苦盡甘來有幾苦(#117 尤莉雅)

作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-4 18:37:26
10109 122
JM2018 發表於 2019-11-5 17:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 16:52
好多謝大頭仔師兄俾個like,你呢期都好紅,無名紫也俾種都鬼火咁靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d[ ...

好羨慕黑面王子有個大露天地方種咁多植物,我就慘啦!以前偷偷地在公司種,而家唔得啦!被迫遷,所以暫時有乜好嘢都要忍手唔入住,睇到你哋開靚花就夠了。
回復

rwgplant 發表於 2019-11-5 18:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 16:52
好多謝大頭仔師兄俾個like,你呢期都好紅,無名紫也俾種都鬼火咁靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d[ ...

你真了解大頭仔嘅喜好,佢好鍾情黃色,甚至雜誌電影花卉等等
回復

小雷子 發表於 2019-11-5 18:33:38 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-11-5 18:03
你真了解大頭仔嘅喜好,佢好鍾情黃色,甚至雜誌電影花卉等等<span class="emoji emoji1f60f"></span> ...

大頭仔被迫要拍<色戒>
回復

rwgplant 發表於 2019-11-5 18:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-5 18:33
大頭仔被迫要拍<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

佢點會被迫,多數自願獻身藝術
回復

B17 發表於 2019-11-5 18:48:58 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 14:43
第二之苦,黃貓貓也俾咗一種苦盡甘來嘅感覺我,佢最初回來也是一棵小苗,也經過起伏階段,但佢都有過輝煌 ...

黃貓比想象中更唔靚,寧願白花,好過唔夠黃
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 20:50:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-11-5 18:48

我也認同大大咁講,黃色唔夠黃,直覺上太淡,對比起其他貓開花細朵,花又冇紋冇點望落唔夠搶眼,但佢優勝在夠多側芽同埋不繼開花!
回復

chestnut007 發表於 2019-11-5 21:16:53 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-11-5 18:38
<span class="emoji emoji1f60f"></span>佢點會被迫,多數自願獻身藝術<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f6 ...

你哋D大人講嘢,我這個細路不方便搭嘴。只想講一句,兩盤花好大好靚。好羡慕有大地方種花。
回復

rwgplant 發表於 2019-11-5 21:45:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 20:50
我也認同大大咁講,黃色唔夠黃,直覺上太淡,對比起其他貓開花細朵,花又冇紋冇點望落唔夠搶眼,但佢優勝 ...

哈哈哈,你講到佢咁差,不如甩咗去我處,我係難民收留所
回復

rwgplant 發表於 2019-11-5 21:49:21 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-11-5 21:16
你哋D大人講嘢,我這個細路不方便搭嘴。只想講一句,兩盤花好大好靚。好羡慕有大地方種花。 ...

你咪扮細路喎
其實我地都唔知嗡乜東東㗎
回復

小雷子 發表於 2019-11-5 22:11:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-11-5 18:48

睇嚟我又中伏了!
我想要的應該係 Susan The cat,唔係yellow cat!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 23:43:36 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-11-5 21:45
哈哈哈,你講到佢咁差,不如甩咗去我處,我係難民收留所<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emoji ...

反正星期日要轉盆分開佢地,幾棵一齊太迫,如果師兄真係想收留佢,等多一個月,我會出去省城走一轉,到時攞埋俾你好嗎?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 23:55:03 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-11-5 21:16
你哋D大人講嘢,我這個細路不方便搭嘴。只想講一句,兩盤花好大好靚。好羡慕有大地方種花。 ...

好開心前輩讚賞我!

不用客氣,我未種過苦。我不是前輩啊!  發表於 2019-11-6 07:27
回復

rwgplant 發表於 2019-11-6 00:03:11 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 23:43
反正星期日要轉盆分開佢地,幾棵一齊太迫,如果師兄真係想收留佢,等多一個月,我會出去省城走一轉,到時 ...

我講下笑啫,唔使俾我,我爆哂倉
回復

lamkaicheung 發表於 2020-4-4 15:07:02 來自手機 |顯示全部樓層

綠貓

第三之苦是隻臉青青,但就一啲都唔得人驚,唔只咁佢仲有產花粉能力,雖然唔咪乜優秀品種, 但都能肩負起傳宗接代本領, 論樣貌身才色澤佢都唔輸蝕㗎,先去片睇睇第一張花照, 在天濛光用咗閃光燈拍!
攝2020/3/4

冇錯佢係一隻綠臉貓 kohleria 'Digitali Flora來,上年種都好大棵,花又少又唔夠集中,最後都係熱死咗,死唔緊要就連一條貓蟲都冇生俾我,呢下先激死,好彩早就留咗一棵小苗做備份!
今年呢棵小苗養嘅綠貓就有啲唔同樣,望落就比較奀瘦,雖然係咁咋,但出來效果又唔錯喎,點解會咁講,因為佢今年提早咗成個月開花,唔單只咁,連啲花冧都多過舊年,就咁望落都好難點數,唔好問我有有數過!
攝20/4/4
全幅來一張先,一棵两側枝!
另一面再來一張!
底抄拍一張先!

謝謝B17大大賞分

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2020-4-4 16:15:48 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-4-4 15:07
綠貓

第三之苦是隻臉青青,但就一啲都唔得人驚,唔只咁佢仲有產花粉能力,雖然唔咪乜優秀品種, 但都能肩 ...

一啲都唔弱呀!有咁多花,睇見都好滿足!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-4-4 16:50:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-4 16:15
一啲都唔弱呀!有咁多花,睇見都好滿足!<span class="emoji emoji1f609"></span>

冇谷肥,啲花細粒咗,株身矮咗一折!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-4-4 17:01:33 來自手機 |顯示全部樓層

雷大大,我將黃貓授咗綠貓花粉,唔知得唔得,如成功我都想整過比賽大家玩!
回復

小雷子 發表於 2020-4-4 17:24:02 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-4-4 17:01
雷大大,我將黃貓授咗綠貓花粉,唔知得唔得,如成功我都想整過比賽大家玩!
<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

好呀!我想做參賽者,一齊玩!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-4-4 18:20:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-4 17:24
好呀!我想做參賽者,一齊玩!<span class="emoji emoji1f609"></span>

參加迷岩大賽就係想學下雷大,點樣將苗仔包裝寄送,因我未試過咁樣寄送植物出去!
回復

小雷子 發表於 2020-4-4 18:24:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-4-4 18:20
參加迷岩大賽就係想學下雷大,點樣將苗仔包裝寄送,因我試過咁寄送植物出去!<span class="emoji emoji1f605"></span>[emoji ...

我都係跟B大大學做手作仔!當然冇佢做得咁靚,但都安全送到大家手上!
回復