靜靜雞……又試種新嘢<毬蘭>

作者: 小雷子 發表于 2017-11-13 22:19:13
18077 180
Firewood 發表於 2019-9-21 23:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-21 22:48
我剛剛養C左條水母!<span class="emoji emoji1f62b"></span>

死左好正常。。。你就咁放落個玻璃樽度。。。陰公。。。可上網再研究下。。以免悲劇再來
回復

violet_bb 發表於 2019-9-21 23:40:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-19 14:05
今年呢棵毬蘭傻左,簡直風狂<span class="emoji emoji1f631"></span>!有成30幾球花,好難影得到!<span class="emoji emoji1f62b"></span>
最開 ...

哇!太強勁啦!竟然每一片枝節都有花!
回復

freddywongdy 發表於 2019-9-22 21:09:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-19 14:05
今年呢棵毬蘭傻左,簡直風狂!有成30幾球花,好難影得到!
最開 ...

嘩!咁勁嘅!?你比咩肥嫁?
回復

小雷子 發表於 2019-9-22 23:19:09 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-9-21 23:40
哇!太強勁啦!竟然每一片枝節都有花!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

起初我都冇信心,每個小花芽能夠順利開到,但我記得一樣,要有足夠水份,泥太乾會令花莖消冧,要有足夠營養,先可以有能量開花!唔知有冇做錯?
回復

小雷子 發表於 2019-9-22 23:19:56 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-9-22 21:09
嘩!咁勁嘅!?你比咩肥嫁?

用最普通的平均肥!
回復

freddywongdy 發表於 2019-9-23 00:34:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-22 23:19
用最普通的平均肥!<span class="emoji emoji1f609"></span>

收到
回復

violet_bb 發表於 2019-9-23 01:41:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-22 23:19
起初我都冇信心,每個小花芽能夠順利開到,但我記得一樣,要有足夠水份,泥太朝會令花莖消冧,要有足夠營 ...

多謝小火星提醒,我都時刻記住先!
回復

小雷子 發表於 2019-10-21 22:48:53 來自手機 |顯示全部樓層
手多多又入Hoya carnosa `Krinkle 8 Variegata
粉紅葉,好吸晴,個名好鬼長,上網check唔到資料,莫非又錯名?
唔知個香味係點,會唔會又中伏呢! 20191021_214342.jpg 20191021_224525.jpg 20191021_111901.jpg
回復

B17 發表於 2019-10-21 22:58:46 |顯示全部樓層
粉紅唔長久,會變綠或白

回復

小雷子 發表於 2019-10-21 23:02:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-21 22:58
粉紅唔長久,會變綠或白

似唔似你果棵?
定係另一品種?
回復

B17 發表於 2019-10-21 23:25:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-21 23:02
似唔似你果棵?<span class="emoji emoji1f644"></span>
定係另一品種?

極度相似
回復

小雷子 發表於 2019-10-24 17:57:40 來自手機 |顯示全部樓層
換左原有的舊水苔,改返泥種!希望可以快高長大啦!
粉紅葉真係好靚! 20191024_175330.jpg
回復

B17 發表於 2019-10-24 18:17:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-24 17:57
換左原有的舊水苔,改返泥種!希望可以快高長大啦!
粉紅葉真係好靚! ...

睇番148樓張相,係淺色葉,外綑綠色邊,你呢隻鐘無艷,綠色分明,應該唔對版
冇所謂啦,花都係粉紅,紅心,同樣咁靚
回復

小雷子 發表於 2019-10-24 19:17:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-24 18:17
睇番148樓張相,係淺色葉,外綑綠色邊,你呢隻鐘無艷,綠色分明,應該唔對版
冇所謂啦,花都係粉紅,紅心 ...

都係你好眼力,無為意張相啲葉唔一樣,睇嚟馬生啲貨越嚟越唔掂,好似是是但但比個名就算!
回復

waiting 發表於 2019-10-28 10:23:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-14 16:48
救命呀!啲花香味吸引左蜜蜂入嚟!2隻呀!一隻飛走左!一隻迷左路!係我屋走唔出!c啦!另一隻又入返黎![e ...

嗡嗡嗡, 小蜜蜂.
有蜜蜂係好事嚟, 可以幫花授粉, 唔洗人工受孕.
其實間中一兩隻小蜜蜂飛嚟都幾可愛呀!
回復

小雷子 發表於 2019-10-28 11:50:33 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2019-10-28 10:23
嗡嗡嗡, 小蜜蜂.
有蜜蜂係好事嚟, 可以幫花授粉, 唔洗人工受孕.
其實間中一兩隻小蜜蜂飛嚟都幾可愛呀! ...

小蜜蜂其實都好可愛,不過唔好同埋一室囉,我巧驚驚呀!
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 15:39:42 來自手機 |顯示全部樓層
發現Bella有花冧,好似情況穩定左,冇消冧啦! 20200328_153346.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-10-5 13:47:41 來自手機 |顯示全部樓層

好耐冇update啲花,Bella應該有病,啲葉黃晒,甩左好多葉,殘到死!換泥修枝後,希望有好轉!

Hoya carnosa `Krinkle 8 Variegata
生多左新葉,剛生的粉紅葉已經變晒白色,感覺好特別,可能要種多一段長日先有機會有花睇! Screenshot_20201005-133550_Gallery.jpg

細葉的Hoya nummularioides毬蘭又風狂出花,應該有30幾個以上的花球,生得好靚加埋清香的花香,全日香噴噴超讚!
Screenshot_20201005-132306_Gallery.jpg Screenshot_20201005-132055_Gallery.jpg Screenshot_20201005-132235_Gallery.jpg Screenshot_20201005-132146_Gallery.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-5 18:37:51 |顯示全部樓層

全白葉咁特別嘅?
回復

小雷子 發表於 2020-10-5 19:45:19 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-5 18:37
全白葉咁特別嘅?

全白做唔到光合作用,會唔會有問題呢?
回復