好想拍拖,有乜辦法

作者: hecate 發表于 2018-8-10 00:24:03
14276 215
Sumbie 發表於 2018-8-11 00:33:59 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-8-11 00:24
男女都好,可以主動係唔同途徑識人,朋友多自然易遇到個岩/經朋友介紹。緣分既野話黎就黎,心急都冇用。 ...

我都覺得係!其實平時主動啲識朋友,話唔定有一日你會遇到真命天子!我以前細個都覺得自己冇拖拍好驚嫁唔出,而家諗返都覺得自己好好笑!

我記得以前同我好朋友一齊上堂,識到一個都幾肉酸勁猥瑣嘅男仔,我哋傾開,大家都鍾意打波,於是就約一大班人出來打波,我記得我好朋友仲話嗰個人咁肉酸唔好同佢玩啦!我話冇所謂啦!結果我就識左猥瑣佬個朋友即係我老公!哈哈!

仲有單身時朋友都會成日約我出來玩,亦都會介紹男仔比我,所以最緊要就係擴闊自己個圈子啊!仲有培養多啲興趣,有多啲話題同人分享,得閒又可以幫下人教吓人。當年我老公都係要請教我一啲嘢先至開始同我越傾越埋!
回復

powergun 發表於 2018-8-11 00:46:34 |顯示全部樓層
是的, 呢d 野唔使急的, 有時真係注定的, 你同佢有緣份就更有野可以將你同佢連埋一齊的, 不然就算結左婚都會散的
回復

Sumbie 發表於 2018-8-11 00:49:36 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-11 00:05
我都是!

不過我覺得,已經不懂和異性相處!

你返工有冇男士啊?其實唔使特登學點相處,做返自己就得。
回復

菜妹 發表於 2018-8-11 00:52:27 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-8-11 00:33
我都覺得係!其實平時主動啲識朋友,話唔定有一日你會遇到真命天子!我以前細個都覺得自己冇拖拍好驚嫁唔 ...

好認同唔係個個感情線都有得行直路,擴大生活圈子真係好緊要。
回復

hecate 發表於 2018-8-12 03:23:36 來自手機 |顯示全部樓層
大家有冇時間一齊睇興神同行呀
回復

Dtwfung 發表於 2018-8-12 10:12:31 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-8-11 00:33
我都覺得係!其實平時主動啲識朋友,話唔定有一日你會遇到真命天子!我以前細個都覺得自己冇拖拍好驚嫁唔 ...

同意!不論男女、在你有兴趣/唔抗拒 的東西 (插花、食飯、打波、……) 上 擴充生活圈子 當識多個朋友! 我同我太太都係咁識!
回復

Dtwfung 發表於 2018-8-12 10:15:15 來自手機 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-10 20:31
我係女生呀
未拍拖過

衝出自己框框、唔好局限於自己本身嘅人際網絡!
識人唔需要 選擇男定女 ! 溝通都係一種 技考! 網絡越大緣份就自然出現!
回復

Dtwfung 發表於 2018-8-12 10:19:00 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-11 00:05
我都是!

不過我覺得,已經不懂和異性相處!

識朋友、唔好介意 男定女! 就容易識㗎喇……
當你諗住專登去 識 異性嘅時候 就會先入為主!
回復

hecate 發表於 2018-8-12 16:05:57 來自手機 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2018-8-10 23:18
拍拖都只係想 愛人同被愛,單睇呢兩個原因,其實養寵物係唔錯的選擇。

可惜有好多大廈都唔俾,包括我住個 ...

我覺得唔同你要照顧佢既生命,但係佢唔識得同你拖手行街擁抱
回復

hecate 發表於 2018-8-12 16:09:01 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-8-12 10:19
識朋友、唔好介意 男定女! 就容易識㗎喇……
當你諗住專登去 識 異性嘅時候 就會先入為主! ...

