17大的喜蔭(2017)

作者: B17 發表于 2017-5-1 16:08:50
13183 346
pekklewin 發表於 2017-10-27 21:19:35 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-26 21:12
高人話係光照影響
呢盆係光管區,變唔到去邊,窗邊有另一盆,希望將來開出星星 ...

根據妙妙網, 全紅是太光了
回復

pekklewin 發表於 2017-10-27 21:22:07 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-27 19:55
B大好。問題人又出現了,lemon tree 果筴爆開見到種子了,點做呢?
馬上收咗它或等它亁才收。 ...

爆開應該收得, 雖然我未收過喜蔭種子
回復

雙魚座 發表於 2017-10-27 21:33:20 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-10-27 21:22
爆開應該收得, 雖然我未收過喜蔭種子

多謝指教。
都是這樣想,不過想等多幾日亁身啲先,所以包咗先。
回復

雙魚座 發表於 2017-10-27 21:35:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-27 20:39
邊有地方玩種子
迷岩試過有果,最後都係剪咗算

B大唔想玩種子繁殖,有其他人想的。
回復

B17 發表於 2017-10-27 21:48:00 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-10-27 21:19

已經放光管末端,要再暗,唔知擺去邊
回復

B17 發表於 2017-10-27 21:59:56 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-27 21:35
B大唔想玩種子繁殖,有其他人想的。

相信其他人都有,有興趣可以問佢地
回復

B17 發表於 2017-10-28 11:41:37 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-10-27 21:19

呢朵出冧到開花都係個盆後面,已經好暗,點解一樣冇星嘅
Star of Bethlehem-2017-A010.jpg
回復

pekklewin 發表於 2017-10-28 16:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-28 11:41
呢朵出冧到開花都係個盆後面,已經好暗,點解一樣冇星嘅

我唔知架,我都未試過有星
回復

B17 發表於 2017-11-2 21:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-10-18 15:12
收到了~收到了~!
感謝B大大的無私分享~想說小苖們都已經平 ...

唔覺唔覺,兩星期啦,應該出晒根啦,成功嗎?
回復

雙魚座 發表於 2017-11-2 21:28:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-2 21:06

點解唔問下老殘朱古力是否健來呀?
回復

B17 發表於 2017-11-2 21:38:49 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-2 21:28

老殘雖殘,但生命力不弱,冇難度呢
回復

雙魚座 發表於 2017-11-2 22:25:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-2 21:38
老殘雖殘,但生命力不弱,冇難度呢

幫老殘收飾一下,都可以上鏡,都幾秀色可餐。
回復

小雷子 發表於 2017-11-2 22:29:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-2 21:28

魚魚!你咁叻!冇嘢難到你啦!冬天有咁大杯熱朱古力比你飲,已經偷笑啦!
回復

B17 發表於 2017-11-2 22:35:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-2 22:25
幫老殘收飾一下,都可以上鏡,都幾秀色可餐。

其實唔洗浸,直接落泥,實得
回復

雙魚座 發表於 2017-11-2 22:45:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-2 22:35
其實唔洗浸,直接落泥,實得

想分出去的,水浸方便啲,落泥要去泥,想少做啲。
回復

B17 發表於 2017-11-2 22:48:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-2 22:45
想分出去的,水浸方便啲,落泥要去泥,想少做啲。

諗住再分出去,咁就當然唔種落泥
回復

rumer 發表於 2017-11-3 13:00:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-2 21:06

B大好~ 本來想等小苖1個月大再來分享~現在B大問起就提前來交功課啦~

想說小苖們狀況應該不錯的有看到他們在慢慢長大啊~先發獨照給大家看

E. Aloha Mauna Lao
回來時葉片一大一小~現在一樣是這樣鴛鴦葉的好可愛~

E. Thad’s Yellow Birds
小黃鳥能長大到~現在已長成一個煲吠的樣子~

E. Chocolate Cream
Chocolate Cream 大得很快啊~葉片已經慢慢變回平展了~不知有沒有看錯他好像準備出小走莖~

Sinn. HCY’s Taurus
小苖在水裡浸根很長功~也在31/10 正式上盆了(會這麼小一棵是因為我們把水浸時浸到的舊葉去掉了~希望這新長出來的2對對葉能快高長大

最後是小苖們跟初來時的對比圖~這樣一看真的有看到他們在長大啦~!

最後還是要感謝B大無私分享讓我們有得培育小苖~Haha
回復

B17 發表於 2017-11-3 14:06:43 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-3 13:00
B大好~ 本來想等小苖1個月大再來分享~現在B大問起就提前來交功課啦~{:emoj ...

喜蔭由冇根到俏俏長大,種得好好
Taurus啲葉耗盡先出到葉仔,算是有驚無險
天氣涼涼地,更合適生長,目標過年見花
回復

B17 發表於 2017-11-3 22:17:28 |顯示全部樓層
上次有窗邊strawberry patch烈艷紅唇,今次有光管下之Aloha Mauna Loa貌似粉紅
Aloha Mauna Loa-2017-D003.jpg

窗邊都唔差,有粉紅葉脈朱古力
Chocolate Cream-2017-A003.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-11-3 22:21:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-3 22:17
上次有窗邊strawberry patch烈艷紅唇,今次有光管下之Aloha Mauna Loa貌似粉紅

我棵Aloha 就C啦!係咪唔洗救啦!
回復