修剪文竹要注意什麼?

關閉 [複製鏈接]
作者: 遙日 發表于 2008-1-21 18:11:37
3638 7
如題,我有一棵文竹,想要修剪它令它生得好d
但不敢亂剪以免剪錯了會傷害它…
請問修剪文竹要注意什麼?
是剪去頂頭的葉,還是剪底下的葉?
希望各位賜教﹗
阿晴 發表於 2008-1-21 18:20:17 |顯示全部樓層
其實文竹好像不太須要修剪的~~~除非葉變黃或枯掉~~
因為感覺上…或以前的經驗~~文竹那些一枝枝其實是莖狀的葉來的~~剪掉後好像是不會再從枝上分枝發芽的(不知有冇錯、請各大大指點 )~~
而會從泥下的根莖長出新枝的~~
但種得久~~佢會生得好大棵~~有成米幾高~~這時如怕太大棵就可稍稍修剪矮一點~~這是我的經驗~希望幫到你la~~
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 18:24:02 |顯示全部樓層
文竹和露芛、竹樹有相同之處(種然佢同竹子冇關係)、她的發芽生長點是在泥下的根莖上~~~如要修剪~可在盆土上剪掉不用留下樹枝~~然後她又會在根莖上長出新芽的了~~
回復

遙日 發表於 2008-1-22 13:59:07 |顯示全部樓層
我就係不想它變成太大棵才想修剪它…
不過依阿晴你的說法,是否即是剪的時候,將一整枝從底部剪掉便可以?
回復

八王爺 發表於 2008-1-22 14:03:52 |顯示全部樓層
不想它太大,有兩个 做法。
1. 好像阿晴講,從土面剪。咁样佢只能不斷長新枝。但唔會好茂密。
2. 新枝出來时,在你想它有幾高的高度,剪掉生長奌,这样,它就开始長 橫枝(生葉的小枝)。棵嘢會很茂密。

~完~
回復

蛀米虫 發表於 2008-1-25 13:54:01 |顯示全部樓層
噢! 原來文竹都甘多野好玩.
我剛播了種子, 唔知會否成功.
回復

藍天使 發表於 2008-1-25 15:40:23 |顯示全部樓層
如果唔想太大棵, 唔好用咁大個盤.  我之前$5買返黎, 果時只得3,4吋高.  由於想佢大棵d, 便由細盤換左大盤, 之後生出黎既新枝比之前既高好多, 依家有成尺高, 而之前果d 短既已經全部比我剪晒.
回復

遙日 發表於 2008-1-28 13:26:50 |顯示全部樓層
咦?蛀米虫
乜文竹有種子買既咩?我只見過一盆盆係花墟賣咋喎﹗
回復