返回列表 發新帖

鬱金香球球

作者: 羊咩咩 發表于 2007-10-21 19:42:07
6617 34
jade_a 發表於 2007-10-23 00:00:02 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-22 23:43 發表
對唔住我攪錯左
不過啱啱打開兩包鬱金香睇過,買個時我都巳經揀過過啦,但都中蕉,未打開種皮(共開左十粒)巳經見有至少四粒發左毛,打開種皮睇直頭得三粒係白雪雪,一粒直頭想掉 之後攞火酒消一消毒再雪,我睇月尾都係再 ...

我去年都是買散裝的,也選不到好的
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-23 00:16:04 |顯示全部樓層
上年我都係買呢個品牌,分左一半比朋支,大家都係有雪但一粒都冇反應,今年諗住比多次機會呢個品牌,點知..................
上年買散裝反而好好喎唔錯,不過花細呢~~~~~
回復

八王爺 發表於 2007-10-23 07:01:04 |顯示全部樓層
原帖由 jess 於 2007-10-22 14:26 發表

Thanks 呀 !羊咩咩
但我買係仙客來cyclamen (兔仔花,兔耳花).....第三天就剪去三份二葉 la  !

好簡单,这东西只是看几个星期,不要奢望太高。一來香港热,二來真係难种。

首先揀个 窗口位,或者冷气房 (我家中2盆放在向北的窗口,一盆放office 梗係有冷气)
唔好俾大阳晒到佢,唔可以有大风,所以要开少少窗,但又唔可以全开,因为太大风唔掂。
冷气风口唔可以对住 棵花。
然后 由盆底吸水,天气好似依家咁就一个星期一次,可以加少少鉀肥,不可以用氮肥。
咁样开花几个星期就玩完,除非天气夠凍10-15度,咁仲可以玩耐D。
但係花會越开越細。顏色変淡。
回復

Monse 發表於 2007-10-23 13:23:56 |顯示全部樓層
經過去年慘痛的經驗,今年決定唔買 Lu, 去睇吓就算Lu。
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-23 18:06:35 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-10-23 01:23 PM 發表
經過去年慘痛的經驗,今年決定唔買 Lu, 去睇吓就算Lu。

妳d球要唔要消毒左先比妳呀?
回復

豔豔 發表於 2007-10-24 02:10:13 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

我見BUNFUN有較剪蘭..
回復

八王爺 發表於 2007-10-24 09:46:27 |顯示全部樓層

香港种郁金香 法

原帖由 羊咩咩 於 2007-10-22 16:43 發表
對唔住我攪錯左
不過啱啱打開兩包鬱金香睇過,買個時我都巳經揀過過啦,但都中蕉,未打開種皮(共開左十粒)巳經見有至少四粒發左毛,打開種皮睇直頭得三粒係白雪雪,一粒直頭想掉 之後攞火酒消一消毒再雪,我睇月尾都係再 ...

真係好难。我种过十几年,最成功的那一年是 有3球 紫色的开花!惊为天人。
以后最多都係种5球,得一球开,而且非常难搞。
現在分享一下:
第一,好似你咁雪球,但要揀無发霉,大球的。小的不要想了,營养不夠开花。(我以前以为可以后天补給,其实唔得。)
第二,要係雪柜最下面的生果箱种。香港的冬天,很难有持续60天以上, 10度或以下的溫度,天气一暖,球在土裏要烂,無办法。
第三,一盆只种一种,即係唔好混色种。用一个中盆,放得落三球的,覆土約1-2cm, 外面包报紙,再加膠袋。
第四,常常留意出芽情況。我以前約五天打开看一次,直到芽出來 約10-15cm。才出柜。出柜天气一定要夠凍,最好15度以下。天气热不要出柜,等寒流咯~~~
第五,出柜后要除报紙見光,不要立即晒,漸漸增加光照,芽就変綠色。
第六,之后照常管理,注意不要澆水太多。水少反而死不了,水多球烂根也烂。

以上純属个人経驗。
回復

alextang 發表於 2007-10-24 11:44:25 |顯示全部樓層
對唔住我攪錯左

你有沒用報紙包啊。包了放入生果柜,6-8 星期。
唔是冬天就種得、好容易啊!
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-24 11:51:00 |顯示全部樓層
上年都有花開呀~~~不過好似風信子仲易過佢開花,鬱金香球就多子球生出,但冇用呀~~攪到葉仲多過花
我上年冇用報紙包呀!放生果格囉~~~今年睇下佢點,不過下年唔會再買呢個牌子
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-24 11:54:42 |顯示全部樓層
王爺~~~上年我就係散裝球0係雪櫃等到出芽至播呀,包裝球雪得仲耐過佢,一個月左右芽都冇隻,跟住就分盆播囉,今年諗住11月尾,12月頭播囉~~
回復

Monse 發表於 2007-10-24 14:04:11 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-23 18:06 發表

妳d球要唔要消毒左先比妳呀?

球根都要消毒既咩?我都唔知喎,消埋啦,又要麻煩您啦羊咩咩。
回復

hellokitty_971 發表於 2007-11-5 08:22:42 |顯示全部樓層
對唔住我攪錯左

早晨呀,羊咩咩,咁早起身既,(可能係我平時遲起身) ,一會10點出發去花去,想買玫瑰花同荷花啦
我 d 玫瑰開始靚返仲有芽出 ,終於鬆口氣

回復

蛀米虫 發表於 2007-11-6 17:10:24 |顯示全部樓層
我都曾經發過鬱金香, 出左一次花之後就......, 點解第二次出來的支唔壯?
回復

豔豔 發表於 2007-11-6 20:52:37 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-10-22 14:01 發表
每次買回來養不到一星期很快死掉,淋水很 難掌握

我都係呀...
回復

jade_a 發表於 2007-11-6 21:28:05 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-11-6 20:52 發表

我都係呀...

每次見到兔仔花,都係同自己講再買返來試吓,呢次應該得啩(自己呃自己)
回復