在淘寶訂購植物來港經驗交流(Update: 19-5-2018)

作者: wongcc 发表于 2015-11-20 19:30:34
50085 160
corina 發表於 2015-12-22 14:49:32 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-22 14:43
corina,你想買什麼類型的植物呀!因我只有興趣買風雨蘭,迷岩同花貓有興趣咋,其他我冇資料呀! ...

其實只係揾多間集運睇下資料,無話咩植物,基本上睇啱就買
wongcc 發表於 2015-12-22 14:52:01 來自手機 |顯示全部樓層
例如,如你想買肉肉,可打(多肉植物),便會搜晒出嚟,你睇中邊棵 ,便可付款購買。
corina 發表於 2015-12-22 14:52:41 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-22 14:47
corina,  不只一間花店的,你只需在淘×上打上(苦苣苔迷岩)你就可以慢慢揀啦! ...

謝謝你,我想買白花,花心有少少紅點既大岩桐,前年在這裡買過種子,可惜發芽失敗,花墟又唔見有,試下在淘記找找
wongcc 發表於 2015-12-22 14:53:25 來自手機 |顯示全部樓層
你要店舖名,可pm我
wongcc 發表於 2015-12-22 14:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
corina, 因家中種植空間不多,不種大岩桐,所以冇相關資料。
corina 發表於 2015-12-22 14:57:46 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-22 14:56
corina, 因家中種植空間不多,不種大岩桐,所以冇相關資料。

原來如此,唔該曬~
wongcc 發表於 2015-12-22 14:58:25 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-12-22 14:52
謝謝你,我想買白花,花心有少少紅點既大岩桐,前年在這裡買過種子,可惜發芽失敗,花墟又唔見有,試下在淘記找 ...

你可打上(苦苣苔大岩桐)
wongcc 發表於 2015-12-22 15:29:34 來自手機 |顯示全部樓層
同好多間訂購過,每間的重點植物都有些不同。
Salt 發表於 2015-12-23 03:05:43 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-22 14:17
queeniells,你可上淘寶網上選擇,很多間都有得訂,速遞我用四×××4××公司,因覺得比順×平一點,但相 ...

想請問一下你用4xxx四xxx公司或者急件用順x嘅時候,係由賣家直接寄黎香港?定係用集運/直運o家?
直運好似係咪淘寶set咗一定要用圓x速递冇得選其他(我搵唔到),我訂咗好多園藝野不過家陣比圓x搞到我一頭煙。。都唔知佢寄咗去邊
queeniells 發表於 2015-12-23 18:41:34 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-23 03:05
想請問一下你用4xxx四xxx公司或者急件用順x嘅時候,係由賣家直接寄黎香港?定係用集運/直運o家?
直運好 ...

我之前買左空氣草,用x信...可能係我唔好彩..足足等左四/五日..要不斷問才收到貨...
Salt 發表於 2015-12-24 03:38:02 |顯示全部樓層
queeniells 發表於 2015-12-23 18:41
我之前買左空氣草,用x信...可能係我唔好彩..足足等左四/五日..要不斷問才收到貨... ...

死啦。。我估唔到x信係邊間添 。我買咗水耕用品用直運(圓x)17號出庫,22號再追先收到,但係。。5個包裹黎得一件。。而家都仲搵緊其他到底去曬邊。
wongcc 發表於 2015-12-24 18:05:20 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-23 03:05
直運好 ...

如果你揀集運比較好,國內無論包唔包郵,用物嘢速遞由商家決定,不是由你決定,收貨地址就由你決定,好似我揀[x四×]咁,佢速遞自已在國內有個集貨轉運站地址,集齊d貨佢會按你的意願速遞回香港你指定的收貨地點(賣家係唔會理你香港嗰程嘅收貨地點係物嘢,有d商家知道你要做國際轉嚟香港,佢甚至唔做國際轉運嘅客添。)你可以揀在[×××]個收貨站自提,又可揀送上家門(除收咗國際轉運費外,另多收$25元),亦可揀屋企附近嘅7-××收貨都得,比多5元,你落單時就要決定揀邊間速遞,用集最方便,你鍾意集運又得,單獨一張單速遞來港又得,貨到深圳佢會提你比錢,嗰陣時你揀邊d集運,邊d唔集都得,好方便,如果你訂嘢4-5日收到貨都算正常呀!想知道d貨去咗邊,查詢物流看流程便可知啦!
Salt 發表於 2015-12-25 06:06:44 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-24 18:05
如果你揀集運比較好,國內無論包唔包郵,用物嘢速遞由商家決定,不是由你決定,收貨地址就由你決定,好似 ...

