返回列表 發新帖

Phal. schilleriana "Pink Butterfly" AM/AOS(MC) (更新在35樓開花照)

作者: taxitang 發表于 2014-10-13 21:18:24
4167 34
orik 發表於 2015-1-12 22:34:14 |顯示全部樓層
花墟通常都有苗,開花株偶爾會見到有,但通常未有等到花苞成型就已經被帶走,莫講話等見到花…
尼隻野真係幾蝦人,我有棵苗種極都唔大,間中仲枯吓葉唔生唔死添!一路都得兩塊葉,生多一塊嘅前後就肯定同我甩緊一塊舊葉,真係俾佢激親!
但偏偏花葉俱美兼有香味嘅,暫時只睇中尼隻…葉有班,超多花(因為花菖可以開叉),仲要有香味添,勉強可以適應香港嘅天氣都算係咁。
回復

taxitang 發表於 2015-1-13 11:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-1-12 22:34
花墟通常都有苗,開花株偶爾會見到有,但通常未有等到花苞成型就已經被帶走,莫講話等見到花…
尼隻野真係 ...

謝謝賞花。
Phal. schilleriana,中小苗確是好多地方不時有得賣,但有埋小名就要遇岩才有,我冇收入室內,所以看d葉片偏紅,好像凍傷了,多少都有d擔心,未必再遇上。
回復

taxitang 發表於 2015-1-13 11:34:55 |顯示全部樓層
發發 發表於 2015-1-12 22:23
我都想買啊! 大大可否pm我那裹有得買。

謝謝賞花,已PM。
回復

taxitang 發表於 2015-4-4 00:09:12 |顯示全部樓層

有一株過不了我的處理,西遊了,現只剩這株,花形我覺得好靚,花色我覺得好艷,但不幸暫時聞唔到香味,遲d有陽光或開定再聞過。

回復

Kel 發表於 2015-4-4 00:33:07 |顯示全部樓層
果然靚
回復

sammy 發表於 2015-4-4 00:38:20 |顯示全部樓層
應該是同一來源:

"Pink Butterfly"公認是沒有香味的一品, 我也嗅不到。
回復

taxitang 發表於 2015-4-4 08:45:45 |顯示全部樓層

多謝賞花。
回復

taxitang 發表於 2015-4-4 08:51:12 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2015-4-4 00:38
應該是同一來源:

謝謝賞花。
其實這品以前都種過,但養得不好,好似今次兩株來,一株走了,只剩一株,不過底部好像出側芽。
看見大大的葉片養得很靚,可否分享養這品的心得?謝謝。
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-4 10:39:09 |顯示全部樓層
西雷麗唔係好怕凍,唔凍唔出花,我有兩棵過左兩年冬,我都係放出天台種~
不過我係上板種,唔知有冇關係
花墟買ge西雷苗,試過雜左,唔會再買
回復

taxitang 發表於 2015-4-4 15:22:52 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-4 10:39
西雷麗唔係好怕凍,唔凍唔出花,我有兩棵過左兩年冬,我都係放出天台種~
不過我係上板種,唔知有冇關係
花 ...

謝謝賞花。
謝謝分享,始於覺得這品較難攪,要慢慢摸索,我也見大多上板,但因我夏天不能日日淋水,驚上板會較乾,諗住盆種會較好。
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-4 15:43:10 |顯示全部樓層
你果到應該濕度高過我,我天台又大風
我夏天都係一星期淋兩三次,落雨又唔洗淋
回復

taxitang 發表於 2015-4-4 17:12:00 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-4 15:43
你果到應該濕度高過我,我天台又大風
我夏天都係一星期淋兩三次,落雨又唔洗淋
...

夏天盆種可以兩、三日才淋水,但上板的話,即日已乾透了,開完花後長葉缺水唔係咁好。
回復

sammy 發表於 2015-4-5 00:10:54 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2015-4-4 08:51
謝謝賞花。
其實這品以前都種過,但養得不好,好似今次兩株來,一株走了,只剩一株,不過底部好像出側芽。
看 ...

葉是買來已長成的, 沒有成功經驗; 倒是有些失敗經驗。
買來時是半腐爛水苔,我換走大部份,改成蘭石,只留少少水苔在面,加素燒盆.初時不適應,常常縐葉,更枯了小葉,缺水時還曬傷了兩個洞(已是隔窗的冬天陽光),真是嬌弱!好在過了適應期,有些健康的氣根長出,葉也挺了,現在不易種死了。
回復

taxitang 發表於 2015-4-5 07:01:13 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2015-4-5 00:10
葉是買來已長成的, 沒有成功經驗; 倒是有些失敗經驗。
買來時是半腐爛水苔,我換走大部份,改成蘭石,只 ...

謝謝分享,可能建在轉變新環境較難通應,要種定後才會較好,謝謝。
回復

taxitang 發表於 2017-3-16 22:58:47 |顯示全部樓層
2016年年頭的超級寒冷,差少少凍死.只剩蘭頭和一塊葉,經過一年休養,再來花,雖然得幾朵,但也是好的開始。

回復