返回列表 發新帖

我今日係日本城買左種子,同泥啦,

關閉 [複製鏈接]
作者: mamajoe 發表于 2007-10-17 17:46:52
8888 30
貓貓 發表於 2007-10-25 21:35:53 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-10-25 11:39 發表
?ib_____D5Y0STsBu
左上角係紅豆黎架,,係我個仔d功課度跌出黎,我放左落去,點知生得好快喎
其他都係檸檬,,生得閒縵 ...

我之前種過綠豆黎玩,唔洗一個月巳經兩三呎高,博命加支架都唔夠佢生得快(那時還未買種豆角用的竹支),最後都係埋左佢做綠肥算數。
你都要諗定喇。
回復

mamajoe 發表於 2007-10-25 22:32:48 |顯示全部樓層
點攪呀,我以為就咁吾洗理佢TIM,,,,
要用架比佢架??? 我都吾知紅豆大左係點既TIM
回復

jade_a 發表於 2007-10-26 00:18:53 |顯示全部樓層
看它長大是件很開心的事情喲
回復

mamajoe 發表於 2007-10-26 01:05:10 |顯示全部樓層
紅豆真係高得好快,,,,吾見一個下午,己經有寸幾啦,,,,幾時同佢地換盆好呢
回復

mamajoe 發表於 2007-10-26 12:49:51 |顯示全部樓層

應該同佢地換盆未呀,我見紅豆高左咁多,但係無其他葉呀
回復

tangkwokyan 發表於 2007-10-26 13:27:08 |顯示全部樓層
我都係買日本城的種子種,試過種驅蚊草、小麥草和含羞草,驅蚊草就發唔到芽,小麥草以前就好容易發芽,但最返買的種子就發唔到芽,而含羞草就好易發到芽,試過種到開花結種子,但結出來的種子就發唔到芽,我覺得日本城的種子都唔係太好
回復

tangkwokyan 發表於 2007-10-26 13:34:13 |顯示全部樓層
我都想種薰衣草,但睇過包裝上寫要好大太陽先種到,而我屋企得少少陽光,所以放棄了
回復

mamajoe 發表於 2007-10-26 13:46:21 |顯示全部樓層
就係日本城既種子,,,,,二包四十幾粒,,得二粒發左芽,,,其怹既都吾知去哂邊,,,
回復

jade_a 發表於 2007-10-27 22:48:45 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-10-26 13:46 發表
就係日本城既種子,,,,,二包四十幾粒,,得二粒發左芽,,,其怹既都吾知去哂邊,,,

金魚草有冇發芽啊?我有好多小苗,再大啲送一稞俾你呀
回復

mamajoe 發表於 2007-10-27 22:51:52 |顯示全部樓層
今日吾得閒理佢地,但高得重快左喎,,
我夜晚同佢地換左盆啦,吾知係吾係時候,,,但係真係睇吾過眼呀

呢個係薄荷既苗

呢個係檸檬,吾知個盆夠吾夠大呢,我諗住佢地再大d又要換一人一個盆啦,

睇下稞紅豆高左幾多,,,高過我手掌呀,,
我想問下呢,如果我要加個架,,係點加呀?係吾係就係插落去d泥度,然後qu佢埋佢就得架啦,,??
回復

mamajoe 發表於 2007-10-28 00:35:02 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-10-27 22:48 發表

金魚草有冇發芽啊?我有好多小苗,再大啲送一稞俾你呀

如果我個d生吾大,,我就要一稞,,,好想睇下佢d花花,,,
回復