見幾多case, 個BB 得果一兩個月, 就話要攪離婚,
重要係樹爭....唉....有冇諗過小朋友會點吖

你都好大恐懼.事實上呢個世界有更多bb健康成長呢~ 一切由天安排,自有恩典麻~   發表於 2012-2-21 13:42
你都未婚,講啲咁嘢!有冇婚前恐懼?  發表於 2012-2-21 12:31
回復

vivi 發表於 2012-2-21 12:34:36 |顯示全部樓層

王爺

係有D, 但冇對婚姻失去信心嘅
只係生下一代要考慮清楚

見得太多喇
佢地爭起上嚟....咩都挖晒出嚟講.....唉
試過有個CASE BB係一對孖仔, 超可愛, 但因父母離異分開左....唔知幾時至可以相認 T^T
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-21 14:06:00 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-21 12:34
王爺

係有D, 但冇對婚姻失去信心嘅

上天有時俾出來既恩典,真係唔到最後一刻都唔知上天想我點架~ 但又好神奇,就係呢d與正常生活少少不同的情節,令每個人都好獨特~

哈~ 我又有故仔講.希望大家有興趣睇~ 

讀 U 時有個女性死擋,佢出世時係龍鳯胎,即係佢有個双生細佬.但當時父母生完佢地不足一年便去世了.兩姐弟還是手抱bb時,細佬已被寄養家庭收養了,而我朋友就俾一位出家人收養,住在偏遠既香港山區廟裡.

有一日,上上下堂,同學收到unknown電話,佢平時上堂唔聽電話的,但個刻佢心血來潮,聽左電話,對方係男仔,問佢係咪家姐,我同學啞左...幾秒後個電話俾人cut左線.

同學好心急,我地一齊等,等左半日,好彩個男仔再致電俾佢,我同學最後約左呢個疑似親弟在某學院canteen見面.

好記得同學一入到canteen,當時canteen好多人,同學未見過佢細佬,連相都無見過,但佢好似直覺叫佢行埋一個男仔身邊,佢地相方望左望,就相擁了~ 

我看到,他們雖然在不同環境長大,但身型高度面型眼耳口...好似~ 唔怪得我同學一認就認出~

個男仔話佢無意中發現養父有双生姐姐的聯絡,所以即刻致電姐姐雙認,點知俾養父發現,養父要佢cut線.

養父廿年來唔俾養子認姐姐,係驚佢地相認後唔理養父母.但養父有keep住check 佢親姐的成長,希望個家姐健康成長,如果姐弟各自發生大事,都可能會俾細佬見番姐姐.

細佬笑養父好傻,都養到佢咁大,早已當養父母係親生,根本無諗過走.

養父聽後,才明白自己多年來因無子出,當收養後,就很怕失去,故造成2姐弟廿年不見的故事.佢都驚細佬仔嬲佢,但細佬無嬲,因為佢明白這是養父的恐懼導致,基本上不是想害他的.

---
人就係咁,有好多自己製造出來的恐懼,如果身邊親朋能夠幫忙拆解恐懼,就是行善了,但最重要還是自身看清自己的恐懼來自那裡,不要逃避,勇敢正視自己的恐懼,當然,恐懼喎,邊有咁易拆解呢~ 但日子有功,美事終會到來的~

要做到正視係好難架  發表於 2012-2-25 02:05
回復

acmc 發表於 2012-2-21 14:18:16 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-21 12:28
係啦, 小朋友最慘, 唔可以名正言順咁叫爸爸, 唉
大人的事, 為什麼要小朋友受苦吖

"生出嚟容咩易呀," 嘩.....你估生蛋呀?   
一啲都唔容易, 係天職, 要個天肯, 你先得架.......唔係沙士時啲英雄係邊度嚟, 係佢哋媽媽帶佢哋來架
回復

vivi 發表於 2012-2-21 14:22:27 |顯示全部樓層
唔洗咁多好例子, 就係我身邊的好朋友, 每個家庭都好幸福

我亦從來冇講過唔信任婚姻, 亦從來冇講過唔生仔,

只不過我四十幾歲至有bb, 已經係超高齡產婦啦, 奇蹟係有, 但我的擔憂都係正常啫

如果有個人好愛我, 可以同我一齊分憂的話, 我可以俾埋條命佢添

見你成日講”見得太多”唔好case, 講到咁灰,所以想鼓勵下你囉~~ 我多口~ 不好意思啊~  發表於 2012-2-21 15:36
回復

vivi 發表於 2012-2-21 14:24:16 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-21 14:18
"生出嚟容咩易呀," 嘩.....你估生蛋呀?   
一啲都唔容易, 係天職, 要個天肯, 你先得架.......唔係沙士 ...

