2011-8-6 更新Keith's English Rose Garden【Wedgwood Rose】P9#178

作者: keithlee 發表于 2009-11-21 21:14:54
26816 180
keithlee 發表於 2010-4-20 23:17:21 |顯示全部樓層
係喎,幾時觀園唧? 又係咪有好多teacup陪我o地玩?
Jesation 發表於 2010-4-20 09:56

D 花噴左藥,所以poodle沒得出花園玩啊! 最近比D 蟲搞到我好煩, 都唔敢請人來, 不過D 玫瑰又要勁開喇!
回復

keithlee 發表於 2010-4-20 23:18:38 |顯示全部樓層
回復 99# Monse
謝謝MONSE!!!!!!希望可以殺到這個蟲吧!它把我搞到煩死!!!!!!! 咩蟲都唔怕, 就系搞唔掂這種!
格子, 謝謝你喜歡!有機會來參觀吧!
回復

Jesation 發表於 2010-4-26 16:38:08 |顯示全部樓層
我終於响森X買咗棵包菜玫瑰,真係好玫瑰香呀,就咁拎住佢返屋企時已經聞倒好似打開crabtree and evelyn樽蓋o既味,但又清好多。可惜花冧少,我諗要下年先會有多d花睇。得閒先加相。add6icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-26 17:51:40 |顯示全部樓層
回復 102# keithlee

你d玫瑰真係好靚, 羨慕c 人啦
見你話"咩蟲都唔怕", 就想請問點樣可以搞掂玫瑰上d紅蜘蛛同黑斑病呢, 試過噴洗衣粉水+油, 生薑水, 多寧都唔多得, 你有乜高見呢?
回復

tidusclassic 發表於 2010-4-26 22:17:03 |顯示全部樓層
森X?!花虛的嗎?快 D 拍照!

蕙蕙,其實我好怕蟲子!!!!!!!  紅蜘蛛我用水槍噴葉子正面與背面, 幾天一次就ok了。 黑斑要在下雨後系葉子噴藥, 其實香港種玫瑰好難!洗衣粉水+油, 生薑水, 多寧我沒試過。
回復

keithlee 發表於 2010-4-26 22:24:16 |顯示全部樓層

蕙蕙,其實我好怕蟲子!!!!!!!  紅蜘蛛我用水槍噴葉子正面與背面, 幾 ...
tidusclassic 發表於 2010-4-26 22:17

用左屋企人的acc login 添!哈哈!

蕙蕙,其實我好怕蟲子!!!!!!!  紅蜘蛛我用水槍噴葉子正面與背面, 幾天一次就ok了。 黑斑要在下雨後系葉子噴藥, 其實香港種玫瑰好難!洗衣粉水+油, 生薑水, 多寧我沒試過。
回復

蕙蕙 發表於 2010-4-26 22:38:18 |顯示全部樓層
回復 106# keithlee

原來你用左第二個a/c, 哈哈……
我都知紅蜘蛛怕水, 我打算再試埋煙草液, 睇下得唔得
黑斑我剛用左葉蘚靈, 要過幾日再噴……
回復

Jesation 發表於 2010-4-27 08:40:13 |顯示全部樓層

http://hkplants.com/redirect.php ... 0569&pid=811089

影咗呀, 可惜當時殘殘o地,諗住補返張禽日又大雨,激死,add8icon希望下年靚。

係,玫瑰真係好煩,我得果幾棵都覺,好多蟲咬,但鬼叫佢靚。暫時我仲係用緊花寶果d噴o既殺蟲咋。
回復

keithlee 發表於 2010-4-28 01:13:00 |顯示全部樓層
回復 108# Jesation

Jesation, 你買的是荷蘭玫瑰,不是英國玫瑰,哈哈! 但是一樣漂亮! 我也買了6棵!
而且這個品種不錯的,開花非常漂亮,很快會再開!!!!!!!! 我的已經開第二次了!唯一可惜的是只有1天就落花了!
回復

