雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 發表于 2017-11-21 21:20:03
18235 257
B17 發表於 2017-11-22 12:21:56 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-22 12:18
B大好。昨天太黑無望清楚,日間見兩小幼芽。它們會不會大或是加什麼會大。初種迷岩不會亂動,問咗先。 ...

有枝大既係度,佢地大得好慢,除非你夠膽剪
回復

tarepanda817 發表於 2017-11-22 12:37:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 12:13
係架,電費貴嘛
仲會好乾燥,要住溫室,就算冇暖風機,冬天都乾燥,迷岩生得唔靚  ...

開埋加濕器咪得囉!之前淘左一個插USB +有時間制的
回復

雙魚座 發表於 2017-11-22 12:44:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 12:21
有枝大既係度,佢地大得好慢,除非你夠膽剪

挑戰我的膽量,講真是不夠膽剪,剪無咗點算。
回復

B17 發表於 2017-11-22 12:54:05 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-22 12:44
挑戰我的膽量,講真是不夠膽剪,剪無咗點算。

頂芽壯,好易種,個球順手換泥,成盆新既一樣
回復

B17 發表於 2017-11-22 12:55:40 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-22 12:37
開埋加濕器咪得囉!之前淘左一個插USB +有時間制的

一試無妨,話唔定可以四季如春咁種
回復

雙魚座 發表於 2017-12-14 11:07:28 來自手機 |顯示全部樓層
新收到的迷岩S. Ozark Red Lightning 和S. SRG's Coral Eruption落泥入温室。
snow white 切開一半,頂芽落泥不理想,轉水養,望落未出根,但莖部肥大咗,有側芽生。另外個球生出咗幾隻芽。
回復

小雷子 發表於 2017-12-14 16:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-14 11:07
新收到的迷岩S. Ozark Red Lightning 和S. SRG's Coral Eruption落泥入温室。
snow white 切開一半,頂芽落 ...

嘩!越來越多迷岩!魚魚!加油!等你分享比我!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-27 11:09:25 來自手機 |顯示全部樓層
snow white一分二,繼續生長,頂芽。未生根又出側芽,球生幾個側芽,所以種球好啲。
回復

雙魚座 發表於 2017-12-27 11:13:33 來自手機 |顯示全部樓層

三隻迷岩:Sinn. Ozark Red Lightning、 Sinn. Snow White、Sinn. SRG's Coral Eruption.
Sinn. SRG's Coral Eruption因忘記閉盒,失去兩片葉。
下次會小心。
回復

B17 發表於 2017-12-27 11:20:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-27 11:13
三隻迷岩:Sinn. Ozark Red Lightning、 Sinn. Snow White、Sinn. SRG's Coral Eruption.
Sinn. SRG's Cora ...

eruption好彩仲有兩塊綠葉,可以進行光合作用,有希望
回復

雙魚座 發表於 2018-1-4 13:20:22 來自手機 |顯示全部樓層
snow white 球出新苗,頂芽開始生根。
回復

B17 發表於 2018-1-4 17:07:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-4 13:20
snow white 球出新苗,頂芽開始生根。

一變二,成功在望
枝條老咗,冇咗活力,剪出來種,又回復青春
回復

雙魚座 發表於 2018-1-8 10:37:30 來自手機 |顯示全部樓層
初種迷岩種子出芽了。
20/12收到花友分享的Sinn. Mark Twain 種子。望到出芽了。真的好細,比喜蔭細五分一,好難發覺。
回復

小雷子 發表於 2018-1-8 13:17:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-8 10:37
初種迷岩種子出芽了。
20/12收到花友分享的Sinn. Mark Twain 種子。望到出芽了。真的好細,比喜蔭細五分一 ...

出芽就成功!排隊先!
回復

雙魚座 發表於 2018-1-22 14:08:30 來自手機 |顯示全部樓層
新收到的 sin. party dress, 咁大棵迷岩,要長大啊!
其他都還健在。
回復

雙魚座 發表於 2018-2-2 12:59:59 來自手機 |顯示全部樓層
這幾天寒冷,各迷岩還好。
Sinn. SRG's Coral Eruption浸咗成個月還未出根。
種子苗慢慢生長,有二十棵種子有九棵生長,發芽率大約50%。
回復

B17 發表於 2018-2-2 16:51:05 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-2 12:59
這幾天寒冷,各迷岩還好。
Sinn. SRG's Coral Eruption浸咗成個月還未出根。
種子苗慢慢生長,有二十棵種子 ...

唔止eruption,red lightning都唔生長,會唔會唔夠光?
回復

雙魚座 發表於 2018-2-2 17:10:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 16:51
唔止eruption,red lightning都唔生長,會唔會唔夠光?

全入盒,點會有光到呢?
回復

B17 發表於 2018-2-2 17:14:40 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-2 17:10
全入盒,點會有光到呢?

放窗邊光猛位,希望隔左個盒仍然夠光,或者轉用全透明盒,我用金莎盒,夠透
回復

小雷子 發表於 2018-2-2 18:25:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 17:14
放窗邊光猛位,希望隔左個盒仍然夠光,或者轉用全透明盒,我用金莎盒,夠透 ...

B大大!迷岩怕凍要入盒?我冇放喎!金沙盒做温室,應該唔夠高架?點擺位?有冇相睇呢?
回復