第一次種檸檬薄荷

作者: heloleo 發表于 2016-2-7 12:03:22
15420 127
heloleo 發表於 2016-2-13 13:48:42 來自手機 |顯示全部樓層
個D 綠色野 都唔知咩黎
回復

ae86hkplants 發表於 2016-2-13 14:34:25 |顯示全部樓層
珠石生青苔
回復

Salt 發表於 2016-2-13 17:28:45 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-13 13:36
開頭我係驚棵野就死,, 要砍掉重練,, 先買左個新盆,, 同包有機泥
換盆又係一個問題, 因為個新盆比家下個盆 ...

剪莖插泥/插水等生根 或 鬆泥分開根搬屋 兩樣都得o家。睇你鐘意邊樣o家咋~
如果根好健康應該可以唔洗剪。我自己就冇鋪石嘅,只要你淋完水畀d水有得滴返走,倒走佢咁就得啦。如果你想的話鋪都得嘅~
蟲呢家野。。。答你唔到。聽呢到d前輩講有機肥係比較易引蟲的。我之前d泥係有機,肥料都係,然後。。真係中咗招。不過我到而家都唔知其實係泥出事定係肥料出事,我有試過分開發酵d肥料,又冇吽到蟲出黎,可能係泥都唔出奇。有睇過呢到嘅前輩講會煎叮焗炒蒸下d泥先用的。不過我怕如果咁做我阿媽可能都會煎叮焗炒蒸我

放洗手盆開水沖冇問題丫  有擔心過chlorine,所以我水喉水同filter水都有淋,個人覺得對我種植嘅種類,兩款水好似冇乜分別。我有時都會直接開水喉淋 有時用膠樽,有時用杯。冇所謂的,裝到水咪得咯  唔好淋濕d葉就得啦~

綠色粒粒,上面師兄解答咗啦
回復

heloleo 發表於 2016-2-13 21:31:44 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-13 17:28
剪莖插泥/插水等生根 或 鬆泥分開根搬屋 兩樣都得o家。睇你鐘意邊樣o家咋~
如果根好健康應該可以唔洗剪 ...

上次淋水,,都係連葉淋  
一買返黎驚有蟲,, 開頭唔識,,直接成棵野打斜沖水,, 再淋水,,

好多園藝工具未買,, 諗緊係咪必需,,  澆水壺 ,, 買把新膠剪,  買定手套咁,,

仲未有換盆衝動,,  開頭怕棵野有事,, 要重種,, 分盆保本, 定買種子  
我家下呢盆新年維園買,, 唔知幾時食得,,  

不過爬過文,, 好似話落返D 有機肥,, 過多幾個月無機都變有機,,,,
但換盆鬆泥, 係要沖走哂D 舊泥?  

如果包有機泥有蟲 都唔知點算   唔通拎去叮返一兩分鐘

咁D 珠石有青苔要點做,,, 網上無咩資料咁,,
曬陽光一定有 係咪由得佢可以?

回復

heloleo 發表於 2016-2-13 22:15:57 來自手機 |顯示全部樓層
係有機店買左呢包 有機泥
細細包 話咩 比利時泥
回復

Salt 發表於 2016-2-14 12:11:53 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-13 21:31
上次淋水,,都係連葉淋   
一買返黎驚有蟲,, 開頭唔識,,直接成棵野打斜沖水,, 再淋水,,  

淋完畀佢乾返咪得  蟲可能。。躲在泥裡未蒲頭

你除咗種lemon balm 仲有好多?如果只有lemon balm 的話,我覺得有盆有泥基本上就冇咩野買的了~ 佢連肥料都唔係好洗的,咁你都可以久唔久落一次嘅。我個人覺得好似肥料一多d葉好似冇咁香。如果只係摘頂,我係直接用手pinch 佢。如果剪落d硬d嘅位我會酒精消一消毒平時d剪刀再剪。

你之前話有幾支覺得佢高得滯,你可以剪落少少搵杯水/泥插住等生根先(唔好直曬太陽,會變乾屍 )。到時如果唔需要佢最多咪食咗佢
隨時都食得o家啦~ 睇下夠唔夠食咋。我諗呢d應該唔會噴藥掛,不過我好少o係出面買所以唔知呀。

有機肥係對土壤好d,但植物本身係唔識分有冇機的。我覺得最重要嘅可能係農藥方面了。我自己會沖走舊嘅泥。不過呢樣你自己決定啦~如果你覺得佢ok唔整我諗都得嘅。
叮泥冇試過,快d去爬文啦

太濕易生青苔。之前問過一間野佢地話青苔對植物生長係冇影響的,只係可能會爭下水同營養咁 (者係有啦;P ,不過可能唔大咁解者)。唔鐘意見住佢d青苔就拎走佢,冇所謂就由得佢都得,真係好隨意的~
回復

heloleo 發表於 2016-2-14 12:59:11 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-14 12:11
淋完畀佢乾返咪得  蟲可能。。躲在泥裡未蒲頭

你除咗種lemon balm 仲有好多?如果只有lemon balm  ...

