雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 發表于 2017-11-21 21:20:03
18260 257
小雷子 發表於 2018-6-27 22:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-27 22:38
又是紫,中紫毒癮深。

哈哈!紫色真係好靚!充滿浪漫又高貴
回復

雙魚座 發表於 2018-6-28 14:12:52 來自手機 |顯示全部樓層
收到sinn. Pirate's Devil Sweet 入温室。
回復

雙魚座 發表於 2018-7-30 12:56:20 來自手機 |顯示全部樓層
育苗路漫長,唔知點解成日做。
大~cindy,
小~Ozark Red Lightning x Nora snow white self

你的Ozark Red Lightning x Nora snow white self種子發芽了啦,很好啊,不知開出的花花會否棵棵都不同。培植多幾代就可以命名新品種啦:)  發表於 2018-7-30 13:11
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 13:32:47 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-7-30 12:56
育苗路漫長,唔知點解成日做。
大~cindy,
小~Ozark Red Lightning x Nora snow white self  ...

好期待!新品種出現!
錯過到種子分享!下次預埋我一齊玩
回復

雙魚座 發表於 2018-8-6 21:18:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-30 13:32
好期待!新品種出現!<span class="emoji emoji1f601"></span>
錯過到種子分享!下次預埋我一齊玩<span class="emoji emoji1f622"></span> ...

雷大好。我的迷岩一朵朵開,你的迷岩爆咁多花,自己授粉有排玩啦!
回復

小雷子 發表於 2018-8-6 22:15:08 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-6 21:18
雷大好。我的迷岩一朵朵開,你的迷岩爆咁多花,自己授粉有排玩啦! ...

前排我有考慮過掉晒所有植物,我攪唔掂D棉棉蟲及蟎蟲!但又超唔捨得放棄!
經過一番努力作戰,最近好似有點受控,希望可以救返佢地!
最近我真係做左黑雷子!沒有一件事係順意!冇心機玩授粉啦
回復

雙魚座 發表於 2018-8-10 16:03:14 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn. SRG's Coral Eruption 開K花,不過還可接受,粉橙色都不錯。
18/9:見花梗個多月還未枯,以為有喜,今天見果莢開了,但無種子,有些失望。無種子收,便要繁殖一下了。
回復

雙魚座 發表於 2018-8-14 07:26:22 來自手機 |顯示全部樓層

sinn. party dress開花了。
16/9:第四朵花開,之前朵太近玻璃,熱燶咗片花瓣,唔靚,無影到。
24/9:sinn. party dress三種不同的美。
27/9:sinn. party dress除了比較大棵之外,都合心意。
sinn. party dress 感覺清雅美麗。
15/10:又開,見到好多冧。
回復

雙魚座 發表於 2018-8-20 13:14:07 來自手機 |顯示全部樓層
S. Ozark Red Lightning 又開花。它的顏色和花紋好靚。
回復

B17 發表於 2018-8-20 15:37:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-20 13:14
S. Ozark Red Lightning 又開花。它的顏色和花紋好靚。<span class="emoji emoji1f495"></span>

閃咗燈,有點反白,實物應該更紅
回復

雙魚座 發表於 2018-8-20 17:04:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-20 15:37

這幾天下雨,沒陽光,為有加閃光。
回復

雙魚座 發表於 2018-8-21 12:50:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-20 15:37

自然光又點睇。
30/8:四朵齊開。
11/9:花朵變咗2朵。
13/9:花兒開了一朵依然漂亮。
16/9: 開到天各一方的sinn. Ozark Red Lightning
24/9: 又再出現四朵齊開。
28/9:雖然剩下兩朵花,但依然美麗。
15/10:開多一朵。

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-8-21 12:54:33 |顯示全部樓層

自然係靚囉
回復

小雷子 發表於 2018-8-21 12:56:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-21 12:50
自然光又點睇。

自然光影得靚呀!冇得挑剔!
回復

小雷子 發表於 2018-8-21 13:01:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-21 12:54
自然係靚囉

你打尖!
回復

雙魚座 發表於 2018-8-22 08:01:15 來自手機 |顯示全部樓層

第二棵種子苗 sinn. Mark twain 開花了。
它比較上一棵深色和花紋明顯。

3/9:開第二朵花,比第一朵花大,顏色比較淺和柔和。
1/10: sinn. Mark twain 又開花了。
回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 17:39:11 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. SRG's Coral Eruption的果筴過了個多月還未謝。唔通有機會?
Cindy 和 snow white 長大了不少。應該可以分苗了。一想到要分苗。
對於授粉,成日忍唔到手。明明已有一棵,結了種子,應送出去,但又忍唔到手自己又播種。越來越多了。

回復

B17 發表於 2018-9-7 18:03:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 17:39
Sinn. SRG's Coral Eruption的果筴過了個多月還未謝。唔通有機會?
Cindy 和 snow white 長大了不少。應該 ...

除非想育種,唔係就唔好玩種子,一大堆苗,種又種唔哂,掉又唔係,送走又係煩
回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 18:25:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-7 18:03
除非想育種,唔係就唔好玩種子,一大堆苗,種又種唔哂,掉又唔係,送走又係煩 ...

咁咪來個聖誕節大分享囉!現在分苗應做得切。
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 18:36:08 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 18:25
咁咪來個聖誕節大分享囉!現在分苗應做得切。

支持魚魚做聖誕節大放送!
另外想問,你有冇試過用套筒及迷岩混種?得唔得呢?
試左一次授粉,朵花謝左好耐,但又冇甩出嚟 ,係咪已經失敗左?
回復