種菜心問題@@

作者: jasonjason1207 發表于 2012-8-7 23:47:18
9559 18
話說小弟向英國到留學...經過一年冇野好食既折磨...終於返到黎香港了

英國又唔係話冇菜食既...不過我個TOWN有得賣既得幾種...咁O岩我中意食既果兩種(大白菜(英國/荷蘭出產) 或生菜)買到返黎呀媽又話寒涼-_-
咁英國冇D正氣既菜心賣-_-

咁咪諗住自己種下囉~
雖然話瓜同菜不時不食~~~
但係聽呀媽講菜心要冬天先當造..

中國既冬天, 唔落雪既話有11-25度,
英國就春夏秋都咁上下..

唔知如果我買D菜心種子去種既話有D咩要注意既呢Q_Q"?
因為...今次係我第一次種野...-.-
蝶舞琴心 發表於 2012-8-8 04:29:17 |顯示全部樓層

我系柏林,朋友话依咖可以秋播啦,可以种菜咯。
你就求其在个塑料盒个到育苗,长大有2-3片真叶的时候就移植到田到,就得啦。

柏林前几日就好热,现在就凉爽好多了,白天28度 夜晚就只有16度。
英国个边是不是同样差不多温度啊?

仲有,得闲就睇睇 花园仔老师 果个贴,好多也学噶,我都收益唔少!
回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-8 17:56:36 |顯示全部樓層
多謝大大回覆-3-
不過英國處於較北緯度,  所受的季侯風係北極圈既風~~
所以歐洲普遍係會比英國熱~~

之不過....小弟係打算向室內種植...
因為我係住向學校宿舍...冇田-_-''

唔知閣下朋友高姓大名呢~?希望可以搵到你朋友教下我~~HEHEHE
回復

faylo 發表於 2012-8-8 21:43:47 |顯示全部樓層
阳台种菜之菜心的种植方法

2012-03-14 12:42:17  作者:开心农场  点击:830

又名菜薹,十字花科芸薹属,一、二年生草本植物。是我过南方的特产蔬菜之一,现世界各地均有引种栽培。叶片宽,卵圆形或椭圆形,叶缘波状,叶片黄绿色至深绿色。花黄色。种子近圆形,褐色或黄褐色。

环境条件要求
菜心喜凉爽温和气候,生长发育的适宜温度为15~25C,温度过高或过低,菜薹纤细,产量低,质量差。对光照要求不严,但充足阳光会有利于生长发育。在肥沃疏松的壤土上生长良好。

适合栽培地点
家庭栽培可选择在阳台、天台、客厅或房前屋后的庭院。

栽培容器
家庭栽培可选用花盆、旧的洗脸盆、泡沫箱等作为栽培容器,也可在阳台之上用砖或木板砌成栽培槽,规格大小不限。因其生长期短,故栽培容器不用太深,一般容器深度15~20厘米即可。

种植时间及方式
菜心可直播,也可育苗移栽。播种时间南方温暖地区一年四季室内外均可播种,但炎热夏季生长不良。北方地区春、夏、秋季均可播种,如阳台内有加温设施,北方冬天也可栽培。土壤以肥沃疏松为好,一般可用园土、腐叶土加少量复合肥混合。播种时将栽培土壤装入容器,整平土壤表面,将种子均匀地撒播在土壤上,然后盖一薄层培养土,因菜心种子细小,故不可覆土太厚,以免影响出苗速度。用细孔喷壶缓慢地将盆土浇透水,以容器下面排水孔有水流出为度。然后在容器上面盖上一层黑色遮阳网,夏天用以保湿降温,冬天则可保温保湿,此间保持土壤湿润,温度在25~28C,1~2天左右即可出苗,如果温度较低,则出苗时间会稍微慢一点。出苗后将覆盖物取下。出苗后两子叶展开,即可逐渐进行间苗,最后按株行距10~15厘米左右定苗。如果育苗移栽,可在苗长到4片真叶时进行移植,苗距 15厘米左右。

栽培管理要点
菜心对光照要求不严,但将容器置光照充足的地方栽培更好,如长时间光照不足,则植株会细弱徒长,生长期间土壤需保持湿润,亦不可积水,夏季晴天可早晚各淋一次水,冬天可每天淋水一次或隔天一次,具体情况应看土壤表土,稍干即要浇水,如过干则植株会萎蔫,炎热夏季若浇水不及时,可能至植株枯萎死亡。

但如果只收主薹的,采收结位可略低1~2节;如收侧薹,则在基部留2~3叶割取主薹。菜薹高与叶的先端气瓶,初开花蕾,名谓“齐口花“,此时为适宜采收期。过早采收薹嫩,过迟质量差。菜心以其嫩叶和嫩薹为使用部分,味道鲜美,清爽可口,风味独特。其食用方法多种,可炒食,做汤,也可用作其它菜的配菜。

http://www.kaixini.com/article/32.html

評分

查看全部評分

回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-8 22:06:11 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-8-8 21:43
阳台种菜之菜心的种植方法

2012-03-14 12:42:17  作者:开心农场  点击:830

其實呢篇我都睇過....
不過我係睇唔明先黎開POST...

