新手泥土PH值問題^_^

作者: soyyyy 發表于 2012-8-11 03:13:33
971 3
請賜交~~
本人响屋企窗枱試種車厘茄同九層塔,都係由種子發起,到而家個半月。見佢哋都生得幾好,開始想施肥。
但係屋內用花生麩,廚餘之類冇可能(−_−#)如果用咖啡渣/茶渣會影響泥土PH度,想問各位,到底車厘茄同九層塔要酸土定鹼土?如果有test paper要點試(啫係直接插落泥定用水浸泥再驗水?) 用咖啡渣係想驅埋啲擾人嘅小飛飛,又得唔得呢?
sugarcane 發表於 2012-8-11 11:58:38 |顯示全部樓層
1/ 用花生麩,廚餘是冇問題的,你要挖個小洞落肥,再用泥覆蓋便可!! 但室內種,陽光充足嗎??tomatoes  要足夠陽光的,仲要有骨粉!! 而九層塔則不大需要肥也可!
2/  咖啡渣and 茶葉都較酸,可加熟石灰中和後使用!

評分

查看全部評分

回復

soyyyy 發表於 2012-8-11 20:46:41 |顯示全部樓層
蕃茄擺窗枱向北,冇直射光㗎!不過我見佢好似生得幾好,個幾月而家10吋高(⌒▽⌒),蕃茄唔夠曬嘅問題係結唔到果?試過有次熄冷氣兩個鐘見到條莖攣哂,,成棵嘢軟趴趴咁,幾驚佢焗熟咗!
回復

silicon 發表於 2012-8-12 00:09:38 |顯示全部樓層
soyyyy 發表於 2012-8-11 20:46
蕃茄擺窗枱向北,冇直射光㗎!不過我見佢好似生得幾好,個幾月而家10吋高(⌒▽⌒),蕃茄唔夠曬嘅問題係結唔 ...

現在還很熱,不太合適種蕃茄;而且光線太弱會生長不好,會徒長,結果少甚至不結果
回復