B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40550 988
小雷子 發表於 2018-8-20 12:17:35 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-20 09:05
請教小雷神和路過的大大們,請問這棵小樹是Sinn. Tai Pink 嗎? 繽繽買的小苗,已種了一段時間,就覺得長得 ...

我唔太肯定!同我呢棵又不太似! 20180820_115407.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 12:33:03 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-17 11:09
實在是太謙虛了~明明有種得好好~!
記得一開始時花花只是超小 ...

Rumer!小雷子交功課啦!
Sinn.stones Gisele開花啦!
但有點不解之迷
佢個樣,同你種你不太似!唔知係咪我病到傻左!

我的Yulia,42吋長腿,亦同時開花,反而覺得佢地超似樣!

Gisele & Yulia合相,好似兩姊妹! 20180820_122016.jpg

回復

alexkai 發表於 2018-8-20 12:56:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-20 12:17
我唔太肯定!同我呢棵又不太似!<span class="emoji emoji1f605"></span>

對啊,我覺得完全不像啦,比較像Yulia
你的也快開花了啊
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 13:00:31 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-20 12:56
對啊,我覺得完成不像啦,比較像Yulia
你的也快開花了啊

點解Gisele , Yulia,同你嘅Tai pink
全部都一個樣!救命啦…………我傻左啦…………
回復

alexkai 發表於 2018-8-20 13:01:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-20 12:33
但有點不解之迷<span class="emoji emoji1f605"></span>

小雷子還沒康復啊再祝你快快好起來,開心去玩
你這棵不像 Gisele,我覺她得也是Yulia啦,兩姊妹一樣
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 13:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-20 13:01
小雷子還沒康復啊再祝你快快好起來,開心去玩
你這棵不像 Gisele,我覺她得也是Yulia啦,兩 ...

仲未好!巳有少少進展,琴晚終於唔洗坐住瞓!
回復

rumer 發表於 2018-8-20 15:22:55 來自手機 |顯示全部樓層
但有點不解之迷<span class="emoji emoji1f605"></span>

哇~點解會咁架~
一睇就知唔係Gisele 係Yulia~
點解會咁架~一定係我換盆時錯Label 比錯左妳~
死啦死啦死啦~
白白浪費左妳湊大佢嘅苦心~= =“

我有棵開緊花確定是Gisele 來的妳想種嗎?
嗚嗚嗚~一定係我大頭蝦擺烏龍了我對妳唔住啊!!T T
回復

alexkai 發表於 2018-8-20 15:39:38 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-20 15:22
哇~點解會咁架~
點解會咁架~一定係我換盆時錯Label 比錯 ...

Rumer, 不要自責啦~ 街外買花也會有出錯~ 好像玩抽獎一樣
你看我的 Tai Pink 也不知道是什麼品種了~ 疑似是Yulia (真巧合)
相信雷大大不會介意的.
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 16:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-20 15:22
哇~點解會咁架~
點解會咁架~一定係我換盆時錯Label 比錯 ...

傻豬!唔緊要喎!少事咋!唔好怪自己!棵棵葉都差唔多,攪亂左都好平常!
只是我最近病得太嚴重,怕我自己睇錯,揾你求証一下!其實種到開花,自己已經好開心,我都好心急,希望趕得切,今個星期可以交到功課比大家!因為下星期我唔係度,天氣咁熱,恐怕之后死傷冇數!
若果我啲花花離我而去,我都不客氣,揾你幫手補倉!先多謝你!
回復

rumer 發表於 2018-8-20 16:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-20 15:39
Rumer, 不要自責啦~ 街外買花也會有出錯~ 好像玩抽獎一樣
你看我的 Tai Pink 也不知道是什 ...

