分享金魚貓蟲~~延續金魚師姐的分享(完)

作者: Scar 發表于 2018-5-5 20:27:17
8704 148
lamy 發表於 2018-6-9 13:37:34 |顯示全部樓層
今次很多謝Scar 大大第二次分享給我的蟲蟲及大岩桐,讓我有機會再次嘗試,也多謝各位網友不辭指導,今次總算沒有令大家失望,我也可以 鬆一口氣,謝謝大家!!!
回復

lamy 發表於 2018-6-9 13:39:56 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-9 13:37
嗯嗯~~~慢慢摸索到種植既方法~~就唔駛再做殺手啦~~~
貓貓一人一間獨立屋~~好羡慕啊~~~ ...

多謝你啦!!!
回復

Scar 發表於 2018-6-9 13:51:54 來自手機 |顯示全部樓層
轉眼就過左一個月, 開始唔夠位了…...
回復

Yoki 發表於 2018-6-17 10:14:17 來自手機 |顯示全部樓層
Scar大:囇足一星期好快大,肥蟲底厚
回復

suisuet 發表於 2018-6-20 14:11:58 |顯示全部樓層

Scar大,2條蟲都係大大分享,但圖一既好似好微型,葉都好似唔同。
回復

Scar 發表於 2018-6-20 18:09:44 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-6-20 14:11
Scar大,2條蟲都係大大分享,但圖一既好似好微型,葉都好似唔同。

圖一咁奇怪...真係一d都唔似喎...
我無掘過其他蟲蟲, 應該無認錯架喎...
種左成個月...都應該長得幾大囉喎...
仲係咁微型...你肯定係金魚貓貓?
回復

suisuet 發表於 2018-6-20 18:28:13 |顯示全部樓層
同一批的,我都覺得好怪。條蟲溶得7788
回復

Scar 發表於 2018-6-20 20:56:36 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-17 10:14
Scar大:囇足一星期好快大,肥蟲底厚 ...

你好似每樣都種3盆`~~~
好快變大戶啦~~~
回復

Scar 發表於 2018-6-20 20:59:04 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-6-20 18:28
同一批的,我都覺得好怪。條蟲溶得7788

咁唯有放棄佢~~
反而將另一盆剪側芽種過盆新仲好~~
回復

Yoki 發表於 2018-6-21 11:43:57 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-20 20:56
你好似每樣都種3盆`~~~
好快變大戶啦~~~

Scar大:做住小苗戶先展望今年種到開花,日日洗你版報喜
回復

Scar 發表於 2018-6-21 19:36:45 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-21 11:43
Scar大:做住小苗戶先展望今年種到開花,日日洗你版報喜
回復

Yoki 發表於 2018-6-21 20:34:01 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Yoki 發表於 2018-7-29 10:06:56 來自手機 |顯示全部樓層
早晨Scar大,想好似各大大做植物達人真係慢慢長路,種種下很多植物變成扒地,粗碌的金魚貓都唔例外,要剪根插水急救中
回復

Scar 發表於 2018-7-29 11:25:19 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-7-29 10:06
早晨Scar大,想好似各大大做植物達人真係慢慢長路,種種下很多植物變成扒地,粗碌的金 ...

好似根部出左問題....建議斬頭重種
天氣熱...要多D淋水同噴下水~~
回復

Yoki 發表於 2018-7-29 12:20:24 來自手機 |顯示全部樓層
斬頭後有都份葉挺返,要等出根先入泥再種。
回復

lamy 發表於 2018-9-4 13:22:40 |顯示全部樓層
交功課啦!第一次學人種大岩桐及花貓,因為沒有經驗,放置地方不對,基本上是全軍盡墨,全部熱死,得到Scar 大大體諒,俾多一次機會我。第二次種花,還是心慌慌,好在沒有種死,雖然同別人比還是差很遠,總算開到花,有點安慰。
回復

lamy 發表於 2018-9-4 13:25:23 |顯示全部樓層
金魚花貓,種得不太好,好像有點缺肥。
回復

Scar 發表於 2018-9-4 20:28:15 |顯示全部樓層
lamy 發表於 2018-9-4 13:22
交功課啦!第一次學人種大岩桐及花貓,因為沒有經驗,放置地方不對,基本上是全軍盡墨,全部熱死,得到Scar ...

好靚呀~~~今次種得好好呀~~
回復

Scar 發表於 2018-9-4 20:29:32 |顯示全部樓層
lamy 發表於 2018-9-4 13:25
金魚花貓,種得不太好,好像有點缺肥。

佢缺陽光呀~~徒長成咁....
遲D斬頭重種再同陽光再多D遊戲就會靚架啦~~~
回復

sam 發表於 2018-9-4 20:38:12 |顯示全部樓層
我都交功課....

回復