苦盡甘來有幾苦(#117 尤莉雅)

作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-4 18:37:26
10102 122
chuyat10 發表於 2020-5-9 09:25:20 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-9 08:28
好呀ming大!

我有小苗啊,不過你要的話要面交,堅尼地城MTR可唔出閘。
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-9 09:45:02 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-9 09:25
我有小苗啊,不過你要的話要面交,堅尼地城MTR可唔出閘。

多謝你先十郎兄!
近排要返pt未必夾到時間呢!
遲d再問你拎!Thank you so much!

Ok,隨時。  發表於 2020-5-9 10:28
回復

B17 發表於 2020-5-9 18:03:35 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-8 11:22
紅旗袍

早排在B17大的帖倒,見到呢隻花,先知佢名字是紅旗袍花貓!

有點不象紅旗袍,紅旗袍是鮮紅色,紋理亦較粗
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-9 19:28:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-9 18:03
有點不象紅旗袍,紅旗袍是鮮紅色,紋理亦較粗

對比翻真的有幾點不同,我呢隻確是沒有大大嗰隻咁艷紅,底色也較為帶白,哎…吔,誤導咗大家㖭!
sorry B17大, 慕你之名出咗隻不知名花貓,以為也是紅旗袍,擺咗個大烏龍!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-31 13:13:54 來自手機 |顯示全部樓層
迷途小姑娘,冇名字冇花紋冇香味冇胎記,只有淡淡的粉白素顏,雖然是這樣,但我都有諗住去遺棄她!
回復

小雷子 發表於 2020-5-31 13:28:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-31 13:13
迷途小姑娘,冇名字冇花紋冇香味冇胎記,只有淡淡的粉白素顏,雖然是這樣,但我都有諗住去遺棄她!

唔好放棄佢啦!如果無估錯,佢係Sinn.stones Gisele,我都好鐘意佢,可惜冇位比佢!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-31 13:41:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-5-31 13:28
唔好放棄佢啦!如果無估錯,佢係Sinn.stones Gisele,我都好鐘意佢,可惜冇位比佢!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

你提供的名字正確,我上網查看過,係呢隻石頭系列叫吉賽兒,謎團已解,唔該晒雷大thank's!
回復

chuyat10 發表於 2020-5-31 13:49:01 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-31 13:41
你提供的名字正確,我上網查看過,係呢隻石頭系列叫吉賽兒,謎團已解,唔該晒雷大thank's!<span class="emoji emoji1f64f[/ ...

真羨慕你地成日都要搞清楚,唔似我成日記錯名糊理糊塗。
就算記啱一次迷啱還俾B17大發現係A貨。
回復

Ming36 發表於 2020-5-31 15:48:30 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-31 13:49
真羨慕你地成日都要搞清楚,唔似我成日記錯名糊理糊塗。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
就算 ...

十郎兄,我哋啲植物好難逃得過B大的法眼,特別係佢送出的後裔,葉黃葉青,一眼就能看穿它受到怎樣的對待
回復

chuyat10 發表於 2020-5-31 15:55:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-31 15:48
十郎兄,我哋啲植物好難逃得過B大的法眼,特別係佢送出的後裔,葉黃葉青,一眼就能看穿它受到怎樣的對待[ ...

葉黃葉青,掉。
最好冇俾佢睇到唔妥。
回復

Ming36 發表於 2020-5-31 16:19:43 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-31 15:55
葉黃葉青,掉。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
最好冇俾佢睇到唔妥。 ...

啲語氣好似B大呀
回復

lamkaicheung 發表於 2020-6-12 22:43:23 來自手機 |顯示全部樓層
Sinningia Stone's Yulia 

膽粗粗問freddy 大攞咗一棵小苗來種,今日終於都能交待一下!
攝20/4/4

養咗個半月尤莉雅都大得幾快!
攝20/5/18

好開心,終於開始見到花冧!
攝20/5/31

無懼黑雨夜照樣開两朵花!
攝20/6/6

繼續跟進
攝20/6/9

終於等到呢個時刻!
攝20/6/12
回復

小雷子 發表於 2020-6-13 15:44:24 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-6-12 22:43

膽粗粗問freddy 大攞咗一棵小苗來種,今日終於都能交待一下!<span class="emoji emoji1f600[/emo ...

美麗時刻,欣賞無限次!
回復

chuyat10 發表於 2020-6-13 16:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-6-12 22:43

膽粗粗問freddy 大攞咗一棵小苗來種,今日終於都能交待一下!<span class="emoji emoji1f600[/emo ...

經典品種,真係好靚。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-6-13 16:38:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-13 15:44
美麗時刻,欣賞無限次!<span class="emoji emoji1f609"></span>

有陛下呢一句已ok
回復

lamkaicheung 發表於 2020-6-13 16:40:56 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-6-13 16:16
經典品種,真係好靚。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

謝謝十郎兄來到賞花!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-8-26 08:26:44 來自手機 |顯示全部樓層
估唔倒細細棵Stone's Yulia ,生多咗一棵側芽,再次開花會係密集!
等佢開晒花之後,就將佢剪頂頭爆側芽!

評分

查看全部評分

回復

freddywongdy 發表於 2020-8-26 08:54:13 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-8-26 08:26
估唔倒細細棵Stone's Yulia ,生多咗一棵側芽,再次開花會係密集!
等佢開晒花之後,就將佢剪頂頭爆側芽! ...

你個咩天台黎架啟大?
種乜都鬼咁多花嘅!!
勁靚呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-8-26 10:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-26 08:54
你個咩天台黎架啟大?
種乜都鬼咁多花嘅!!
勁靚呀!

原來尤利雅都幾襟得熱,幾十度高温都唔怕!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-26 10:12:45 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-8-26 10:02
原來尤利雅都幾襟得熱,幾十度高温都唔怕!

好多中型種都唔怕架!
係果d細細棵果d熱一熱記成棵枯比你睇啦!
回復