精油的妙用

作者: prodorothyhkg 發表于 2010-1-15 12:09:56
28676 173
Monse 發表於 2010-1-16 03:24:50 |顯示全部樓層
我讀完個course之後只敢用薰衣草及羅馬洋甘菊咋, 其餘既香薰油就由得佢過晒期都唔敢用,  香薰油係經皮膚毛孔直接入血速度好快, 有些人本身都唔知道自己有啲隱性病或者病患初期表徵未發出黎,份量處方得唔好容易出事架, 以上只是我個人意見咋.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-16 11:32:56 |顯示全部樓層

多謝Monse提醒
我都知道,所以多數用於清潔家居及外傷處理
香薰油同藥品係冇分別,所以係寧稀莫濃為大原則
還有一樣要提醒,我好耐冇用熱力(火,蠟燭等)點香薰,因為熱力會改變香薰性質,可能有不明(化合)物體釋出~
回復

ckycky 發表於 2010-1-16 23:20:55 |顯示全部樓層
無印都有出,但係咪人工?好平息(大約$90)
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-17 11:09:30 |顯示全部樓層
無印都有出,但係咪人工?好平息(大約$90)
ckycky 發表於 2010-1-16 23:20

幾多 ml 同邊種植物,無印應該唔會賣假野
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-17 17:08:42 |顯示全部樓層

羅勒精油 Basil

簡述:治偏頭痛,助消化及呼吸系統,抗痙攣,殺菌,促進血液循環,調節月經過少。抗老化,治療粉刺,有緊實皮膚的作用。提神,改善功能失調,穩定情緒,抗沮喪。但對敏感的肌膚有刺激性。

【歷史臨床記錄】
埃及人曾用來防止屍體腐敗,印度人認為可保護靈魂,中國人則用來治療癲癇,對減輕蛇咬毒性也有效。

【使用需知】
敏感皮膚及懷孕者不可使用。

【功效】
頭痛,偏頭痛,耳痛,鼻竇炎,支氣管炎,袪痰,傷風感冒,氣喘,打嗝,脹氣,尿酸過多,肌肉酸痛,皮膚松軟,面皰,粉刺,羊癲瘋,月經不順,乳汁分泌少,乳房充血發炎,激勵情緒,減輕壓力,減輕憂郁不安,催情,補身,抗菌,蟲咬傷。

【治療失眠】
都市人牌緊張激烈的生活環境,精神壓力,神經疲勞會導致失眠和神經緊張,羅勒2滴+馬郁蘭1滴+5ML基礎油,調和按摩全身,可緩解壓力,治療失眠。

【治療感冒】
感冒最有效的方法是用羅勒1滴,滴在一碗熱水中,吸入幾分鐘,一天2-3次,直到症狀好為止。

【去口腔異味】
吃完大蒜後去除口腔異味,將羅勒1滴滴於一杯溫水中,含片刻後漱口,也可把羅勒少量(1/4滴)加於牙膏中刷牙。

【純精油使用心得】
恢復耗弱的心靈:使用羅勒20:1的基底油,進行全身按摩,可快速恢復耗弱的心靈與精神。
純精油熏香:有助於注意力的集中,例如專心用功的學生。羅勒2滴+檸檬1滴+迷迭香2滴,提醒,思路清淅。
滴在手帕上,敷面呼吸,可以快速消除頭痛,特別是因沮喪引起的頭痛。

【搭配性】
與香蜂草搭配,是著名的「快樂組合」。
與天竺葵搭配,以同屬溫暖系列的香味與療效,有相當強效的呵護作用,對於受創的身心有奇效。
與橙花搭配,屬於最上乘的身心協助與照料配方。
回復

八王爺 發表於 2010-1-20 14:56:38 |顯示全部樓層
其實很多香港的精油銷售點,都是從澳洲入貨,大量入口,分細瓶裝出售。
所以 平或貴,視乎該商人的手法。

周末經過 永鞍,見到一個品牌名叫 DK ,回家也發現有3瓶這品牌的精油,老婆話價錢中上,係最初買黎試。
另一間老婆推薦的是 英國的 Tisserand,品質和包裝都一流,只是價格比香港貴一點。
回復

Monse 發表於 2010-1-20 15:19:05 |顯示全部樓層
其實很多香港的精油銷售點,都是從澳洲入貨,大量入口,分細瓶裝出售。

...
八王爺 發表於 2010-1-20 14:56

Tisserand 這個品牌好出名架但真係好貴囉.
回復

八王爺 發表於 2010-1-20 19:37:01 |顯示全部樓層
連 monse 都知 , 真係好出名喎。

我家中的 洋甘菊(羅馬),快樂鼠尾草 都係 Tisserand 出品,香味同品質真係唔同。好舒服。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-20 19:41:33 |顯示全部樓層

我家中的 洋甘菊(羅馬),快樂鼠尾草 都係 Tisserand 出品,香味同品質真 ...
八王爺 發表於 2010-1-20 19:37

唔止貴一點啊~add4icon 王爺真富有add4icon
回復

八王爺 發表於 2010-1-21 14:09:37 |顯示全部樓層
貴極都係用少少, 又唔係攞黎飲!

