菲團事件 - 有乜睇法?

作者: 八王爺 發表于 2010-8-23 16:08:11
18649 227
sammy 發表於 2010-8-23 22:26:58 |顯示全部樓層
個司機引起恐慌好唔負責任, 開左幾多槍都人人都聽到, 要開幾多槍要殺得晒? 當人傻o既
回復

八王爺 發表於 2010-8-23 22:31:55 |顯示全部樓層
9死6傷 (我冧包括心靈)
回復

cherrysm 發表於 2010-8-23 22:35:19 |顯示全部樓層
好慘...估唔到件事會流血收場 連個天都要落雨哀悼...
回復

走得慢 發表於 2010-8-23 22:35:36 |顯示全部樓層
一單還一單,不要遷怒在自己的菲庸身上。
回復

八王爺 發表於 2010-8-23 22:39:37 |顯示全部樓層
我正在看 now news.... 真係好心 口翕
回復

小白 發表於 2010-8-23 23:12:48 |顯示全部樓層
very upset
回復

EddieOR 發表於 2010-8-23 23:52:56 |顯示全部樓層
個司機引起恐慌好唔負責任, 開左幾多槍都人人都聽到, 要開幾多槍要殺得晒? 當人傻o既 ...
sammy 發表於 23-8-2010 22:26

咁又唔可以怪佢,係呢個時候,任何人都可能會咁做,俾我我都會偷走 add11icon
話唔定,個一刻,佢諗:「我死左點算呢?我仲有個仔,仲有個女,佢地先得一兩歲。」
但我有諗過,點解全車 25 人,冇人去制服個槍手
如果有一兩個人偷偷地發動去制服個槍手,咁其實全車都好大機會會冇事
回復

小白 發表於 2010-8-24 00:00:13 |顯示全部樓層
咁又唔可以怪佢,係呢個時候,任何人都可能會咁做,俾我我都會偷走  
話唔定,個一刻,佢諗:「 ...
EddieOR 發表於 2010-8-23 23:52

now... 採訪了其中一位女人質 (全家5 個成員,  採訪時正想往找尋其3名子女下落), 其丈夫因嘗試制服個槍手而被擊斃
回復

金盞花 發表於 2010-8-24 00:11:49 |顯示全部樓層
根本唔應該有人要死, 佢要復職咪俾佢啦~ 就算要天上星星都俾佢.
最衰係當地政府處理得差, 睇吓班所謂特警d姿勢, 有能本事踎塔咁攞住支槍, 有乜變化都企唔穩, 仲有, 佢哋咁樣圍攻架車, 槍手唔殺人質都俾班"特警"殺死. 如在香港, 一定唔會發生. 更加係以人質安全係首要.  好慘

特首今次真係做得好~~~俾10叻  一定要菲律賓政府交代事件

默哀
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 00:47:55 |顯示全部樓層

我會一路觀察個槍手既一舉一動, 了解佢個性格係點, 集中力如何, 找機會制服佢或逃走~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 00:53:46 |顯示全部樓層
根本唔應該有人要死, 佢要復職咪俾佢啦~ 就算要天上星星都俾佢.
最衰係當地政府處理得差, 睇吓班所謂特警d ...
金盞花 發表於 2010-8-24 00:11

x2 x n !!!!!  菲政府好無能!!!!!
回復

sammy 發表於 2010-8-24 00:56:15 |顯示全部樓層
優柔寡斷,閃閃縮縮。唉係咁架啦,唔係自己人,鬼同你搏命,顧住自己先!
回復

fianfumy 發表於 2010-8-24 01:04:07 |顯示全部樓層
好心痛, 好心UP  , 今晚睇見班"特蠢部隊" 我真係好激動好忟 . 那班特蠢無能警察 , 菲律賓政府也很無能...
回復

bonbon1 發表於 2010-8-24 01:44:36 |顯示全部樓層
好地地去玩攪成咁,真係好心痛. 我唔會去菲律賓玩.有D什麼事班垃圾菲律賓警察會有得你死.
回復

corina 發表於 2010-8-24 01:45:19 |顯示全部樓層
我好遲先知,冇睇直播,好難過,佢地原本諗住開開心心去旅行,點知係死亡之旅~
回復

irishuen 發表於 2010-8-24 02:23:38 |顯示全部樓層
x2 x n !!!!!  菲政府好無能!!!!!
jellyfishy 發表於 2010-8-24 00:53

x3 x n !!!!!  菲政府好無能!!!!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 07:15:41 |顯示全部樓層
全世界都鬧.

