千母草

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 發表于 2008-4-17 18:03:43
10402 14
千母草, 又名子母葉,背子草pickaback plant,
此乃斑葉變種,一般人叫Taff's Gold, cool gold。
科屬:虎耳草科(Saxifragaceae)一種葉被毛的草本植物,學名Tolmiea menziesii
原產:美洲西岸

詳細介召 明天續。
栽培習性:草本多年生,葉緣帶鋸齿,子株從每片葉中心,葉子與葉柄之間長出,所以能生養大量子株,是多產的象徵。
葉:
花:無
果實:無
繁殖方法:剪一中心帶子株之母葉,放在土面,加透明膠袭封好。約3-4星期,長出新根。

此株只種了半年,在辦公室種,因為它需要穩定的溫度,15-25度之間。
香港冬天太冷,夏天太熱,不敢養在家中。
而且枝條非常「脆」,易折難斷,不想成為甩頭甩髻,所以要放在少人碰到的地方。

08 thousands IMG_4709.jpg
08 thousands IMG_4971.jpg
08 thousands IMG_4974.jpg
08 thousands IMG_5181.jpg
08 thousands IMG_5182.jpg
p@g 發表於 2008-4-26 10:01:51 |顯示全部樓層
d色好翠綠,
好鍾意呢隻葉
不過 Bun Bun 賣得頗貴
回復

heiheimama 發表於 2008-4-26 14:51:35 |顯示全部樓層
我淨係知佢叫子母葉,覺得她型態很優雅,不過太貴(好似細細棵都成百蚊),唔捨得買.
回復

八王爺 發表於 2008-4-26 15:45:30 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-26 07:51 發表
我淨係知佢叫子母葉,覺得她型態很優雅,不過太貴(好似細細棵都成百蚊),唔捨得買.

今日經过 bun bun 見到 60 大洋。

以前唔贵,30-40 有交易,現在才贵。
回復

cuiyao 發表於 2008-4-26 23:43:09 |顯示全部樓層
piggyback plant 真的好美,我曾「吼」了半年,bun bun 原本賣一百二十元(大盤),中途出現過九十元的中盤,大概兩個月前開始減到四十元。但等不及減價,我已在當時臨執笠的 18cc 用二十元買了小苗。

這個東西還需要疏水透氣的「屋企」,才會長得好。以下是我受到的教訓(借王爺的post一用了,謝謝!)︰

紙杯

上了釉的陶盤
回復

大白燦 發表於 2008-5-8 21:22:04 |顯示全部樓層
請問此植物可否水栽? 我曾見過園藝店列明可水栽 ??
回復

p@g 發表於 2008-7-4 17:37:16 |顯示全部樓層
比我等到啦
今日去花墟見到有平啦!

成為 $48 個大洋
不過唔係 bun bun 買
係太子餐廳隔黎買
仲有好多, 快d去買啦
回復

ahhung68 發表於 2008-7-22 15:24:08 |顯示全部樓層
想請問:我只放在室內沒空調的地方種可以嗎?另外這種植物是否需要多水?
回復

p@g 發表於 2008-7-22 17:40:11 |顯示全部樓層
原帖由 ahhung68 於 22/7/2008 15:24 發表
想請問:我只放在室內沒空調的地方種可以嗎?另外這種植物是否需要多水?

我都係咁種, 不過係通風位; 暫未見問題

我就隔 1,2 日澆水, 有水係底盤流出為止; 暫未見問題, 唔知岩唔岩, 仲捉摸中
回復

ahhung68 發表於 2008-7-22 21:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-7-22 17:40 發表

我都係咁種, 不過係通風位; 暫未見問題

我就隔 1,2 日澆水, 有水係底盤流出為止; 暫未見問題, 唔知岩唔岩, 仲捉摸中

我果盆的泥都唔算乾, 但係我又唔敢淋太多水, 不過唔知點解周圍的葉開始軟和燶?真係唔識搞啦
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-30 12:43:01 |顯示全部樓層
好鍾意子母草果種斑斑翠綠!
同埋種一棵就有好多子子孫孫啦!
回復

JenniferC 發表於 2008-7-30 15:55:41 |顯示全部樓層
很漂亮的翠綠,好養眼。
不過看來應該與我無緣的了,唯有在此望多幾眼。
回復

雲雲 發表於 2008-8-1 10:31:07 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-7-4 17:37 發表
比我等到啦
今日去花墟見到有平啦!

成為 $48 個大洋
不過唔係 bun bun 買
係太子餐廳隔黎買
仲有好多, 快d去買啦

我都見到平,不過比以前小一半,點解千母草會咁貴呢?
回復

p@g 發表於 2008-8-1 15:47:32 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 1/8/2008 10:31 發表

我都見到平,不過比以前小一半,點解千母草會咁貴呢?

我都想知點解會咁貴..

以前大一半呀,咁會唔會貴d?
我係兩年前同一間買好似係$32一棵,仲係大過宜家呢棵,但無一半咁多喎

不過我換泥果時換死左

有無人換過泥?係咪應該用疏水d果d泥呢?
因為買番呢果d泥好實下,一餅野咁
整散d泥果時會連根都整斷...
有無人可以教教我
回復

雲雲 發表於 2008-8-1 18:25:39 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-8-1 15:47 發表

我都想知點解會咁貴..

以前大一半呀,咁會唔會貴d?
我係兩年前同一間買好似係$32一棵,仲係大過宜家呢棵,但無一半咁多喎

不過我換泥果時換死左

有無人換過泥?係咪應該用疏水d果d泥呢?
因為買番呢果d泥好實下,一餅野咁
...

換泥時換死! 好慘呀
唔好傷心啦~ 我都整死唔少
回復