碧玉

關閉 [複製鏈接]
作者: pinky 發表于 2008-4-18 15:19:47
14440 4
俗稱碧玉 ~~

圓葉椒草Peperomia obtusifoliam (L.) A. Dieter 原產地為委內瑞拉、熱帶美洲及西印度群島,屬胡椒科(Piperaceae)、常綠性、多年生的小型觀葉植物。

直立性植株、生長叢密。多年生草本;莖肉質,高 20~40 公分。葉互生,倒卵形,長達10公分左右,先端鈍圓或微凹,基部楔形;柄長約2公分。穗狀花序頂生,長達15公分;花兩性,小形,密生;雄蕊 2 枚。繁殖方法有分株、枝插及葉插等。因葉形圓潤頗為討喜,故有圓葉發財樹及金錢樹之稱。

芊插通常於春末夏初時進行,剪取頂端壯實葉片的枝條約10㎝,帶3-4枚葉片,芊插後保持土壤濕潤,約三週即可發根。

莖葉肥厚多肉, 葉面光滑有光澤,葉形、葉色依品種不同而變化。適合成長溫度為20-30℃, 不耐寒,10℃以下會停止成長,5℃以下會受寒害。 光線太強時不適成長。對空氣溼度要求不高,能忍受乾燥室內環境。植株耐陰、耐旱、少見病蟲害、極容易栽培管理,為良好的室內觀賞植物。

圓葉椒草耐陰、耐旱,不易發生病蟲害。葉面有薄膜,過度澆水常導致莖葉易腐。

兩年前 3月偶然去花墟行街 , 比我見到呢盆葉 , 覺得牠好靚 ~~
雖然牠不是什麼貴價植物 ~~ 還很便宜添 ~~
黃黃綠綠  , 貌似黃金葛 , 但葉片比黃金葛厚同硬身少少 ~~
經問店員後才知牠的名字叫碧玉 ~~ 放係新 office種 ~~
同事們都好喜歡牠的葉紋 ~~ 叫我幫手留意一下幫她買回來 ~~
係呢兩年其間我都好努力嘗試 , 一去花墟就去搵牠 ~~
但每次都只係見到淨綠色碧玉 ~~
偶然有一次再去搵 ~ 問一問店員才知大約 3 月份牠才會出現葉紋 ~~
其餘時間好少會見到 ~~
有一次又比我見到綠色碧玉原來係有花 ~~
大家可以睇下張相 ~~ 但我未見我種得到牠出花 ~~

剛買來回時樣子 ~

剛買來回時樣子 ~

兩年後今日樣子 ~

兩年後今日樣子 ~

兩年後今日樣子 ~

兩年後今日樣子 ~

開花樣子 ~~ ( 係其他網上搵到 )

開花樣子 ~~ ( 係其他網上搵到 )

21 apr,08 最新相片 ~~

大特寫 ~~ 21 apr,08 最新相片 ~~

大特寫 ~~ 21 apr,08 最新相片 ~~
四少 發表於 2008-5-4 02:20:13 |顯示全部樓層
你比 d 肥佢, 加上足夠陽光, 佢自然會開花
不過 d 花一 d 都唔靘
綠葉一般比斑葉易開花, 好多植物都係咁 ~
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 14:19:23 |顯示全部樓層
我都種左碧玉好幾年......一直都唔知原來果d係佢的花......
你的碧玉葉紋的確好靚哦~ 我的只是淨綠色的~
不過真是很易種,成個星期唔淋水都仲得~照開花俾你睇~
回復

kwanyeehui 發表於 2008-11-2 15:38:00 |顯示全部樓層
碧玉(又名金枝玉葉), 鄰居都有種, 用盆種好粗生,
放花糟曬曬太陽, 不需特別照顧.
種了30多年, 可以說同我囝囝一同成長.
回復

haren 發表於 2008-11-3 20:23:53 |顯示全部樓層
我都有1盆係水種~想問水種係咪生長得會慢d同冇咁易開花?
回復