菲營救嚴重犯錯 害死8港人

(經濟日報)2010年8月24日 星期二 06:00

【經濟日報專訊】康泰旅行社    一個馬尼拉    21人旅行團,其旅巴昨晨被當地一名前警員及軍人持M16步槍騎劫。雖然中港政府極力要求菲國保障港人質安全,但菲警昨晚武力攻入旅遊巴,最終造成港客8死7傷,槍手亦被擊斃。

各方斥責菲國行動混亂兼無組織,罔顧港人安全,促驗屍確定港人是否被菲警殺死;特首曾蔭權    擬接觸菲國總統不果,斥事件結果令他十分失望。中國大使館已要求菲律賓    當局交代發動強攻的原因,及就事件提交報告。

7人留院 其中2重傷

根據最新消息,事件有8名港人死亡,7人留院,其中2人重傷。港府昨晚即對菲國發出黑色外遊警示,所有菲旅行團取消。港府今日凌晨及下午安排2包機接載死者家屬前往善後(見另文——「港府凌晨派包機 協助善後」)。

對兇徒的冷血行為,行政長官    曾蔭權昨晚近11時緊急召見傳媒,稱十分悲傷,斥兇徒冷血行為令人憤怒。他昨得悉港人被挾持,第一時間聯絡中國駐馬尼拉大使館,並親自聯絡菲律賓總統阿基諾三世,希望親自表達對人質安全的要求,但至昨晚未取得聯絡。

被問及是否菲國處理不善害死港人,曾蔭權稱不能掌握及處理當地情況,港府不能參與,但對於港人傷亡的結果,表示極度遺憾及十分失望。他要求菲律賓政府盡快作出交代。

曾蔭權又向死傷者致最深切慰問,承諾提供一切可行協助,以度過困難。

中國使館促菲交代

事件已提升至外交層面,中國外交部昨午已向菲作出緊急交涉,要求在保障人質安全前提下積極營救,爭取港客安全獲救。悲劇發生後,中國大使館昨晚要求菲律賓當局交代發動強攻的原因,菲律賓官方解釋是由於槍手準備殺死人質,於是採取營救行動。中方已要求菲國就事件提交報告。

這個原定昨晚完成旅程返港的康泰馬尼拉4天團,昨晨前往菲國國父黎剎紀念公園參觀,約10時半20名香港團友加1名港人領隊,返回旅巴後,槍手門多薩尾隨團友上車,並向當地導遊稱欲乘順風車,被拒後即亮出M16自動步槍騎劫旅巴。

至昨午約1時,槍手陸續釋放3名小童、1名婦人及一對年老夫婦,但繼續挾持14名港人團友及1名港人領隊,15名被挾持者,年齡介乎14至67歲。

該名挾持港人的前警員約55歲,涉濫權於約1年前被革職,退休福利被取消,昨要求復職,菲警派出談判專家上車與槍手談判無果。至晚上8時40分警方強攻,槍手遭擊斃,警員衝入車廂陸續救出人質,部分人質可自行落車,部分人要求警員及救護員抬出。

康泰旅行社總經理劉美詩表示,15名被挾持港人當中,有兩個家庭持加拿大    護照,另一個家庭持英國    護照,而較早前被槍手釋放、帶著3名小童離開的婦人,持英國護照。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 07:18:39 |顯示全部樓層
希望已離世的港人得到安息, 未亡的要好好活下去!!
回復

semi-alba 發表於 2010-8-24 07:48:10 |顯示全部樓層
我會留意身邊有無可用嘅工具,找機會用最快嘅方法殺死槍手
如果談判已超過3小時
回復