謝謝Alex 大的安慰啊~
這還是我第一次分錯苖給人~希望這是唯一一次不要陸續有來~(就啋啋啋 Haha)
現在就先看雷大大是不是繼續想種Gisele~這次我會由開花母株直接剪出頂芽這樣就萬無一失~

跟著Alex 大的Sinn. Tai Pink~我上網看有些花友種出來的葉子也依稀見到有鋸齒形的~希望馬生不會像我般貼錯了名牌~不想看到你們本身已有Yulia 卻要多種一棵啊~

如果真的是Yulia,多種一棵也不怕啊:)就看看種子種出來的,跟枝條種出來的,有何不同。  發表於 2018-8-20 17:48
回復

rumer 發表於 2018-8-20 16:49:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-20 16:38
傻豬!唔緊要喎!少事咋!唔好怪自己!棵棵葉都差唔多,攪亂左都好平常!<span class="emoji emoji1f605"></span>
只是我最 ...

好多謝妳啊!!(感動)
應該是那時候大換盆消毒時弄錯了名牌~
所以是我錯是我錯妳沒有眼花的~
雷大大妳不要心急就先養好了身體~
種花交功課漫漫長路不要心急啊~!
花花我都留著~等妳回來時告訴我一聲就好~
到時會再好好的給妳分享~^ ^
我信花花們都會好好的等妳回來~
快去好好休息不要操勞~!!
一定一定要快啲好返~
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 17:07:02 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-20 16:49
好多謝妳啊!!(感動)<span class="emoji emoji1f497"></span><span class="emoji emoji1f497"></span><span class="emoji emoji1f497"></span>
應該是那時候大 ...

多謝你關心!我都希望可以快啲好返!日日飲苦藥,飲到想嘔啦!
回復

rumer 發表於 2018-8-20 17:59:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-20 17:07
多謝你關心!我都希望可以快啲好返!日日飲苦藥,飲到想嘔啦!<span class="emoji emoji1f62d"></span>
...

有時生病會要啲時間先可以斷尾~
雖然難喝~但一定會苦盡甘來好快好返的~^ ^
如果藥太苦喝完後就給自己奬少少喜歡的東西來送口~苦口良藥~等好返就可以好開心咁同佢地講拜拜啦~:)
回復

雙魚座 發表於 2018-8-20 20:13:07 來自手機 |顯示全部樓層

雷大。要不要mark twain 根球,都有4cm大。應有人抹窗時弄斷,又唔出聲當無事放返上去。今日見葉軟軟,望真啲才發現。已經一分為二,根球易寄。有興趣pm我。
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 20:24:25 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-20 20:13
雷大。要不要mark twain 根球,都有4cm大。應有人抹窗時弄斷,又唔出聲當無事放返上去。今日見葉軟軟,望 ...

有興趣!可以寄存你處嗎?下星期我放假,唔係香港!
回復

雙魚座 發表於 2018-8-20 20:45:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-20 20:24
有興趣!可以寄存你處嗎?下星期我放假,唔係香港!<span class="emoji emoji1f605"></span>

好。玩得開心啲。

太好啦!多謝魚魚!  發表於 2018-8-20 21:02
回復

小雷子 發表於 2018-8-21 14:26:29 來自手機 |顯示全部樓層
沒完沒了的……超醜樣功課
呢棵花,成日扁嘴!緊係唔靚仔啦!
你幾時先開心返?唔再嬲嬲G呢?

Sinn.Miriam G
回復

雙魚座 發表於 2018-8-21 18:14:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-21 14:26
沒完沒了的……超醜樣功課<span class="emoji emoji1f613"></span>
呢棵花,成日扁嘴!緊係唔靚仔啦!
你幾時先開心返?唔再嬲 ...

兩種紫,那種才是心頭好呢?是喜歡淺紫散發淡淡清新,還是龍重高貴的深紫美呢?
*^O^*正放毒中*^O^*
回復

小雷子 發表於 2018-8-21 18:18:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-21 18:14
兩種紫,那種才是心頭好呢?是喜歡淺紫散發淡淡清新,還是龍重高貴的深紫美呢?
*^O^*正放毒中*^O^* ...

魚魚!我鐘意淺紫架!似足我温柔,又浪漫!
呢兩棵又係咩品種?

我都較喜歡淺紫那朵  發表於 2018-8-21 19:52
回復

雙魚座 發表於 2018-8-21 18:36:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-21 18:18
魚魚!我鐘意淺紫架!似足我温柔,又浪漫!<span class="emoji emoji1f602"></span>
呢兩棵又係咩品種?
回復