用過啲正的精油,差果啲真係無得比架。
回復

fianfumy 發表於 2010-1-25 02:03:13 |顯示全部樓層

我通常在批發買香薰油囉, 以前都這護膚品行業, 知道少少行情, 而且舊公司是香薰複方產品 ...

尤加利 及茶樹我是常用的, 主要會用作拖地抺櫃 清潔之用 , 另外會加入" 棉花球" 中, 放入衣櫃架...

而彿手橙, 橙花, 薰衣草, 西柚, 檸檬 , 胡椒薄荷 , 橙, 柑橘 及香茅等等我多點用來燃點...

而杜松果及絲柏樹配杏仁油用作按摩油 ( 作減肥用)囉.....
回復

Monse 發表於 2010-1-26 00:38:33 |顯示全部樓層

我家中的 洋甘菊(羅馬),快樂鼠尾草 都係 Tisserand 出品,香味同品質真 ...
八王爺 發表於 2010-1-20 19:37

Tisserand是英國著名天王級芳療品牌, Tisserand是本世紀芳香療法的大師級人物, 因此使得Tisserand的芳療產品在芳療界享布一定的崇高地位。

Tisserand在1969年開始從事芳香治療的工作, 1974年創造這個品牌, 此外, 他也致力於編輯芳療界著名的芳香療法雜誌, 並在1987年以倫敦為基地成立的芳香學院, 授課、演講、上節目不遺餘力。

我比較喜歡 NHR Organic Oils
NHR始創於1998年, 最大的特色提供超過80種有機以及野生植物精油, 其95%有機的精油屬於有機栽種而5%的精油則是天然野生. NHR 的有機精油經過英國土壤協會認證也同時強調所有精油都經過氣相色層及質譜儀分析。
NHR的精油包裝精緻, 是用透明的玻璃瓶來包裝, 方便你看到植物精油的原色, 而在玻璃瓶外會再加上一個鋁製罐子, 以避免光線破壞精油的品質, NHR的精油品質很不錯可惜價錢比其他綱購精油貴了一些屬於中高價位。
回復

緲緲 發表於 2010-2-4 17:05:46 |顯示全部樓層
我係養左老積同老菲先開始用,都算廿四孝狗主啦
點樣提煉唔講住,先介紹常用及比較容易買到果d先~
佛手柑精 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 12:09

咦,樓主個list內嘅精油,除咗「杜松」Juniper Berry 同「綠花百千層」Niaouli 之外,全部我都有用開/用過架!
另有茉莉花、Rosemary、Clary Sage、洋甘菊(Roman & German)、Thyme、Helichrysum、Petitgrain、Palmarosa、Rosewood......等等。

消毒/驅蟲效果比較顯著嘅一般用來整清潔劑抹嘢--就係幾滴精油加酒精&水--好間單;
有護膚/滋潤效果嘅有時放幾滴浸浴、有啲用來整蜂蠟香膏。

比較貴價嘅花類精油我都一律會擺入雪櫃,其他有部份放響呢度:

回復

cklife 發表於 2010-6-29 17:14:57 |顯示全部樓層
我讀完個course之後只敢用薰衣草及羅馬洋甘菊咋, 其餘既香薰油就由得佢過晒期都唔敢用,  香薰油係經皮膚毛 ...
Monse 發表於 2010-1-16 03:24

係呀...讀完course之後,買精油都小心左好多。
+++++++++++++++

另外一份使用手心得報告...

反大陸旅行,著左雙新鞋,攪到起水泡....手頭咩都無...只有旅行常備既薰衣草精油,...就用薰衣草擦上去...再貼上藥水膠布作保護...第二天起床,水泡消失了,只剩下少許因起水泡而脹鬆左既皮膚,再多一日...層鬆皮都唔見埋....完全無傷口....
回復

cklife 發表於 2010-6-29 17:16:40 |顯示全部樓層
貴極都係用少少, 又唔係攞黎飲!

用過啲正的精油,差果啲真係無得比架。 ...
八王爺 發表於 2010-1-21 14:09

真係無得比,無論效果同香味....精油係以滴數黎計佢用量....其實一滴都唔係好貴...佢等同藥物...我覺得應該用好D...
回復

花無知 發表於 2010-7-15 15:23:14 |顯示全部樓層
報料:who's部份店舖六折.註:非全線六折
回復

muitau 發表於 2010-7-21 17:16:12 |顯示全部樓層
勁呀, 眼界大開, 以前我都唔入吹水版所以miss咗...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:27:23 |顯示全部樓層
勁呀, 眼界大開, 以前我都唔入吹水版所以miss咗...
muitau 發表於 2010-7-21 17:16

咁你要多d入來參觀吹水, 呢度有得玩有得食, 又可以吹水, 好開心架~~~ add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:28:18 |顯示全部樓層
真係無得比,無論效果同香味....精油係以滴數黎計佢用量....其實一滴都唔係好貴...佢等同藥物...我覺得應 ...
cklife 發表於 2010-6-29 17:16

又係喎~ 我都係咁諗. 咁你家下會唔會選organic為主的精油?
選購精油時, 有無心得分享下?
回復

cklife 發表於 2010-8-19 09:25:47 |顯示全部樓層

...
八王爺 發表於 2010-1-20 14:56

英國...淨係運費就己經好貴...
回復