唔該曬你呀~因為我未試過用集運買植物,唔係好知有冇特別野要搞。。應該係話未試過用淘寶買植物,我見到d睡蓮好靚阿 。我之前都係用x4x,係因為今次見到多咗個淘寶直運(同集運一樣,都係寄去內地嘅轉運倉庫集埋再黎香港,不過係落單個時直接比運費同埋直接決定邊幾張單一齊送就直接group埋落單比錢,物流會等d單全部齊曬個時直接送比你),上次都冇事,係慢咗少少我諗係因為雙11。啱啱都有張單收咗都幾快~但係今次呢張單佢係group 埋咗但送到黎唔見咗幾張單嘅貨 ,所以物流個到咩都睇唔到,只係話出咗庫 。我諗我下次都會用返x4x集運,起麻個物流有交帶d  不過我發現呢,如果買d好重嘅野好似淘寶直運個運費平d 但如果買d好輕嘅野幾張單用集運就會平過淘寶直運好多
wongcc 發表於 2015-12-25 06:16:58 來自手機 |顯示全部樓層
queeniells 發表於 2015-12-21 04:31
請問可否pm,你在哪一間訂購的呢,謝謝!

queeniells, 補充你在pm中的問題,無論你揀順×又好,揀4××又好,千萬不可在收貨人一欄寫上他們速遞的公司名稱及收货地址(只可填自己提供的收貨人及地址),响落單時揀佢地做指定速遞公司就得,佢會幫你將貨物轉往佢地的收貨人及收貨地址代你集運入倉,轉運嚟香港。所以落單時的地址仍舊填寫你自己屋企的地址,千祈唔好直接在落單時填佢地為收貨人及收貨地址,佢地會罰你錢,罰款逐單計,好貴㗎!

收到..唔該晒^^  發表於 2015-12-26 01:11
wongcc 發表於 2015-12-25 06:28:09 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-25 06:06
唔該曬你呀~因為我未試過用集運買植物,唔係好知有冇特別野要搞。。應該係話未試過用淘寶買植物,我見到 ...

其實我的做法是一定揀集運,一來化算,二來有彈性,貨到嗰陣時,我可以選擇性地鍾意揀邊件貨做集運又得,單獨付運又得,如果我貨物中有植物,如果植物又先到倉,我會揀植物單獨先運落嚟香港,其他的嘢咪慢慢等埋集齊先運囉!
wongcc 發表於 2015-12-25 06:40:14 來自手機 |顯示全部樓層

亦可以响落單時,先落d响倉等得嘅嘢,落咗兩,三日後,再落植物單,咁其他貨物到齊後,等埋d植物到倉,便可全部一齊集運慳番d$.
Salt 發表於 2015-12-29 17:39:58 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-12-25 06:28
其實我的做法是一定揀集運,一來化算,二來有彈性,貨到嗰陣時,我可以選擇性地鍾意揀邊件貨做集運又得, ...

哎呀。睇漏咗個通知添。。唔好意思唔好意思。好彩我八卦又入黎望望者 唔該曬你呀! 我啱啱尋晚9點幾終於收到唔見咗o個d 貨啦。原來係個圓x倉庫搞錯咗將我張單砍開兩張送。真係。。 仲要打咗n次電話先追到。 我下次都要用返x4x先得~有交帶好多。睇完你段野我就可以整埋個水耕然後放心慢慢睇下有咩植物淘下了
wongcc 發表於 2016-1-1 00:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得×4×,算唔錯,唔算最平,但又唔係最貴,有一次我集運咗15件貨落嚟,一件都無少到,真唔錯。
wongcc 發表於 2016-1-3 16:44:18 來自手機 |顯示全部樓層
話口未完,讚壞咗,今次訂的花,用咗成十幾日,到而家仲未收到,到咗深圳嘅集運中心成個幾星期,×4×話佢地係聖誕假期女24/12--月尾,31/12又話無出倉安排,1/1--3/1係元旦假期,相比學生的假期仲多,做佢份工就好歎啦!我幾乎比佢地氣死,好在今次訂嘅全部都係球根,如果係其他植物,早就C咗啦!
wongcc 發表於 2016-1-8 01:39:31 來自手機 |顯示全部樓層

samuelx1231, 我訂過的店舖,他們都肯接受訂購的,但他們有沒有石蒜賣,我就不知道了,因為我主要是訂風雨蘭等球根,石蒜未訂過。另外我提供幾間賣紅石蒜的店舖給你,但我未幫襯過,唔知佢地做唔做香港生意,你看中後可照拍,佢唔做嘅話,嗰樣貨品會失效,你會拍唔到㗎,你可試試以下店舖吧!希望可幫到你。已pm咗,你可在pm看到店舖全名。