B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40527 988
B17 發表於 2018-5-30 20:56:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 20:49
我已噴多左水,截郵前半個鐘先至寄出!應該捱到架!<span class="emoji emoji1f614"></span>

冇水係炒,有水係炆
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 21:00:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 20:56
冇水係炒,有水係炆

NO!NO!有水係白烚呀!
回復

B17 發表於 2018-5-30 21:05:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 21:00
NO!NO!有水係白烚呀!<span class="emoji emoji1f602"></span>

寄到變老火湯
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 21:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 21:05
寄到變老火湯

清熱去濕!正喎!
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 23:12:59 來自手機 |顯示全部樓層
寄到變老火湯

Good news!兩封信都順利收到!冇9c1s!小雷子包裝成功過炎關!
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 14:53:45 來自手機 |顯示全部樓層
寄到變老火湯

B大大!要講sorry啦!Amabilis終於要ByeBye啦!今日拆開泥膽睇,根粉已經好嚴重,唔怪得噴左好多次殺蟲水都冇用!
原來泥裡的蟲蟲BB好肥美架,沿住花盆生咗好多個圈!但呢D蟲蟲唔留得,要掉晒佢,好傷心呀! 20180531_143729.jpg 20180531_143652.jpg
回復

B17 發表於 2018-5-31 15:00:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 14:53
B大大!要講sorry啦!Amabilis終於要ByeBye啦!今日拆開泥膽睇,根粉已經好嚴重,唔 ...

清洗乾淨,浸下洗潔精水,用紙索乾,再噴biokill之類,鱗莖應該頂得住,種到架,至多隔個月掘出來睇下有冇囉
回復

雙魚座 發表於 2018-5-31 15:15:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 14:53
B大大!要講sorry啦!<span class="emoji emoji1f613"></span>Amabilis終於要ByeBye啦!今日拆開泥膽睇,根粉已經好嚴重,唔 ...

咁肥美,不要浪費。照B大咁做。去泥。洗潔精+漂白水+酒精+水。最後當然是殺蟲水啦!。
根粉去到咁嚴重,有無先兆? 啲葉應該好黃,生長應該好慢。
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 15:38:28 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 15:15
咁肥美,不要浪費。照B大咁做。去泥。洗潔精+漂白水+酒精+水。最後當然是殺蟲水啦!。
根粉去到咁嚴重, ...

有一大碗蟲!我都種唔晒!我諗冇人要啦!為有拎去煎蛋! 20180531_153435.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-5-31 15:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 15:38
有一大碗蟲!我都種唔晒!我諗冇人要啦!為有拎去煎蛋!<span class="emoji emoji1f605"></span>

大熱天時。B大話寄到都9c13。保管一陣先。
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 15:46:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 15:42
大熱天時。B大話寄到都9c13。保管一陣先。<span class="emoji emoji1f608"></span>

等清潔完,再睇下情況!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-31 15:50:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 14:23
我收到蟲蟲啦!多謝魚魚!3條蟲叫咩名?點分辨?<span class="emoji emoji1f605"></span>
第一條有點危,軟左少少!希望可以 ...

無雷大咁多蟲蟲。都還有的。
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 15:58:39 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 15:50
無雷大咁多蟲蟲。都還有的。<span class="emoji emoji263a"></span>

你都唔錯喎!我棵種左一年!佢生得唔錯,開花都開足半年!只係呢兩個月先呆呆下!葉片好乾!但又冇葉黃喎!所以冇諗到蟲患去到咁嚴重!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-31 16:04:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 15:58
你都唔錯喎!我棵種左一年!佢生得唔錯,開花都開足半年!只係呢兩個月先呆呆下!葉片好乾!但又冇葉黃喎 ...

去年啲士多啤梨中咗,以為天熱唔夠水,打風飛掉盆才見根粉。根粉不會一下子殺死植物,是慢慢地,咁咪可以去其他盆繁殖囉!檢查是時間了。
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 16:09:41 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 16:04
去年啲士多啤梨中咗,以為天熱唔夠水,打風飛掉盆才見根粉。根粉不會一下子殺死植物,是慢慢地,咁咪可以 ...

係網上揾到呢個葵無露滅蟲!我諗住試下整!你睇下!
https://alexpankimo.pixnet.net/blog/post/365156447-植物病蟲害防治篇%3A無毒資材-葵無露
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 19:22:39 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 16:04
去年啲士多啤梨中咗,以為天熱唔夠水,打風飛掉盆才見根粉。根粉不會一下子殺死植物,是慢慢地,咁咪可以 ...

平日你淋完洗潔精有冇再過水?
回復

雙魚座 發表於 2018-5-31 19:53:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 19:22
平日你淋完洗潔精有冇再過水?

多是有的。但有時懶又要做其他事,變咗冇。
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 20:05:25 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-31 19:53
多是有的。但有時懶又要做其他事,變咗冇。

今日淋左清潔精半日,迷岩葉軟左!喜蔭冇問題!睇黎要即刻過水先得!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-31 21:52:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 20:05
今日淋左清潔精半日,迷岩葉軟左!喜蔭冇問題!睇黎要即刻過水先得!

迷岩啲葉好麻煩,好易爛的。有幾棵放近窗邊,有幾片觸到玻璃,話咁易燶咗。( ̄∇ ̄)
回復

B17 發表於 2018-6-1 12:03:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 15:46
等清潔完,再睇下情況!

情況如何?
不如寄毒畀你,浸一晚,乜蟲都C,唔使估估下
回復