返回列表 發新帖

有養貓朋友

作者: raccoon 發表于 2008-4-17 14:06:45
5110 38
raccoon 發表於 2008-4-19 14:15:51 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-18 17:11 發表

係呀好鐘意咬膠袋、電線、收音機天線。

有d似我,見到'泡泡紙'一定要晒佢。
回復

ayclui 發表於 2008-4-19 16:29:13 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-4-19 14:10 發表

貓貓下次唔敢架啦…唔好打打啦

唔駛同佢求情...佢好鬼奀皮O架....

原帖由 raccoon 於 2008-4-19 14:15 發表

有d似我,見到'泡泡紙'一定要晒佢。

見到'泡泡紙'一定要晒佢 ---> 喂, 我又係喎

我重手多多...如果見到D甩皮甩骨嘅O野我就忍唔住要搣乾淨佢...所以如果邊個屋企D牆紙甩甩地就唔好比我見到啦...
回復

sophie 發表於 2008-4-19 16:34:01 |顯示全部樓層
原帖由 sally_c 於 2008-4-19 00:01 發表
我家有十三位貓小朋友, 大部份對植物都有興趣, 祇是興趣的程度不同. 如有需要的話, 都可以對貓貓進行"行為訓練/改良"的, 不過就要花點耐性,心機及時間.

其實更重要的是注意植物是否對貓貓有害. 這裡有個 list 是對 ...

同意啊! 我的貓咪中, 有一隻特別牙尖, 咬斷了好幾副耳筒電線, 連 mini-hifi 的收音機天線都攪, 簡直哭笑不得

回復

raccoon 發表於 2008-4-19 17:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-19 16:29 發表

唔駛同佢求情...佢好鬼奀皮O架....

見到'泡泡紙'一定要晒佢 ---> 喂, 我又係喎

我重手多多...如果見到D甩皮甩骨嘅O野我就忍唔住要搣乾淨佢...所以如果邊個屋企D牆紙甩甩地就唔好比我見到啦... ...

你買完會唔會第一時間搣個價錢牌架?我一定要搣乾淨先開心。
回復

raccoon 發表於 2008-4-19 17:16:56 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2008-4-19 16:34 發表

同意啊! 我的貓咪中, 有一隻特別牙尖, 咬斷了好幾副耳筒電線, 連 mini-hifi 的收音機天線都攪, 簡直哭笑不得

塗d白花油落去,佢地怕的。
回復

mcyan 發表於 2008-4-20 08:22:39 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-4-19 17:16 發表

塗d白花油落去,佢地怕的。

佢地只會怕一陣,過咗又黎過,你只可以自己搵野包好D電線,我有個friend試過上吾到網走去搵人上黎check,條友仔上到黎一望成條線原來比肥貓咬到爛晒,佢仲好鐘意咬電話义電的線(係要义緊電時咬喎)。
回復

FD113 發表於 2008-4-20 23:47:06 |顯示全部樓層
其實狗都會咬電線架... 我有個朋友的小狗就專是咬"有線電視" 的入房屋線,激死佢,係出牙的時間就咬爛佢個手提電話。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-21 12:26:28 |顯示全部樓層
我個仔曾經將屋內我電器upgrade做無線電,所以冇人在家,個衰仔都冇得留底...........要上天台睇屋(自己間狗屋)
回復

carlo 發表於 2008-4-22 06:34:36 |顯示全部樓層
會呀 d 花連盤唔見左 .......
回復

raccoon 發表於 2008-4-22 09:10:44 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-4-21 12:26 發表
我個仔曾經將屋內我電器upgrade做無線電,所以冇人在家,個衰仔都冇得留底...........要上天台睇屋(自己間狗屋)

哈哈,好彩我隻狗仔唔會咋。
回復

ringring1968 發表於 2008-4-22 12:43:18 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-4-22 09:10 發表

哈哈,好彩我隻狗仔唔會咋。

我隻細仔最鍾意玩我d花.
回復

raccoon 發表於 2008-4-22 12:59:05 |顯示全部樓層
ringring你個頭像唔見?
回復

ringring1968 發表於 2008-4-22 13:05:13 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-4-22 12:59 發表
ringring你個頭像唔見?

係喱,,唔明.
回復

FD113 發表於 2008-4-22 13:18:07 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-4-22 06:34 發表
會呀 d 花連盤唔見左 .......

哈,又幾叻仔喎...佢一定好開心架啦,可以玩到咁盡。
回復

mcyan 發表於 2008-4-22 13:44:10 |顯示全部樓層
其實一路都想裝部攝錄機係屋企,影低佢地無人時係度玩咩,應該好精彩。
回復

carlo 發表於 2008-4-23 02:54:34 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-22 13:44 發表
其實一路都想裝部攝錄機係屋企,影低佢地無人時係度玩咩,應該好精彩。

我有 cctv , 我用手機打去 cctv 睇 , 有 " do" 一聲 .......比佢地發現左啦 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-23 10:05:22 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-22 13:44 發表

我老公都係咁話,不過得過講字
回復

noel 發表於 2008-4-23 11:22:45 |顯示全部樓層
食或者搞花花?  
花少少 可以教ga~  每次見佢有動靜想 "出手",你就喝止佢!
我隻牛bb果陣鍾意玩葉   可能貪佢瓢飄吓卦~
又喜歡用隻手撘住家人的大脾至瞓覺,總係不自覺出爪~
咁我會 "喂!" 佢咯...."喂" 多幾次就明嫁   

貓貓真係好鍾意咬膠袋,尤其係 handle 位    
每次我去完 supermarket 返嚟,牛牛巳經坐定定响枱等我,
一行轉背隻衰嘢就開始 high 個膠袋,又 i 又咬咁...鬼死咁 enjoy    
算喇~ 又唔係食落肚咪由得佢咯

反而要注意嘅係,貓貓好奇心好大,喜歡望街、望天,如果你成日會
開窗的話,就要安裝紗網。    

每年因 "扮超人" 而受傷或死亡嘅貓,就係唔少嫁...
回復

candypig 發表於 2008-4-26 02:06:31 |顯示全部樓層
我都係小心dd好喇...我家中的小狗成日搗亂...
回復