唔識C又學人種洋水仙

作者: 小雷子 發表于 2017-10-30 20:06:14
7073 74
係花墟又揾到新嘢種!其實洋水仙與中國水仙,係咪一樣咁容易種呢?洋水仙洗唔洗要雪球呢?水種又得唔得呢?十萬個問號?
今次選了白花瓣粉紅心 Perfect Lady!如果新年開到花就太正啦!
菜妹 發表於 2017-10-30 20:26:38 |顯示全部樓層

中國水仙易種好多,亦比較多花。洋水仙要雪,可水種。香港種難養到球。$48/5球
回復

雙魚座 發表於 2017-10-30 20:34:08 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-30 20:26
要雪,可水種。$48/5球

香港是咁貴。記得前幾年友人從英國帶來根球。一百棵裝都是百零元,差不多一元一棵,平到笑。
回復

小雷子 發表於 2017-10-30 20:47:21 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-30 20:26
中國水仙易種好多,亦比較多花。洋水仙要雪,可水種。香港種難養到球。$48/5球 ...

巳經係選了最平的!其他的$70蚊!
回復

小雷子 發表於 2017-10-30 20:51:22 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-30 20:34
香港是咁貴。記得前幾年友人從英國帶來根球。一百棵裝都是百零元,差不多一元一棵,平到笑。 ...

魚魚! 你識種就教吓我啦!
回復

雙魚座 發表於 2017-10-30 21:16:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-30 20:51
魚魚! 你識種就教吓我啦!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

唔識的,到手即種。友人從外國帶品,不用雪(外國通常都冰天雪地)。入鄉隨俗,試下雪(雪的意思是想刺激花苞生長,賣得比你應是已有花苞~如果沒花苞邊會有人再買)。
種時小心啲根(斷了不會再生,也會影響開花。),泥種比水種花期長啲,開完花可掉得,養不了球的(高難動作)。
回復

菜妹 發表於 2017-10-30 21:37:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-30 20:47
巳經係選了最平的!其他的$70蚊!

最平唔係普通純黃色咩?你買呢種英國£3/10球,英國只有黃色單瓣係超級平,其他品種大概係香港價錢3-4折。天氣愈凍,花期愈長.種約2個月開花,香港可能開得仲快。半陰或全日照均可,耐寒怕熱( 所謂既熱係15度以上), 水種我會建議落冰粒延長花期。
回復

小雷子 發表於 2017-10-30 21:43:53 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-30 21:16
唔識的,到手即種。友人從外國帶品,不用雪(外國通常都冰天雪地)。入鄉隨俗,試下雪(雪的意思是想刺激 ...

5個球中,巳爛了1個!剩下4個!又少一個機會了!雪到12月再落泥種!又要呆等!
回復

小雷子 發表於 2017-10-30 21:52:23 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-30 21:37
最平唔係普通純黃色咩?你買呢種英國£3/10球,英國只有黃色單瓣係超級平,其他品種大概係香港價錢3-4折 ...

香港凍極有限!多謝你分享種植經驗,我會加油!
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-11-5 23:45:40 來自手機 |顯示全部樓層
中國水仙怕凍㗎 落雪就會死 中國水仙唔洗雪藏都可以開花而且年年都可以 不過只限於泥土種植 ,洋水仙 零度 以下都可以繼續生存
回復

小雷子 發表於 2017-11-6 11:29:10 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2017-11-5 23:45
中國水仙怕凍㗎 落雪就會死 中國水仙唔洗雪藏都可以開花而且年年都可以 不過只限於泥土種植 ,洋水仙 零度  ...

即係新年種中國水仙一定有花睇!好!買定保險先!
<洋仙水仍然繼續住冷宫>
回復

小雷子 發表於 2017-11-20 18:01:23 來自手機 |顯示全部樓層
今日幫洋水仙落泥!再等12月中出冷宮!希望順利生長!
睇黎耍换個大啲雪櫃,做埋冷宮,種埋花!
真係可以用到盡…… 20171120_175340.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-12-3 18:45:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-30 21:16
唔識的,到手即種。友人從外國帶品,不用雪(外國通常都冰天雪地)。入鄉隨俗,試下雪(雪的意思是想刺激 ...

魚魚!求救!剛睇左洋水仙!頂位有少許發霉,係咪有問題?要唔耍將D衣剪去?
定係耍出冷宮? 20171203_183309.jpg
回復

雙魚座 發表於 2017-12-3 20:49:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-3 18:45
魚魚!求救!剛睇左洋水仙!頂位有少許發霉,係咪有問題<span class="emoji emoji1f623"></span>?要唔耍將D衣剪去?
定係耍 ...

可能泥過濕,出咗冷宮先。
弄走發霉啲衣,望下出咗根未(小心根位)。
未出根~清理好~弄乾~包紙雪。
出咗根~放陽光下種。
雪櫃養球唔易的。泥不能太濕,如過濕要清走倒汗水。
回復

B17 發表於 2017-12-4 17:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-3 18:45
魚魚!求救!剛睇左洋水仙!頂位有少許發霉,係咪有問題<span class="emoji emoji1f623"></span>?要唔耍將D衣剪去?
定係耍 ...

點解種咗仲要雪?
回復

小雷子 發表於 2017-12-4 19:36:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-4 17:38
點解種咗仲要雪?

模擬係外國生活…………反面教材嘛
回復

B17 發表於 2017-12-4 19:42:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-4 19:36
模擬係外國生活…………反面教材嘛

有冇模擬埋個太陽?
回復

小雷子 發表於 2017-12-4 19:44:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-4 19:42
有冇模擬埋個太陽?

深藏泥底下,邊會見到太陽呢?
回復

B17 發表於 2017-12-4 19:52:37 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-4 19:44
深藏泥底下,邊會見到太陽呢?

但係陽光普照,泥面會暖,唔模擬埋點得呀?
回復

小雷子 發表於 2017-12-9 11:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-3 20:49
可能泥過濕,出咗冷宮先。
弄走發霉啲衣,望下出咗根未(小心根位)。
未出根~清理好~弄乾~包紙雪。

之前見有根,即刻搬出冷宫啦!已經放在太陽下,種了一個星期!表面看沒有動靜!想問D衣洗唔洗清理架? 20171209_111916.jpg 20171209_102646.jpg
回復

1234下一頁