B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40534 985
alexkai 發表於 2018-8-12 18:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-12 15:00
下雨天!陰陰沉沉!濕笠笠!等小雷子送上一點紫!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
水培迷岩就快開花啦!好緊張![emoj ...

葉好飽滿健康,就快有花花欣賞
大大你就用清水種嗎?要不要落營養液?
回復

小雷子 發表於 2018-8-12 18:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-12 18:50
葉好飽滿健康,就快有花花欣賞
大大你就用清水種嗎?要不要落營養液? ...

每次換水都要落!估唔到佢好適應水培!
回復

alexkai 發表於 2018-8-12 19:34:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-12 18:57
每次換水都要落!估唔到佢好適應水培!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

大大研發的水培技術好成功,葉仔漲卜卜毛絨絨,真的好可愛
這棵是什麼名堂?
請教一下,水會先閒置待氯氣消散了才使用嗎?
營養液是不是普通綠色一小支那種?
回復

小雷子 發表於 2018-8-12 20:57:54 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-12 19:34
大大研發的水培技術好成功,葉仔漲卜卜毛絨絨,真的好可愛
這棵是什麼名堂?
請教一下,水 ...

這棵係Simsim royal style!由小小頂芽開始水培,出左好多根后,水加營養液花寶2號開淡肥,用一般水喉水,大約3-4日一定要換水!呢隻唔需要太光,散光已經OK!平日會噴霧水,加濕!另外還種緊一棵Julia,但她要陽光晒先得,依架不夠光有點高及瘦弱!有興趣,你也可以試玩
回復

alexkai 發表於 2018-8-12 21:12:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-12 20:57
這棵係Simsim royal style!由小小頂芽開始水培,出左好多根后,水加營養液花寶2號開淡肥,用一般水喉水 ...

謝謝你的詳盡介紹,Yulia 加了陶粒,水不用拈到根嗎?
大大應該還有一棵水培Nate
如果有合適的枝條我也試試水培
回復

小雷子 發表於 2018-8-12 21:19:58 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-12 21:12
謝謝你的詳盡介紹,Yulia 加了陶粒,水不用拈到根嗎?
大大應該還有一棵水培Nate
如果有合適的枝條我也試 ...

Yulia生左小球,只有根入水!陶粒為了固定植物的,沒有浸到水,所以做不到加濕功能!
stone nate仍然水培中,可能先天比較弱,需要長時間先可以種得壯!
回復

小雷子 發表於 2018-8-13 14:33:23 來自手機 |顯示全部樓層

沉寂多時的迷岩小花園又開始復活啦!希望所有困擾離我遠一點!明天會更好!
先嚟可愛清純的甩色公主!每次最灰心的時候,公主都是最先來鼓勵我!抵錫!
在充滿風風雨雨之中,仍然為我打打氣的stone's nate,清新中帶點艷麗,有着不一樣美 20180813_142230.jpg

多謝Alex!常常拔刀相助!

花花都很美,stone's nate跟平時的不太一樣呢。祝雷大大心情隨花而開,煩腦掃清光:)  發表於 2018-8-13 14:55
回復

小雷子 發表於 2018-8-16 11:24:36 來自手機 |顯示全部樓層
Rumer!小雷子交功課啦!雖然冇你種得咁靚,但我巳好比心機!希望你喜歡!
Simsim royal style終於開花啦!紫色好鮮艷花瓣紋好靚,但花瓣好似開不盡!希望下朵可以開得更靚!今次水種應該算成功吧!
20180814_091407.jpg 20180816_101839.jpg

恭喜大大水培成功開花:)意義重大  發表於 2018-8-16 23:31
回復

alexkai 發表於 2018-8-17 08:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-10 08:35
原本我想買的,是你手上呢盆架!后來改買開花呢盆,只考慮到,花瓣打開,一定唔會好似我上次果盆,種到所 ...

雷大大,我棵魚骨頭花苞謝了啊一片葉枯了,不過新長出了一個小花苞。
支天線伸高了,大大知道天線是什麼東東嗎?好趣怪
回復

小雷子 發表於 2018-8-17 09:04:43 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-17 08:24
雷大大,我棵魚骨頭花苞謝了啊一片葉枯了,不過新長出了一個小花苞。
支天線伸高了,大大知 ...

天線是花謝后留下的花莖!如果它繼續長高,是否自我授粉成功?可能有種子囊? 有冇相睇下?
回復

alexkai 發表於 2018-8-17 09:13:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-17 09:04
天線是花謝后留下的花莖!如果它繼續長高,是否自我授粉成功?可能有種子囊? 有冇相睇下?
回復

小雷子 發表於 2018-8-17 09:18:16 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-17 09:13
小雷子好叻呀, 就即是這棵是之前開過花的成株了. 我還以為她是小朋友苗.
照片要晚上回家才有, 請大大稍候 ...

我棵魚骨頭仍然冇咩生氣,謝謝地!可能濕度唔夠,入返温室!再觀察!
回復

rumer 發表於 2018-8-17 11:09:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-16 11:24
Rumer!小雷子交功課啦!雖然冇你種得咁靚,但我巳好比心機!希望你喜歡!<span class="emoji emoji1f605"></span>
Simsim roy ...

實在是太謙虛了~明明有種得好好~!
記得一開始時花花只是超小苖~妳能把她養得這麼好是花了多少心機啊~
Simsim Royal Style 的花花我猜想要天氣冷才能開出原色~原花色帶有濃烈的紫跟黃色的花芯是真的好漂亮~雷大大等冬天時看看花花是不是能開出另一種顏色~這份功課做得這麼有心機要給100000000分了~^ ^
回復

小雷子 發表於 2018-8-17 13:29:39 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-17 11:09
記得一開始時花花只是超小 ...

嘩!有好有分,可以升級做雷神啦!
回復

alexkai 發表於 2018-8-17 19:30:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-17 09:04
再仔細對比之前的相,又好像沒有伸高了
我早前手多多折了它,差點弄斷,但現在回復正常,折痕不見了,就覺得它是在生長。
回復

小雷子 發表於 2018-8-17 19:39:30 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-17 19:30
雷神大大,這是我指的天線,請鑑定
再仔細對比之前的相,又好像沒有伸高了
我 ...

哈哈!佢係天使得得B
應該係舊花莖!唔會將高,只會慢慢變矮!
回復

小雷子 發表於 2018-8-19 10:58:01 來自手機 |顯示全部樓層
B大大!早晨!
小雷子交功課啦!
醜婦終須見家翁
花形完全唔同,可能同個主人一樣,病到花容失色,冇人認得出佢係…………
Sinn. AQ's Mercurial Lady
回復

alexkai 發表於 2018-8-20 09:05:24 來自手機 |顯示全部樓層
請教小雷神和路過的大大們,請問這棵小樹是Sinn. Tai Pink 嗎? 繽繽買的小苗,已種了一段時間,就覺得長得不太像。
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 12:17:35 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-20 09:05
請教小雷神和路過的大大們,請問這棵小樹是Sinn. Tai Pink 嗎? 繽繽買的小苗,已種了一段時間,就覺得長得 ...

我唔太肯定!同我呢棵又不太似! 20180820_115407.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-8-20 12:33:03 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-17 11:09
記得一開始時花花只是超小 ...

Rumer!小雷子交功課啦!
Sinn.stones Gisele開花啦!
但有點不解之迷
佢個樣,同你種你不太似!唔知係咪我病到傻左!

我的Yulia,42吋長腿,亦同時開花,反而覺得佢地超似樣!

Gisele & Yulia合相,好似兩姊妹! 20180820_122016.jpg

回復