Jesation 的「花」園

作者: Jesation 發表于 2009-10-17 12:55:49
34953 256
Sarah0606 發表於 2010-1-6 09:25:45 |顯示全部樓層
回復 54# Jesation

謝謝,我會訂牡丹梔子花,你地d月季好毒,我就快支持唔住.......
我要冷靜d....因為實在冇時間打理佢地
回復

Jesation 發表於 2010-1-6 13:44:48 |顯示全部樓層
回復  Jesation

c...唔記得已經2010年...  佢09年無開過花...
biru 發表於 2010-1-5 22:35

我都係新手,籠統d講如果你棵o野表面健康,都不外乎係陽光、水、泥、肥o者。你棵白蘭幾大棵?會唔會之前俾人谷咗好多花所以佢要抖吓?以我所知白蘭夠陽光就唔駛點理佢都自然會keep住開花o既。
回復

Jesation 發表於 2010-1-6 13:45:52 |顯示全部樓層

謝謝,我會訂牡丹梔子花,你地d月季好毒,我就快支持唔住.......
我要冷靜d....因為實在冇 ...
Sarah0606 發表於 2010-1-6 09:25

哈,買住一兩棵先lor,其實我都冇乜點理佢。
回復

biru 發表於 2010-1-6 17:13:19 |顯示全部樓層
我都係新手,籠統d講如果你棵o野表面健康,都不外乎係陽光、水、泥、肥o者。你棵白蘭幾大棵?會唔會之前 ...
Jesation 發表於 2010-1-6 13:44

佢大約3尺高, 媽種左十幾年, 不過因為天台如果一打風就好大風, 所以只種係龍崗唔比佢大/高...不過可能佢之前個年真係勁開花gua... 等我睇下佢今年有無花開先~
回復

Jesation 發表於 2010-1-7 12:32:17 |顯示全部樓層
佢大約3尺高, 媽種左十幾年, 不過因為天台如果一打風就好大風, 所以只種係龍崗唔比佢大/高...不過可能佢之 ...
biru 發表於 2010-1-6 17:13

um... 十幾年都係3呎咁勁。

我斷估...咁佢會唔會冇晒肥,換咁面d泥加吓肥會唔好d?
回復

biru 發表於 2010-1-7 13:21:07 |顯示全部樓層
um... 十幾年都係3呎咁勁。

我斷估...咁佢會唔會冇晒肥,換咁面d泥加吓肥會唔好d? ...
Jesation 發表於 2010-1-7 12:32

係啦...佢d葉都無以前咁綠...我夏天時仲同佢加左d泥...不過佢今年遇過病害...我落左一排百菌清...不過一枝粗ge枝幹因為內腐比我gur左...3尺係without個崗ge height...我weekend回家時再影相...
回復

Jesation 發表於 2010-1-13 09:30:08 |顯示全部樓層
成功種出第一朵~

又話紅葡萄酒,點解白色o既?淘宝果然係淘宝。
回復

mahubia 發表於 2010-1-13 11:16:11 |顯示全部樓層
回復 67# Jesation

咁起碼都叫做係果個物種...
回復

Jesation 發表於 2010-1-13 11:23:56 |顯示全部樓層

咁起碼都叫做係果個物種...
mahubia 發表於 2010-1-13 11:16

咁苗木有刺o既... anyway,始終都係第一朵,都叫幾靚,係細d o者。
回復

mahubia 發表於 2010-1-13 12:12:04 |顯示全部樓層
咁苗木有刺o既... anyway,始終都係第一朵,都叫幾靚,係細d o者。
Jesation 發表於 2010-1-13 11:23

其實想請教, 呢個時候D花蕾使唔使摘左佢等佢到時令先一次過開, 還是由得佢有得開就開就OK ?
回復

keithlee 發表於 2010-1-13 13:12:07 |顯示全部樓層
回復 67# Jesation

紅葡萄酒變左白葡萄酒!!!!!!!!
回復

Jesation 發表於 2010-1-13 15:06:39 |顯示全部樓層
其實想請教, 呢個時候D花蕾使唔使摘左佢等佢到時令先一次過開, 還是由得佢有得開就開就OK ? ...
mahubia 發表於 2010-1-13 12:12

我會由得佢,因為都有10個8個冧。
回復

Jesation 發表於 2010-1-13 15:07:07 |顯示全部樓層

紅葡萄酒變左白葡萄酒!!!!!!!!
keithlee 發表於 2010-1-13 13:12

好爛... 呀個gag。
回復

Jesation 發表於 2010-1-24 23:10:48 |顯示全部樓層
微距世界:

這樣看蕃茄好像很大,其實直徑不過3、4cm。

放任不管的小麥草結出「小麥」?

蘆薈的花由下而上打開。

小寶分享的艾草根部相當發達。

很開心等了過多2個月的日香桂苗總算發芽了,我以為她像上次一樣會死,還剪了很多莖意圖插枝,那些枝條葉全枯了,幸好母株沒有死。

最後是這棵「白葡萄酒」,沒有太多藤,怎看也不像藤月呢,激氣。

評分

查看全部評分

回復

Jesation 發表於 2010-1-31 16:47:42 |顯示全部樓層
終於去咗深圳花卉世界,唔該晒11v,11哥、Iris等帶團。買得唔算多,行得唔算多,但都叫有d收穫,除咗呢d仲有包好大包都只係幾蚊o既珍珠岩。泥真係平,但唔想攞,冇法,鬼叫有人行完都仲要去書城。
回復

Dennis 發表於 2010-1-31 17:51:25 |顯示全部樓層
微距世界:

這樣看蕃茄好像很大,其實直徑不過3、4cm。

放任不管的小麥草結出「小麥」?

蘆薈的花由下 ...
Jesation 發表於 2010-1-24 23:10

Jess, 咁快有咁多花同收成! 弓起弓起!
回復

alextang 發表於 2010-1-31 18:51:57 |顯示全部樓層
白色好純,不過叫紅葡萄酒就.........add8icon
回復

keithlee 發表於 2010-1-31 21:06:31 |顯示全部樓層
白葡萄酒唔錯波!種左幾耐啊?你就好啦,有泥土地可以種!
回復

mahubia 發表於 2010-2-1 07:33:51 |顯示全部樓層
白葡萄酒 OK靚啦.
藤唔藤都次要啦
回復

Jesation 發表於 2010-2-1 09:51:13 |顯示全部樓層
Dennis
多謝多謝。

alex
好純即係咩意思?有d白花唔係純白色?

keith
好似3個月倒,我得唔係好多泥地咋,但藤月應該要分泥地俾佢,而家見佢唔係藤又好想mung返起佢。

mahubia
唔係藤咪想郁佢lor,haha, 我棵new dawn 反而係大盤種咋。
回復