我同同事傾過,佢話緊係識仔先啦你識女黎托咩

話我再唔結就過埋適婚年齡就冇人理架喇

佢話男人四五十歲都要同後生妹一齊而你就老左就冇人要架喇
回復

hecate 發表於 2018-8-12 16:11:45 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-8-11 00:49
你返工有冇男士啊?其實唔使特登學點相處,做返自己就得。

我直程因為男人而專登轉行走左入建築公司做都搵唔到個麻甩佬嗯
回復

Dtwfung 發表於 2018-8-12 18:50:45 來自手機 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-12 16:09

講係無敵! 18 、 22 有吸引力 就 先識異性!
過咗 一段時間都冇 "桃花" 嘅、咁自然就係個性問題!
再唔改變溝通方法 /擴闊圈子…… 有乜都冇計!
回復

Sumbie 發表於 2018-8-12 23:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-8-12 18:50
再唔改 ...

都講得啱㗎 !我都有啲女仔朋友,大學畢業之後都冇拍拖,本身社交圈子都已經好大,勁多朋友,不過性格腌尖,成日以為自己仲係18 20 ,對異性要求非常高,我哋有時都同佢講有男人要都已經執到!

另外一個女性朋友,本身太「高貴」,每次出街都要化行妝,花枝招展,食嘢好有「品味」,本身佢條件好好,但係真係冇男人敢埋身!
回復

hecate 發表於 2018-8-13 08:11:02 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2018-8-12 18:50
再唔改 ...

你唔比係識唔到異性架嗎?你咁肯定個性問題?
回復

powergun 發表於 2018-8-13 09:15:35 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-12 16:11

樓主要搵麻粒佬應唔難, 但麻粒佬可能樓主又睇唔上眼, 所以就失敗啦, 不妨搵d 多年輕男人的公司, 例如 IT 公司或科研公司, 個d 應多D 後生男性的
回復

Sumbie 發表於 2018-8-13 10:09:39 來自手機 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-12 16:09

咁又唔好咁講!我不嬲都好鍾意識人,以前認識嘅新女仔朋友都會好努力介紹男仔比我㗎 !不過我覺得肉酸,所以都叫佢哋唔好。其實一般正常社交反而更加自然!最緊要抱住一個開放態度,認識新朋友男女都要,唔好俾人覺得你心急搵對象!
回復

Sumbie 發表於 2018-8-13 10:25:19 來自手機 |顯示全部樓層

唔好介意我問,你有冇試過曾經同啲男仔差唔多開始發展、或者對一啲單身男士有興趣、表示好感但係對方唔接受?你嘅情況通常都要自我檢討,唔一定係你有問題,但係一定要坦坦白白反省自己會唔會有性格問題。我覺得年齡、樣貌都唔係問題,我好多朋友就算靚或者唔靚、二十幾定四十幾,都有拖拍。最近仲有一個女仔朋友42歲先結婚!亦都要花啲時間了解下男人鍾意同埋唔鍾意乜嘢女仔,例如我老公好憎嗰啲公主病、麻麻煩煩、腌尖、巴渣、乜嘢都依賴男人⋯⋯的女人。我相信好多男人都係咁。得閒同下啲男性朋友傾下呢個問題,可以從多一個角度去了解自己!男人唔係一定鍾意好後生的女仔,反而我好多朋友40幾歲鍾意同自己年齡相近嘅女仔,因為比較成熟唔好咁細路仔!
回復

icesea 發表於 2018-8-13 10:45:12 |顯示全部樓層

其實我都是做建築這一行,我可以告訴你,沒可能交到男朋友的,因為做低下階層的(苦力類),你看不上眼,就算有,大多都是有老婆和子女,老婆是大陸人的多。坐Office的,大多已婚了!
所以不要在這行浪費時間!

記得有一位同事追求我,我問了一句:「你結了婚,有老婆的吧!」他好大方說「是」,還問我可不可以做他女朋友,我當然是立即拒絕!

回復

Dtwfung 發表於 2018-8-13 10:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-13 08:11
你唔比係識唔到異性架嗎?你咁肯定個性問題?

識朋友/伴侶/知心(不論男女)、個性都幾重重要、特別係華人(双比其他國家、我們係內斂些)!
回復

Dtwfung 發表於 2018-8-13 10:59:01 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-8-12 23:58
都講得啱㗎 !我都有啲女仔朋友,大學畢業之後都冇拍拖,本身社交圈子都已經好大,勁多朋友,不過性格腌 ...

物以類聚……普通的我們唔去擴闊朋友圈、難識人!
自以為只是鶴立雞群者去 鵪鶉群中 只是係異類……
回復