前輩,等你回覆好耐,,你都幾好吹   多謝講左咁多野黎聽.,

今日,一返黎就見到我維園買盆野,,有白色 透透地,,唔知叫蚊滋,,定果蠅,,   係個盆邊 慢慢爬上棵野到,,  
之後開水喉狂沖佢, , D 泥都沖左D出黎,,

被我發現入面D泥有發泡膠,   唔係咁差呀麻,,

頭先出左去買定包種子   諗住整多盆, 或者 種多盆 純有機食用,,
舊果盆 應該要換盆啦,, 過一兩日睇下仲有冇蟲先,,

爬左文,, 有機驅蟲要自己DIY?? 辣椒水? 但又見到人地又話唔多有用咁,,

D 新泥唔係真係叮呀麻,, 叮一兩分鐘先用?? 講真的??     

回復

Salt 發表於 2016-2-14 13:47:37 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-14 12:59
前輩,等你回覆好耐,,你都幾好吹   多謝講左咁多野黎聽.,

今日,一返黎就見到我維園買盆野,,有白色 透 ...

其實我都係一個後輩 有排學呀我 我記得當初啱啱開始種個時都好迷惘,咁我又得閒,又八卦,咪講多兩句咯

蚊滋同果蠅識飛o家波~ 白色。。透透地。。聽落咁似我上次o個隻嘅。。
發泡膠 哎呀~ 你剪兩枝出黎插咪搞掂咯。不過買咗唔緊要啦,發芽睇住佢長大都幾有趣的

阿媽之前買咗支辣椒水,我自己買咗支cold pressed neem oil 看門口。不過。。我怕蟲,有蟲其實我會直接同佢byebye 的。如果葉冇事我都係剪剪插插咁啦。所以驅蟲我唔曉

我真係見到前輩係話煎叮炒焗蒸o家,亦有人話新泥唔洗。不過阿媽會殺咗我,所以未試過。如果有一大包泥,又買咗包種子,我會唔叮就咁用最多到時再黎過 or 兩樣都做,睇下有冇分別~
回復

heloleo 發表於 2016-2-14 20:47:25 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-14 13:47
其實我都係一個後輩 有排學呀我 我記得當初啱啱開始種個時都好迷惘,咁我又得閒,又八卦, ...

我家下都好迷惘

你上次講果隻,,點樣? 我就係見到白白地,,透透地,,識飛  

我買種子,,係想試下,, 睇下有冇分別,, 佢話咩有機種子,,諗住睇下成棵有機,,, 呢個得閒再搞,, 好似有排發芽~

今日淋水大法又OK ,, 上次我好似10號先淋過水,,到今日先淋,,仲要大沖,, 連葉都沖埋,,
跟手再拎佢拎去曬下太陽,,,  又挺返,,無上次咁卷葉,,,應該上次水多, 淋太密,,

暫時未見有蟲,, 唔知幾時再牛出黎,,比我見到有一塊葉有少少破洞,,,又要密切留意

邊到有得買 辣椒水,? 係咪個個DIY? 我見日本城果D 好似無機驅蟲劑,,,
你果枝咩黎??     

下下出,, 沖水大法都唔係路,, 泥乾就話姐,, 泥濕都唔掂

BTW  情人節快樂
回復

Salt 發表於 2016-2-15 11:49:40 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-14 20:47
我家下都好迷惘

你上次講果隻,,點樣? 我就係見到白白地,,透透地,,識飛  

阿媽買o個支好似係呢支,但未用過,但我諗如果準備用黎食的我可能唔會噴

我之前遇到o個隻唔識飛的。你o個d係呢d? https://en.wikipedia.org/wiki/Whitefly

情人節快樂

回復

heloleo 發表於 2016-2-15 12:19:45 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-15 11:49
阿媽買o個支好似係呢支,但未用過,但我諗如果準備用黎食的我可能唔會噴

有少少似,,, 對翼細少少,,

呢D 野邊到買,,, 日本城,,花店唔係好覺,,

你有蟲果時,,成盆唔要? 定沖水...

