唔識C又學人種洋水仙

作者: 小雷子 發表于 2017-10-30 20:06:14
7071 74
小雷子 發表於 2018-1-6 18:32:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-6 18:28
應該唔關事,年尾嗰隻乜都冇做過,一樣開花

如果依加再買過,唔雪即種,你話種唔種到呢?
回復

B17 發表於 2018-1-6 18:39:40 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-6 18:32
如果依加再買過,唔雪即種,你話種唔種到呢?

我既忽發奇想覺得會得囉,不過唔好去bunbun,佢得番d貨尾,去其他遲入貨既花店,成功機較大
印象中15年尾係幫襯森x散買,個大紙盒仲有好多,似乎係新返貨,唔知個盒有冇註明日期,有就知新舊
回復

小雷子 發表於 2018-1-6 18:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-6 18:39
我既忽發奇想覺得會得囉,不過唔好去bunbun,佢得番d貨尾,去其他遲入貨既花店,成功機較大
印象中15年尾 ...

要去睇吓!有就再試!不4心!
回復

B17 發表於 2018-1-6 18:45:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-6 18:44
要去睇吓!有就再試!不4心!

祝好運
回復

小雷子 發表於 2018-1-7 21:48:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-6 18:45
祝好運

開始清貨,要等年尾! 20180107_155633.jpg
回復

B17 發表於 2018-1-9 18:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-7 21:48
開始清貨,要等年尾!

唔係呢D, 大紙盒,一隻隻散賣,今年冇?
回復

小雷子 發表於 2018-1-9 18:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-9 18:18
唔係呢D, 大紙盒,一隻隻散賣,今年冇?

冇啦!淨得呢D貨尾!
回復

B17 發表於 2018-1-9 18:23:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-9 18:20
冇啦!淨得呢D貨尾!

咁就冇法啦
回復

小雷子 發表於 2018-1-12 13:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-9 18:23
咁就冇法啦

B大大!你見到咁狀況,救定放棄?
20180112_132938.jpg 20180112_132907.jpg
回復

B17 發表於 2018-1-12 14:05:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-12 13:32
B大大!你見到咁狀況,救定放棄?<span class="emoji emoji1f60f"></span>

冇架啦,掉啦
回復

小雷子 發表於 2018-1-20 12:27:18 來自手機 |顯示全部樓層
今日有太陽,心情變得開朗!
遇到困難,永不放棄,係傻定係頑固呢!?
如果呢幾隻爛球都不放棄,仍然勇往直前!那我更沒有放棄的理由啦!
睇下呢5個爛球情況先!
第一個超爛球!爛到心都痛埋,係佢最鼓勵我的!它生命力最強,每日我都用牙擦幫佢清除霉菌,洗白白!現在巳有2塊小芽了!
呢兩姐妹,有出幾條小根,球底爛到霉,太嚴重時,幫佢地除衫!一個已生長2個小芽,另一個仍然發呆中! 20180120_114938.jpg 20180120_115002.jpg
呢個球係冇生根的,有少少爛,開始長小芽! 20180120_115041.jpg
最后呢2個孖個球,已有長根,原本係最健康的,近日又開始爛,都唔知咩原因,有一個有小小芽長出! 20180120_115117.jpg 20180120_115138.jpg 20180120_115129.jpg
回復

ritatse 發表於 2018-2-1 01:25:08 來自手機 |顯示全部樓層
我亦是今年才學種洋水仙 ,我之前雪了一個月 才下泥, 都要等大概一個月才發芽,之後放第二批洋水仙,可能下種時天氣較凍,約兩星期左右,便有新芽了。 洋水仙應該用泥種的,因他的根球比中國水仙小 ,需從泥中吸收多些養份, 現在我的洋水仙葉已長到2至3吋高了。
回復

小雷子 發表於 2018-2-1 12:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
ritatse 發表於 2018-2-1 01:25
我亦是今年才學種洋水仙 ,我之前雪了一個月 才下泥, 都要等大概一個月才發芽,之後放第二批洋水仙,可能 ...

你就好啦!我水浸球,應該唔可以話種,只是救緊命!但應該冇希望!盡力做!
你要比心機種啦!出左花,記得放相,等我慢慢欣賞!
回復

ritatse 發表於 2018-2-2 00:03:22 來自手機 |顯示全部樓層
我是參考過其他農友的貼子才下種,真係好lucky.希望佢可以快高長大.
以下是我上星期影的,是較遲種的一批。上半截才是洋水汕,下半是鬱金香。你都不要放棄,再接再勵。
回復

小雷子 發表於 2018-2-2 00:09:29 來自手機 |顯示全部樓層
ritatse 發表於 2018-2-2 00:03
我是參考過其他農友的貼子才下種,真係好lucky.希望佢可以快高長大.
以下是我上星期影的,是較遲種的一批。 ...

如果唔得!下季再試過!
回復