雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 发表于 2017-11-21 21:20:03
18166 257
B17 發表於 2017-11-22 00:00:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-21 23:43
哈哈!自我感覺良好最重耍!

你又係咁,問你係邊,你又唔講,跟住就亂噏
咪以為唔講我就唔知,肯定係你解讀錯誤
小雷子 發表於 2017-11-22 00:02:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 00:00
咪以為唔講我就唔知,肯定係你解讀錯誤 ...

估到你啦!找到啦!
小雷子 發表於 2017-11-22 00:57:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 00:00
咪以為唔講我就唔知,肯定係你解讀錯誤 ...

你話耍架!去相!

雙魚座 發表於 2017-11-22 09:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
爬下爬下,這是非常好的連結http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=90341&extra=page%3D1&mobile=2
小雷子 發表於 2017-11-22 10:07:02 來自手機 |顯示全部樓層
希望B大大琴晚冇失眠啦!
我就慘啦!發惡夢……夢見B大大!化身成為郵差叔叔,去我屋企,要毀滅證據及搬走我盆甩色公主!攪到我忙於奔命……不停跑
今朝一起身,就即刻去睇吓有冇唔見到盆花
好在仲係度!而且開左第2朵花……今次係深粉紅色,靚靚呀! 20171122_094557.jpg
B17 發表於 2017-11-22 11:27:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-21 23:16
係咩? 有人曾經講過,冇左點點輾轉反側!

你逐粒字睇清楚,我幾時講過"冇左點點輾轉反側",唔好用自己既想法扭曲別人說話
B17 發表於 2017-11-22 11:32:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-22 10:07
希望B大大琴晚冇失眠啦!
我就慘啦!發惡夢……夢見B大大!化身成為郵差叔叔 ...

甩色公主確係靚,不枉為佢命名
B17 發表於 2017-11-22 11:46:41 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-22 09:55
爬下爬下,這是非常好的連結http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=90341&extra=page%3D1&mobi ...

執靚條link http://hkplants.com/thread-90341-1-1.html

我用 1:1,有時覺得泥唔夠,快乾
小雷子 發表於 2017-11-22 11:48:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:27
你逐粒字睇清楚,我幾時講過"冇左點點輾轉反側",唔好用自己既想法扭曲別人說話  ...

眼大睇過龍!對唔住!係我誤會左你原意!唔好嬲吓!
小雷子 發表於 2017-11-22 11:50:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:32
甩色公主確係靚,不枉為佢命名

靚花配靚名!甩色公主都係我至愛!
homayho 發表於 2017-11-22 11:52:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:46
執靚條link http://hkplants.com/thread-90341-1-1.html

我用 1:1,有時覺得泥唔夠,快乾 ...

我爬文話迷岩怕冷, 死啦, 我放在露台養架, 會唔會C㗎?
B17 發表於 2017-11-22 11:55:56 |顯示全部樓層
homayho 發表於 2017-11-22 11:52
我爬文話迷岩怕冷, 死啦, 我放在露台養架, 會唔會C㗎?

十零度生長停頓,如果遇到16年怪獸寒流必死無疑
B17 發表於 2017-11-22 11:58:58 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-22 11:50
靚花配靚名!甩色公主都係我至愛!

tin大頭像,極品snow white x self,有冇輾轉反側既感覺
homayho 發表於 2017-11-22 12:04:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:55

以你經驗, 如果我放入箱,但又放在露台, 佢地OK嗎? 如果真係唔掂, 我為有幫佢地朝行晚拆啦!
B17 發表於 2017-11-22 12:09:13 |顯示全部樓層
不時會留意下snow white x self,最多點都係隻雀斑小公主,可惜花細

同公主差唔多樣 Formosa Snow Pieces,size ok,點多,淡色左d,希望再開會深番d

tarepanda817 發表於 2017-11-22 12:10:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:55

如果屋企冬天有開暖風機咪唔怕囉!
B17 發表於 2017-11-22 12:13:35 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-22 12:10
如果屋企冬天有開暖風機咪唔怕囉!

係架,電費貴嘛
仲會好乾燥,要住溫室,就算冇暖風機,冬天都乾燥,迷岩生得唔靚
B17 發表於 2017-11-22 12:15:41 |顯示全部樓層
homayho 發表於 2017-11-22 12:04
以你經驗, 如果我放入箱,但又放在露台, 佢地OK嗎? 如果真係唔掂, 我為有幫佢地朝行晚拆啦! ...

冇放過出室外,冇經驗啦,要試囉,寒流到要收入屋
雙魚座 發表於 2017-11-22 12:18:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:46

我用 1:1,有時覺得泥唔夠,快乾 ...

B大好。昨天太黑無望清楚,日間見兩小幼芽。它們會不會大或是加什麼會大。初種迷岩不會亂動,問咗先。
小雷子 發表於 2017-11-22 12:21:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 11:58
tin大頭像,極品snow white x self,有冇輾轉反側既感覺

嘩!咁靚嘅!今晚應該唔敢瞓!
怕郵差叔叔嚟揾我