好似苦楝油幾好,,, 唔知邊到有賣

今朝又去左10蚊店想搵花盆,,又發呆,, 無乜款揀,,局揀咁,,

不過都係仲未動手   懶多一兩日先~
回復

Salt 發表於 2016-2-15 12:56:58 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-15 12:19
有少少似,,, 對翼細少少,,

呢D 野邊到買,,, 日本城,,花店唔係好覺,,

o個支辣椒水佢好似o係上環d菜種行買的。我諗花墟一定都會有的。

有蟲o個時。。如果受影響嘅係葉,我可能會成盆唔要(怕有蟲卵)。如果好似上次咁蟲o係泥到,我就剪曬d枝條出黎再插過。反正佢生得快。不過其他花友可能唔會好似我咁極端的

我o係ebXy 買的。iheXb 個網都有。我記得之前睇過好多園藝用o個d噴制neem oil 都抽起咗azadirachtin,所以我係買cold pressed 純neem oil 嘅。我諗噴制花墟會有。

回復

heloleo 發表於 2016-2-15 21:02:27 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-15 12:56
o個支辣椒水佢好似o係上環d菜種行買的。我諗花墟一定都會有的。

有蟲o個時。。如果受影響嘅係葉,我可能 ...

係維園買完後既一星期 感覺上生成得幾好

我爬文就知 咩 三益印楝油咋 好似幾好

好多又話辣椒水無用~

又要去花墟
回復

heloleo 發表於 2016-2-15 21:05:40 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-15 12:56

有蟲o個時。。如果受影響嘅係葉,我可能 ...

估唔到呢D 香草,, 生長得幾快,,   一星期都好似高左唔少,,

係咪要剪下頂,,  上次剪過D 位,都開始生新芽,, 

種野都幾好玩   遲左起步~~
回復

Salt 發表於 2016-2-16 19:58:04 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-15 21:02
係維園買完後既一星期 感覺上生成得幾好

我爬文就知 咩 三益印楝油咋 好似幾好

三益印楝油 呢個我就唔清楚啦

係生得好快o家  想佢多d side shoots 豐滿d 可以剪下~

好好玩o家 。。種種下就會好快越黎越大盆,越種越多款o家啦
回復

heloleo 發表於 2016-2-16 20:41:54 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-16 19:58

係生得好快o家  想佢多d side shoots 豐滿d 可以剪下~

今朝去左花墟買左細細枝三益印楝油啦,, ,, 準備定,,有蟲開水狂噴

同埋, 有埋枝液肥,,  COMPO 德國液肥,,, 前輩知唔知開水,,要倒幾多,,以我果盆,,大概

個阿姐話,, 液肥,,有排用      咁細盆.. 開1L 都有排倒,,

反而枝印楝油 倒少少開水,,要噴哂佢    

萬事俱備,,等我得閒落手換盆,,同倒種子種有機姐,,,

回復

heloleo 發表於 2016-2-16 20:46:22 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-16 19:58

暫時都係一盆香草先,,屋企地方細,,又要室內,,

過幾個月收成,, 試下沖水飲先   唔知咩味

前輩, 有冇種緊既相分享下
回復

Salt 發表於 2016-2-16 21:15:00 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-16 20:41
今朝去左花墟買左細細枝三益印楝油啦,, ,, 準備定,,有蟲開水狂噴

同埋, 有埋枝液肥,,  COMPO 德 ...

開水倒幾多要睇包裝說明喎  但係如果你想落lemon balm 到稀釋份量可以再少d (比包裝上寫的更少)同埋唔洗落咁密。
我係稀釋完當淋水咁落,佢吸幾多就係幾多o家啦。不過lemon balm 我真係好耐先落一次(我覺得多肥料d葉冇咁香)。

我唔係前輩呀 。。

我諗唔洗幾個月咁耐已經有得飲o家啦 我今朝摘咗好多葉剪曬頂而家光禿禿 ,遲d等佢生返靚仔再影啦。
等睇你發芽生長過程
回復

heloleo 發表於 2016-2-16 21:49:33 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-16 21:15
開水倒幾多要睇包裝說明喎  但係如果你想落lemon balm 到稀釋份量可以再少d (比包裝上寫的更少)同埋 ...

個說明就咁
要當水咁淋 要等我放假換盆先

你都種檸檬戡薄荷?? 好無飲? 咩味?  爬文話好多功效,,養生都得,, 減壓,,, 幫助消化..
又可以吸下異味,,, 屋企清新左
過幾日撒種子再UPDATE 下相,,

一包種子好多粒? 落幾粒得啦可?? 你都係由種子種起?
回復

Salt 發表於 2016-2-17 10:40:37 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-16 21:49
個說明就咁
要當水咁淋 要等我放假換盆先

冇英文?  咁你睇下google 個image translate app 幫唔幫到你手啦。
當水咁淋係間中淋一次咋。

上次畀你睇o個盆就係lemon balm 啦  不過o個盆畀我消滅咗啦。有檸檬香,但冇乜味的 (草/葉味)。
我都係種子種起
包種子有幾多粒應該有寫的。你可以落多d都得,到時留最強壯o個幾棵,不過睇住佢地大係好難剪得落手的  剪唔落手就想種幾棵落幾多先啦,到時唔夠/發唔出再加幾粒~
回復