黑胡椒一問... 想種黑胡椒

作者: gtrnismo 發表于 2008-4-18 18:00:47
4377 9
我知道黑胡椒應該是來自己斯裡蘭卡的

我立即想, 香港可以種嗎?

黑胡椒有多高? 氣候適合嗎? 是否很難種呢?

為什麼只有人種辣椒沒有人種胡椒? 胡椒粒都是乾的, 可以當成乾種子用嗎? 如果不可以, 香港有種子賣嗎?
草民 發表於 2008-4-18 18:14:22 |顯示全部樓層
胡椒係熱帶作物,中國南方海南島都有胡椒園。
攀爬植物,需插一石柱俾佢攀,約高1~2米。
去皮就係白胡椒,留皮就係黑胡椒。
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 18:40:34 |顯示全部樓層

攀爬植物? 我以為系paul樹添

原帖由 草民 於 2008-4-18 18:14 發表

點解吾用木架要用石柱?

感香港可以種嗎?

"去皮就係白胡椒,留皮就係黑胡椒。"好得意wor! 同一樣野兩種用途, 你吾講真系吾知
回復

草民 發表於 2008-4-18 18:48:28 |顯示全部樓層
香港氣候應該難種。
回復

爬牆虎 發表於 2008-4-19 16:16:18 |顯示全部樓層

我之前都有想過種胡椒,但後來無咩頭緒,之後無深究。
但睇咗你地既post之後,先知原來係咁既一回事,多謝兩位!
回復

carolc 發表於 2008-4-19 20:35:09 |顯示全部樓層
草民真係乜都知........
gtr 有乜你係唔想試, 男仔唔好咁多心喎
回復

alextang 發表於 2008-4-19 20:50:33 |顯示全部樓層
其實我都試過架,用一粒粒那種,
不過可能炒過的,出唔到芽。
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-21 14:31:59 |顯示全部樓層

爬牆虎先多心喇

草民當然事事階通喇!

我好像做自家制香草mix, 有home made black pepper就正到暈囉
回復

Monse 發表於 2008-4-21 17:48:46 |顯示全部樓層

草民的資料正確,我係斯里蘭卡的香草公園參觀時都見到胡椒樹,未熟時一串一串青bb既 ,其實我都想試吓種喎,不過真係唔知邊度先買到種子喎?
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-21 22:46:16 |顯示全部樓層

你去srilanka?

原帖由 Monse 於 2008-4-21 17:48 發表

草民的資料正確,我係斯里蘭卡的香草公園參觀時都見到胡椒樹,未熟時一串一串青bb既 ,其實我都想試吓種喎,不過真係唔知邊度先買到種子喎? ...

你去玩呀?

聽講果度幾好玩多首飾買
回復