有人同我講生仔好易吖嘛 (佢覺得)

我就覺得唔易咖, 係搵條命博咖, 所以我覺得媽媽好勁咖
回復

acmc 發表於 2012-2-21 14:50:50 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-21 14:22
唔洗咁多好例子, 就係我身邊的好朋友, 每個家庭都好幸福

我亦從來冇講過唔信任婚姻, 亦從來冇講過唔生仔,  ...

話唔埋要你生個"未來勇士" who knows

咁都俾你諗到~ 哈哈~~  發表於 2012-2-21 15:34
回復

vivi 發表於 2012-2-21 15:22:19 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-21 14:50
話唔埋要你生個"未來勇士" who knows

XDDD 如果我2013年嫁得出, 四十幾歲人生得出個"未來勇士" , 話唔埋我個仔第日做特首喎

嘩~~ 希望我有份去投票~  發表於 2012-2-21 15:34
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-21 15:42:52 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-21 14:24
有人同我講生仔好易吖嘛 (佢覺得)  

我就覺得唔易咖, 係搵條命博咖, 所以我覺得媽媽好勁咖

其實我地身邊都有唔少人過四十都有褔氣生b.我覺得係褔氣,係無比的愛.噢~ 想起呢度個靚媽媽添~

我有朋友年過四十三,追左十年都無b,最後自然追到,一生係三胞胎,真係嘩嘩聲~

有個好友又係高齡時生左2個b,我當年好驚生b,問朋友做乜咁想要b,諗清楚未.朋友話: 個bb係自己生,一定會好錫好愛佢,咁諗最簡單亦最重要,其他無野要諗清楚喇.

我聽完好感動,佢既說話令我重新考慮生bb呢件事.

- _ -b  發表於 2012-2-21 16:41
回復

claudiatang 發表於 2012-2-21 16:22:12 |顯示全部樓層
講講吓又出了公海...................變了生仔經。
回復

八王爺 發表於 2012-2-21 16:40:19 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-21 08:22
XDDD 如果我2013年嫁得出, 四十幾歲人生得出個"未來勇士" , 話唔埋我個仔第日做特首喎  

...

第二日唔止做特首,做國家主席都有份!
回復

vivi 發表於 2012-2-21 16:47:18 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-2-21 16:22
講講吓又出了公海...................變了生仔經。

返來囉...返來囉  
回復

vivi 發表於 2012-2-21 16:48:23 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-21 16:40
第二日唔止做特首,做國家主席都有份!

咁勁, 係都唔錯喎

快d嫁.....快d嫁.....快d嫁.....快d嫁.....快d嫁.....快d嫁..... XDDDDDDDD

記得話佢知, 要係合法嘅情況下至起地牢.  發表於 2012-2-21 17:03
回復

enemy 發表於 2012-2-21 16:51:40 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-21 16:48
咁勁, 係都唔錯喎

快d嫁.....快d嫁.....快d嫁.....快d嫁.....快d嫁.....快d嫁..... XDDDDDDDD ...

生仔唔一定要嫁ga

果然有新時代嘅思想。我覺得好多女人唔接受未婚產子咯!  發表於 2012-2-21 16:55
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-21 17:00:55 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2012-2-21 16:51
生仔唔一定要嫁ga

係啊,現今時代真係變左,家下多左女性,特別係事業型女性,選擇未婚產子.

我暫時未必會決定未婚產b,因為.... 嘻~ 未玩夠. 除非有人 tum得掂我嫁,或者都會考慮.. .

( 吹水又出公海了~ 梳厘~)

討你歡心好易,差在男丁做唔做唧!  發表於 2012-2-21 20:50
回復