Jesation 的「花」園

作者: Jesation 發表于 2009-10-17 12:55:49
34952 256
Jesation 發表於 2009-11-2 14:04:12 |顯示全部樓層
另,响10蚊店買咗d有機o既粒狀油渣,我唔覺意好似撈得多得滯,唔知呢d燒唔燒根呢?
回復

Jesation 發表於 2009-11-4 09:12:22 |顯示全部樓層
另外,積分係點加o既呢?如果冇人加分俾自己,係咪一路都係初登記呢......
回復

llaus 發表於 2009-11-4 09:18:03 |顯示全部樓層
另外,積分係點加o既呢?如果冇人加分俾自己,係咪一路都係初登記呢......
Jesation 發表於 2009-11-4 09:12

虛空有o既!!
d分真是無乜用啵
俾你做到高級園丁又如何呢??
回復

Jesation 發表於 2009-11-4 10:12:09 |顯示全部樓層
我純粹係覺得如果我登記咗1年都叫初登記好怪o者。

叫園藝新手可能適合d
回復

cococat 發表於 2009-11-4 23:30:20 |顯示全部樓層
我同你一樣都係新手呀,咩都種下.
翠筠靚土係寶湖街市買,$40/25L,
仲有珍珠岩,蛭石,陶粒果D一大袋都唔算好貴.
我初時都係唔想浪費,用舊泥或者散裝泥.
但後黎發覺呢D泥就算曬完,都係好容易有蟲.
最後參考左呢到D花友O既"炒泥"方法,
D 泥比火燒過真係乾淨D,冇咁多蟲.
你D農作物會唔會有D 唔O岩季節種呀?
我其實都唔清楚, 不過我之前又係冇理時候,
隨便種, 但D瓜通常好細個,或者有花冇果, 又或者有D好細唔大O既果.
咁後來我問個農夫,佢話我D 野唔o岩季節.
我都買左D ONION 種子,佢寫住春D先種.
所以我擔心你D 農作物會唔會唔O岩季節,長得不好.
但實際咩作物咩季節幾時種我又唔係好知.
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 10:24:20 |顯示全部樓層
oh, 我响花x 好似鵬園買要$ 60/25L。 我都有買珍珠岩同蛭石,响bun bun,要8蚊一袋薯片size。

炒泥,我未試過呀。但暫時又唔覺好多蟲,可能我度有田雞、蜻蜓同蜘蛛幫手,不過好邪,費事開口中,都係唔好太樂觀。

我諗有d o野係唔啱季節呀,不過開頭亂咁嚟,又見種子平又見香港天氣熱,秋天仲熱過人o地春天咋。反正我o地係新手,乜都要試o架啦。呵呵,多多交流呀。
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 10:29:32 |顯示全部樓層
新成員:
可食用美國蘆薈:

全開向日葵,開始响側邊有d冧標出嚟:

都係忍唔住手買o既bunbun比利時攀藤玫瑰:

回復

cococat 發表於 2009-11-5 11:07:18 |顯示全部樓層
26# Jesation

蛭石同珍珠岩一大袋, 好似包幾十L泥咁(因為散裝所以唔確定), 都係幾十至百幾(好似珍珠岩平D,蛭石就貴D).
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 11:08:53 |顯示全部樓層
ic, btw, cococat, 你個花園有冇開post?

俾條link 嚟睇吓ah~
回復

cococat 發表於 2009-11-6 10:51:25 |顯示全部樓層
29# Jesation
好呀, 但我整理下先.
回復

Jesation 發表於 2009-11-30 10:51:34 |顯示全部樓層

好鬼懶,咁遲先收o既向日葵種子。
回復

keithlee 發表於 2009-11-30 11:58:46 |顯示全部樓層
27# Jesation

你在BUNBUN買的藤本月季有起色未啊? 我個 D 同你差不多時間買,都中未有起色。。。
回復

Jesation 發表於 2009-11-30 13:28:16 |顯示全部樓層

棵paul scarlet 只係出咗一兩條根~ 枝上未有芽或葉呀~

如果你真係好心急,拎起去睇吓有冇白色好幼o既根啦,我知唔應該咁做,不過我之前都mung起過幾次,似乎只要唔係太傷倒d根,冇乜大影響。
回復

Jesation 發表於 2009-12-5 23:51:06 |顯示全部樓層

以上係導遊拉茜帶你睇o既制水後勒杜鵑。

跟住係始終冇長過新葉o既日香桂。

白蘭又開花。

連蘆薈都咁快有花,少見。

仲自己分株喇,咁咪可以食之不盡,正。

是日bbq,取香茅醃雞翼,蘆薈做蔬菜包,淡口d o者,唔知係咪未夠成熟未夠肥。

以為實死冇生o既節瓜都開公花喇,不過天氣仲係凍,我估唔會結得成瓜。

淘宝o既水蜜桃响接枝下面出返d芽,咁,都好過冇o既,anyway,係咪水蜜桃都未知。

蕃茄大棵咗好多,但又係有排都未有果。

淘宝3棵藤本月季有兩棵有葉。

new dawn 又大咗。

paul scarlet 總算長葉喇。
回復

vincentma 發表於 2009-12-6 06:14:33 |顯示全部樓層
我都好鍾意用自家種既蘆薈清炒黎食,用蝦米仔炒,蘆薈要先過水!
回復

Jesation 發表於 2009-12-7 09:03:43 |顯示全部樓層
我冇呀,凈係用水沖咗幾次,不過bbq都ok,有蒜蓉加返d甜味。
回復

keithlee 發表於 2009-12-7 11:58:26 |顯示全部樓層
回復 34# Jesation

恭喜你啊!!! 期待你 D 藤本玫瑰開花開花再開花 !!! 我中等緊我棵藤本出葉 , 你淘寶買的藤本好壯啊 !!!搞到我都想買, 不過要研究下點買
回復

Jesation 發表於 2009-12-7 13:57:54 |顯示全部樓層
唔知呢度有冇藤月賣呢?

http://hkplants.com/viewthread.p ... mp;page=1#pid710134

我仲等緊有人下次帶埋我上去。
回復

Jesation 發表於 2010-1-1 17:50:08 |顯示全部樓層

新年到,終於有點可吃的了:

然後賞葉…或逼於無奈要賞葉:

這棵桃樹只在接枝位下面長出葉,不知道本來哪棵到底是什麼樹。

最後賞花或花苗:

同樣是比利時玫瑰,new dawn 同 paul scarlet 爭好遠,下面這棵不知是否只用泥炭土不行,還是再溝點砂。

淘宝新到的兩款月季,一棵出芽了,但另一棵枝條變黑,不知會否死掉。如果只得一棵,我希望發了芽的是藍月。

放進雪櫃數月的球根,出芽兩個星期了吧。

還未見到花。

更正是牽牛不是黃花苿莉。

不知何故,我的茶花有很多冧,但每次只見這樣紅色就會謝了,是否淋過雨的關係呢?

不信邪,屢敗屢戰的日香桂,返來個多星期,是有很多芽,但好像沒有長過。

很喜歡香花,希望這棵淘宝貨活下來。

別說我騙人,這棵種了3個月的藤月,總算見花蕾:

這期最美:
回復

alextang 發表於 2010-1-1 17:57:51 |顯示全部樓層
這棵桃樹只在接枝位下面長出葉,不知道本來哪棵到底是什麼樹。
Jesation 發表於 2010-1-1 17:50

下面長出的葉要快d剪左拒架,add10icon
add12icon唔係生底下唔生上面架。
回復