Donder 發表於 2010-4-28 06:00:29 |顯示全部樓層
靚到暈啦
回復

Jesation 發表於 2010-4-28 14:17:46 |顯示全部樓層
回復  Jesation

Jesation, 你買的是荷蘭玫瑰,不是英國玫瑰,哈哈! 但是一樣漂亮! 我也買了6棵!
...
keithlee 發表於 2010-4-28 01:13

係?我仲以為「英國」玫瑰係一個對包菜o既統稱tim。add9icon
咁你知唔知呢個品種叫乜名?你6棵係咩色呀?店主話黃色最香喎,但而家冇。
回復

花草之家 發表於 2010-4-29 13:08:12 |顯示全部樓層
回復  Monse
謝謝MONSE!!!!!!希望可以殺到這個蟲吧!它把我搞到煩死!!!!!!! 咩蟲都唔怕, 就系搞唔 ...
keithlee 發表於 2010-4-20 23:18

keithlee,我最怕係紅蜘蛛, 加埋黑斑病、白粉病,依家ge天氣又要同佢地拼命喇
紅蜘蛛怕水,但係d葉濕水又好易有黑斑病、白粉病
回復

lammachingching 發表於 2010-4-29 15:31:52 |顯示全部樓層
Keith,

你就是我在深圳花卉世界碰到你的'玫瑰痴'嗎?? 你D玫瑰真係好靚呀! 果然好有外國Feel, 我仲見到在'紅土'入的花盆添!!
回復

keithlee 發表於 2010-5-1 10:50:38 |顯示全部樓層
係?我仲以為「英國」玫瑰係一個對包菜o既統稱tim。
咁你知唔知呢個品種叫乜名?你6棵係咩色呀 ...
Jesation 發表於 2010-4-28 14:17

英國玫瑰其實系指由 DAVID AUSTIN 大衛奧斯丁 繁殖的玫瑰, 由於具備古典老玫瑰漂亮的花型及又繁殖出會經常開花的玫瑰, 這種品種就叫【英國玫瑰】。

不過法國,美國,日本等都有包菜咖, 你買的荷蘭包菜我也不知道是什麼品種, 但是就漂亮。 另外不要買黃色的,因為不是包菜, 不好看!
回復

keithlee 發表於 2010-5-1 10:51:54 |顯示全部樓層
回復 112# 花草之家
最近已經沒有白粉了, 但是黑斑跟蘇馬的問題好煩!
回復

keithlee 發表於 2010-5-1 10:52:40 |顯示全部樓層
Keith,

你就是我在深圳花卉世界碰到你的'玫瑰痴'嗎?? 你D玫瑰真係好靚呀! 果然好有外國Feel, 我仲見到在' ...
lammachingching 發表於 2010-4-29 15:31

啊!是啊! 上次買盆的那家已經搬了!  你喜歡種什麼》?
回復

linaeunice 發表於 2010-5-2 15:18:04 |顯示全部樓層
went to view your rose garden in your yahoo blog, very beautiful rose garden! nice to meet u! I have dark rose in my garden too! thanks for sharing photos with us. I like your blue moon and Morocco Princess.
回復

keithlee 發表於 2010-5-3 00:04:29 |顯示全部樓層
went to view your rose garden in your yahoo blog, very beautiful rose garden! nice to meet u! I have ...
linaeunice 發表於 2010-5-2 15:18

謝謝你喜歡!很高興認識你! 我會在這幾天update新的花園文章,有空看看喔!
blue moon 我也非常喜歡, 唯一可惜的是英國玫瑰沒有這種顏色,不然就完美了!
回復

Jesation 發表於 2010-5-3 11:27:32 |顯示全部樓層
英國玫瑰其實系指由 DAVID AUSTIN 大衛奧斯丁 繁殖的玫瑰, 由於具備古典老玫瑰漂亮的花型及又繁殖 ...
keithlee 發表於 2010-5-1 10:50

係呀,我都有問google。add6icon

原來黃色唔係包,咁算lu,反正粉紅色呢隻我已經覺得好香。
回復

keithlee 發表於 2010-5-6 22:00:22 |顯示全部樓層
回復 119# Jesation
不過這個品種唯一缺點是不耐開, 2日就落花了!
回復