其實我係想知道到底如果我一直都向室內到種,  唔開窗唔開門,
會唔會有害蟲?

跟住就係,  到底果D乜野行距

出苗后将覆盖物取下。出苗后两子叶展开,即可逐渐进行间苗,最后按株行距10~15厘米左右定苗。如果育苗移栽,可在苗长到4片真叶时进行移植,苗距 15厘米左右。

呢幾句個個網頁都係咁講,  之不過小弟係新手其實唔係好明白..
回復

faylo 發表於 2012-8-8 22:29:31 |顯示全部樓層
其實我係想知道到底如果我一直都向室內到種,  唔開窗唔開門,
會唔會有害蟲?.............菜心的害虫主要是白粉蠂的幼虫,所以你唔開窗唔開門,理論上白粉蠂生吾到蛋,咁就沒有食菜葉的虫虫

跟住就係,  到底果D乜野行距
其實你吾使太理會這些,一般做法是:
例如你的盆是16吋(w)x24吋(L),我會種兩行,即離盆旁四吋種一行,隔6-8吋再種一行,種子可以種密d,當出了4-6片真葉,就開似疏苗(即是每三棵,抽走一棵),約5-7日後,又再每三抽一,直至每棵茶相隔3-4吋為止,種至菜心夠大,就全收割
抽走的苗,可以當菜心苗去食,或者移去另外的盆去種
抽走苗的方法,用兩隻手指,輕壓在苗左右,再輕力抽上,或者,用剪刀在泥面剪去便可
回復

faylo 發表於 2012-8-8 22:32:08 |顯示全部樓層
以上做法糸你有大量種子下可這樣做,若種子有限,就無菜心苗吃 lu
回復

faylo 發表於 2012-8-8 22:36:24 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-83636-8-2.html
please read how i do it

回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-8 22:52:41 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-8-8 22:29
會唔會有害蟲?.............菜心的害虫主要是 ...

其實小弟唔明點解好多POST都話要將D苗MUN出黎拎去第2個盆再種-.-

仲有一個問題就係~~因為下年成年都會向外國...根本冇可能有新的種子...
但係菜心係植物...來請教提取種子的方法...
回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-8 22:54:09 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-8-8 22:36
http://hkplants.com/thread-83636-8-2.html
please read how i do it

VERY GOOD POST~!!
回復

faylo 發表於 2012-8-9 09:01:22 |顯示全部樓層
Transplant is a matter of selection of strong young plant for further growing, and also leave enough space for the plant to grow.
In your situation, it is almost impossible for you to keep the plant mature enough to get the seeds for next generation, I suggest u buy 4 oz of flowering cabbage seed, use  2 oz for this season, and keep the rest in refrigerator for next year
回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-9 19:54:20 |顯示全部樓層
點解你覺得唔可能將佢種大拎種子既=0=
回復

faylo 發表於 2012-8-10 09:54:02 |顯示全部樓層
1.你種室內,根本沒有足夠地方,理想環境去做留種工作
2.你種植經驗不多,若以自留種方法去延續每一年的種植,衹有愈種愈差
3.菜心,白菜種子很便宜,你祇要叫家人寄四兩給你,有派你種
4.同一盆泥,不停地種同一科植物糸不可能的
回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-10 19:40:55 |顯示全部樓層
點解不停種同一種植物唔得=0="?

不過我諗住除左種菜心, 仲會種洋蔥、薑、東瓜、節瓜=_=''

有興趣種, 咩都試下好呀  發表於 2012-8-10 20:45
回復

Milocrab 發表於 2012-8-11 10:04:36 |顯示全部樓層
我都係新手種菜, 早前室內試種菜心, 都種得出。
不過我無疏苗所以太迫, 得幾棵大其他都好細。

種到開花, 好似有種子(一條條嗰d), 不過唔知點提取...

我覺得淋水好難, 有時d幼苗好地地就謝咗, 我到而家都未搞清係淋水太多定太少。室內種d泥好耐都唔乾, 所以都唔知幾時淋水好...
回復

llaus 發表於 2012-8-11 10:14:42 |顯示全部樓層
要等成棵老身,條種籽筴開始轉為淡黃色就收得,當你收時,可用手試下-收得就好易爆開,內面種籽應係黑黑地色呀

咁我可唔可以cut d 葉呀? 我想要來餵我的小動物...定係要成棵完整無缺先可以有種子? Thx  發表於 2012-8-11 10:43
回復

llaus 發表於 2012-8-11 11:03:04 |顯示全部樓層
咁我可唔可以cut d 葉呀? 我想要來餵我的小動物...定係要成棵完整無缺先可以有種子? Thx  發表於 18 分鐘前
======================================================================

得!可以cut d 葉
回復

shrekkam 發表於 2012-8-11 11:50:34 |顯示全部樓層
青蟲、芽蟲
水份(外國可能比較乾)
回復

jasonjason1207 發表於 2012-8-13 17:05:21 |顯示全部樓層
shrekkam 發表於 2012-8-11 11:50
青蟲、芽蟲
水份(外國可能比較乾)

唔明=0=你講緊咩=0=?
回復