你地有種咩香草呀?????

作者: lcwjasonlau 發表于 2012-8-8 15:58:53
1241 15
你地有種咩香草呀?????
邊D香草會比較易種嫁???

LordOrchid 發表於 2012-8-8 17:31:56 |顯示全部樓層
薰衣草, 唯一嘅香草﹐唔知算唔算易種﹐泥乾咗就淋水﹐試過遲咗啲葉巢咗啲﹐淋返水又脹返。

can eat or not?  發表於 2012-8-10 23:14
回復

dincat 發表於 2012-8-8 17:46:07 |顯示全部樓層
我有
紫蘇
羅勒
薄菏
回復

tippsy 發表於 2012-8-8 21:40:16 |顯示全部樓層
碰碰香﹐薄菏﹐九層塔﹐檸檬薄菏﹐臭草﹐迷迭香。
由易到難種排列(我自己的種植經驗)。
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-8-9 15:13:23 |顯示全部樓層
種緊九層塔咋~~

parsley, 俄勒崗夏天發吾到芽
回復

Cora 發表於 2012-8-9 15:52:07 |顯示全部樓層
碰碰香﹐薄菏﹐柚子薄菏, 九層塔﹐甜羅勒,檸檬羅勒,肉桂羅勒﹐迷迭香。
回復

weewee 發表於 2012-8-9 16:45:58 |顯示全部樓層
薄荷,羅勒兩種.Rosemary最 難種,種過幾次都唔過倒夏天
回復

LordOrchid 發表於 2012-8-10 09:10:11 |顯示全部樓層
我係新手﹐仲想種迷迭香添﹐原來係最難種GA﹗請問究竟難喺邊度呢﹖
回復

yau138 發表於 2012-8-10 23:10:08 |顯示全部樓層
SORRY,
其實點解你地認為 ROSEMARY 咁難?
我都有種開ROSEMARY, 我在天台種, 他們現在都很健康~~
回復

yau138 發表於 2012-8-10 23:12:26 |顯示全部樓層
我有 香茅, 迷迭香, 綠薄荷, 甜菊, 現在嘗試辣椒.
回復

LordOrchid 發表於 2012-8-11 08:56:03 |顯示全部樓層
LordOrchid 發表於 2012-8-8 17:31
薰衣草, 唯一嘅香草﹐唔知算唔算易種﹐泥乾咗就淋水﹐試過遲咗啲葉巢咗啲﹐淋返水又脹返。 ...

new1  can eat or not?

Said to be edible, but I'm not sure if it means for all species.
Usually we take only the buds for cooking because they contain the most abundant portion of lavender essential oil, from which the flavour and scent come.
回復

dennisxylaw 發表於 2012-8-11 23:24:38 |顯示全部樓層

我覺得薰衣草都難種. 它死完就到ROSEMARY. 唔焗得又唔熱得. 到現在得ROSEMARY小苗生得綠油油.
Lord兄, 你用甚麼辦法給個清涼環境它?
回復

LordOrchid 發表於 2012-8-13 07:16:49 |顯示全部樓層
dennisxylaw 發表於 2012-8-11 23:24
我覺得薰衣草都難種. 它死完就到ROSEMARY. 唔焗得又唔熱得. 到現在得ROSEMARY小苗生得綠油油.
Lord兄, 你用 ...

薰衣草係喜歡乾燥同陽光普照嘅天氣﹐抗旱能力都幾高。
佢應該唔會係單單怕熱嘅﹐除非喺加埋天氣潮濕﹐不過通風夠的話﹐相信何以頂得。﹐  
仲有佢啲根係好怕積水過濕嘅。
Law兄﹐講下你嘅經驗(包括rosemary)嚟聽下吖﹗
回復

dennisxylaw 發表於 2012-8-13 12:55:13 |顯示全部樓層
我都是3日淋一次水. 和淺色枼AV一樣要想辦法渡夏.
回復

LordOrchid 發表於 2012-8-13 18:56:12 |顯示全部樓層
dennisxylaw 發表於 2012-8-13 12:55
我都是3日淋一次水. 和淺色枼AV一樣要想辦法渡夏.

我完全不懂AV ﹐淺色和深色葉的做法會不同的嗎﹖
回復

dennisxylaw 發表於 2012-8-14 12:48:39 |顯示全部樓層
深色葉可以捱得熱些.
回復