開始種香草

作者: JicJicmom 發表于 2008-6-26 11:02:41
2785 6

打風前落左種子, 係百里香. 另外仲買左一撮種子但未種 ( 都係 瓜類 + 蓄茄 ). 尋日睇下佢, 出苗仔喇.
以前住村屋種野,都係求求其, 丟落泥唔理佢, 然後無耐就生一堆野出黎. 薑呀,薯仔呀,木瓜呀 ,芒果呀 .... 而家響大廈, 限制多好多喇.........
尋日打風, 番去村屋度睇下, 薑/ 無花果/龍利葉/木瓜都生左好多~ 等放工返屋企就貼相上黎~~~
KATY 發表於 2008-6-27 00:35:29 |顯示全部樓層
等睇相呀
回復

Monse 發表於 2008-6-27 00:59:08 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-6-26 11:02 發表
打風前落左種子, 係百里香. 另外仲買左一撮種子但未種 ( 都係 瓜類 + 蓄茄 ). 尋日睇下佢, 出苗仔喇.
以前住村屋種野,都係求求其, 丟落泥唔理佢, 然後無耐就生一堆野出黎. 薑呀,薯仔呀,木瓜呀 ,芒果呀 .... 而家響 ...

大部份的香草適宜秋天播種,你現在播種可能好難越夏啊,希望你能成功種植到
回復

JicJicmom 發表於 2008-6-27 01:05:03 |顯示全部樓層
返到黎好似倒水咁 , 影唔到相.唔好意思,  要你地等等喇 ~
monse : 點都好 , 都係一個經驗 !! 希望如你所言 , 可以越夏 !
回復

襲人 發表於 2008-6-27 01:42:45 |顯示全部樓層
攞定櫈仔先~
回復

Monse 發表於 2008-6-27 02:26:50 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-6-27 01:05 發表
返到黎好似倒水咁 , 影唔到相.唔好意思,  要你地等等喇 ~
monse : 點都好 , 都係一個經驗 !! 希望如你所言 , 可以越夏 !

我開頭係種香草先架,滿腔熱誠買/訂香草種子回來,諗著外國的天氣與香港都唔同沒加理會,種子一到手就種,有出苗呀但每次都養唔大就死左,屢敗屢戰都是一樣,就算比你種到又生到鬼五馬六,浪費了成擔心機到頭來都係得個桔,現在改種花草佢間唔中開朵花你睇已開心死囉,香草都會種但唔係主攻囉 (隨緣吧),你試吓茴香同羅勒夏天應該都會種到架

回復

gilbert 發表於 2008-7-21 10:22:21 |顯示全部樓層
等.睇.相...呀..
回復