靜靜雞……又試種新嘢<毬蘭>

作者: 小雷子 发表于 2017-11-13 22:19:13
17987 180
freddywongdy 發表於 2020-10-6 09:12:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-5 19:45
全白做唔到光合作用,會唔會有問題呢?

佢係咪種種下會變返綠架?
lamkaicheung 發表於 2020-10-6 10:41:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-5 13:47
好耐冇update啲花,Bella應該有病,啲葉黃晒,甩左好多葉,殘到死!換泥修枝後,希望有好轉!<span class="emoji emoji1f614[ ...

雷大大,請問你呢隻Hoya nummularioides毬蘭,係咪香水毬蘭,花有冇一蚊銀咁大?
小雷子 發表於 2020-10-6 11:40:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-6 10:41
雷大大,請問你呢隻Hoya nummularioides毬蘭,係咪香水毬蘭,花有冇一蚊銀咁大? ...

係香水毬蘭…………一個一蚊銀咁大的小花球,呢隻易種,唔洗點理的!
小雷子 發表於 2020-10-6 11:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-6 09:12
佢係咪種種下會變返綠架?

唔多覺佢變綠,再觀察下先!
lamkaicheung 發表於 2020-10-6 12:15:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-6 11:40
係香水毬蘭…………一個一蚊銀咁大的小花球,呢隻易種,唔洗點理的!<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

我都好似有一棵係咁上下款,但係唔敢肯定,等佢開咗花就知係咪你呢一隻,但係我見到雷大,你呢棵有两種葉唔同葉形喎?
小雷子 發表於 2020-10-6 12:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-6 12:15
我都好似有一棵係咁上下款<span class="emoji emoji1f605"></span>,但係唔敢肯定,等佢開咗花就知係咪你呢一隻,但係我見到 ...

你可能見到係Bella啲葉係長又尖又厚,香花係圓形為主!
lamkaicheung 發表於 2020-10-6 13:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-6 12:45
你可能見到係Bella啲葉係長又尖又厚,香花係圓形為主!

原來香水毬蘭生咗去Bella倒,誤會咗㖭!
Screenshot_20201006-131304_Samsung Internet.jpg
小雷子 發表於 2020-10-6 13:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-6 13:17
<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>原來香水毬蘭生咗去Bella倒,誤會咗㖭!<span class="emoji emoji1f602"></span>[e ...

哈哈!期待你的香水毬蘭開花!
小雷子 發表於 2021-3-19 16:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
Bella失驚無神開左朵花,真係估佢唔到! 20210319_112717.jpg

評分

查看全部評分

chuyat10 發表於 2021-3-29 10:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-19 16:10
Bella失驚無神開左朵花,真係估佢唔到!

好靚,心思思都想種一盆。
小雷子 發表於 2021-5-12 14:05:01 來自手機 |顯示全部樓層
今年Bella開左14球花,成間房都聞到清新嘅雞蛋花味!加埋微風吹送,真係好舒服! 20210512_134853.jpg 20210512_134817.jpg 20210512_134604.jpg 20210512_134451.jpg 20210512_134355.jpg 20210512_134207.jpg 20210512_134343.jpg 20210512_134127.jpg
lamkaicheung 發表於 2021-5-12 18:16:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-12 14:05
今年Bella開左14球花,成間房都聞到清新嘅雞蛋花味!加埋微風吹送,真係好舒服! ...

好似幾正喎, 有然蛋清甜香!
小雷子 發表於 2021-5-12 18:57:48 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-12 18:16
好似幾正喎, 有然蛋清甜香!

謝謝賞花!
chuyat10 發表於 2021-5-12 20:22:27 來自手機 |顯示全部樓層
今年Bella開左14球花,成間房都聞到清新嘅雞蛋花味!加埋微風吹送,真係好舒服! ...

裡只顏色已經清香啦。好秀氣。
小雷子 發表於 2021-5-12 21:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-5-12 20:22
裡只顏色已經清香啦。好秀氣。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

你入左货未?
freddywongdy 發表於 2021-5-13 08:10:30 |顯示全部樓層

好cute呀!又有香味!唔錯呢!
小雷子 發表於 2021-5-13 08:18:48 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-13 08:10
好cute呀!又有香味!唔錯呢!

咦!你正常返啦!
freddywongdy 發表於 2021-5-14 07:03:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-13 08:18
咦!你正常返啦!

我一向正常架啵飽痺!
小雷子 發表於 2024-1-2 17:50:10 來自手機 |顯示全部樓層
今次呢棵毬蘭開到半球花型,好靚呀!唔影返張相,真係對佢唔住! 20240102_165752.jpg
waiting 發表於 2024-1-2 20:20:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-1-2 17:50
今次呢棵毬蘭開到半球花型,好靚呀!唔影返張相,真係對佢唔住!

呢個又係深坑