又討論下點樣包裝av葉

作者: heiheimama 發表于 2008-4-17 11:24:03
3707 24
早陣子寄葉給花友,忽發奇想做左個紀錄.大家參考下,俾d意見.印象中都冇咩花友同我投訴葉子寄到時餅哂或者乾左,我的方法應該ok.

材料:膠袋,硬盒仔,紙巾,發泡膠

材料:膠袋,硬盒仔,紙巾,發泡膠

葉子先包好,記住要用濕紙巾包住葉柄,然後入袋

葉子先包好,記住要用濕紙巾包住葉柄,然後入袋

盒仔內要zip一舊發泡膠,作用係防止盒子被壓餅.

盒仔內要zip一舊發泡膠,作用係防止盒子被壓餅.

入盒,記住不可屈曲葉子,最好在封口前再入一塊發泡膠.

入盒,記住不可屈曲葉子,最好在封口前再入一塊發泡膠.

封口,完成.成品很細,可以入普通4x9吋信封.

封口,完成.成品很細,可以入普通4x9吋信封.
agnespoon 發表於 2008-4-17 11:49:12 |顯示全部樓層
如果唔用硬盒仔, 改用氣泡袋入住, 會唔會仲方便d呢?
回復

花花公子 發表於 2008-4-17 11:56:32 |顯示全部樓層
希媽,
妳的包裝很不錯,蓋頂位再加發泡膠,應該可以避過郵寄時被壓壞的機會。
此外葉柄不要用濕的紙 or tissue包著,這樣對植株幫不大,反而對葉片有害,增加爛葉機會,(就算葉片唔死可能有排唔出根),植株吸飽水情才切下葉片,切口風乾後塗上hi-fresh or 生根粉就可以了。
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 12:02:07 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-17 11:49 發表
如果唔用硬盒仔, 改用氣泡袋入住, 會唔會仲方便d呢?

如果用氣包袋,去到郵差叔叔度一定餅哂.~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-17 12:04:14 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-17 12:02 發表

如果用氣包袋,去到郵差叔叔度一定餅哂.~

應該唔會呱, 因為我試過寄d玻璃既野, 包多幾層厚, 再用手壓下佢都冇事喎, 哈哈 !
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 12:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-4-17 11:56 發表
希媽,
妳的包裝很不錯,蓋頂位再加發泡膠,應該可以避過郵寄時被壓壞的機會。
此外葉柄不要用濕的紙 or tissue包著,這樣對植株幫不大,反而對葉片有害,增加爛葉機會,(就算葉片唔死可能有排唔出根),植株吸飽水情才切下葉片,切口 ...

其實我一般會用kitchen papar,貪佢唔會濕水就溶化.我自己試過收到花友的葉冇包濕紙寄到來乾死了.有時郵遞有誤(尤其隔左星期六日),會成四五日至到.怕葉子捱不住.~
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 12:07:15 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-17 12:04 發表

應該唔會呱, 因為我試過寄d玻璃既野, 包多幾層厚, 再用手壓下佢都冇事喎, 哈哈 !

因為你個塊是玻璃,不是葉子.郵局是不會溫柔地處理郵件的.見過好多花友,就咁入袋就寄,收到時葉子四分五裂,好似被車壓過咁!~
回復

tata 發表於 2008-4-17 12:14:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-17 12:05 發表

其實我一般會用kitchen papar,貪佢唔會濕水就溶化.我自己試過收到花友的葉冇包濕紙寄到來乾死了.有時郵遞有誤(尤其隔左星期六日),會成四五日至到.怕葉子捱不住.~ ...

如果葉片落hi-fresh應該無問題, 上年rob's團購寄嚟啲花都要四五日, 一様堅挺無比
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 12:24:05 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-17 12:14 發表

如果葉片落hi-fresh應該無問題, 上年rob's團購寄嚟啲花都要四五日, 一様堅挺無比

真?!咁下次我都試下淨用hi-fresh.~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-17 12:33:25 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-17 12:07 發表

因為你個塊是玻璃,不是葉子.郵局是不會溫柔地處理郵件的.見過好多花友,就咁入袋就寄,收到時葉子四分五裂,好似被車壓過咁!~

咁又係, 佢地分件多數都係四圍掉, 又點會輕放呀, 所以唔做足功夫一定死梗.
回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 12:47:18 |顯示全部樓層
希媽, 上次你咪寄咗d葉比我嘅, 講個血肉橫飛收件過程你聽
話說我早上係個花園到整理花花。攪下攪下已經到中午, 郵差叔叔見到我就同我講信箱有郵件, 我就知係希媽寄比我嘅葉仔, 我好開心咁走去個信箱到攞郵件。點知個郵差叔叔好人到不得了, 開咗個鎖仔(我無鎖死), 成份件塞咗落個郵箱到(佢應該係怕會有人順手牽羊) ,
起初我好溫柔咁攞, 梗係攞唔到啦! 原來係卡死係個箱到(我個郵箱係好古老好扁o個隻鐵箱)。我伸隻手落去摸到封信好硬喎! 試下用d力"蚊", 仍然攞唔到。企咗係到幾分鐘, 用盡方法, 流晒汗, 無辦法喇! 搏一搏, 個信封比我用力一"蚊", 撕咗一半出黎, 嘩!一聲叫咗出黎...
我再伸手入個信箱到摸到個樽仔, 跟住一邊轉個樽一邊"蚊"先拎到個樽出來。個樽仔完好無缺, d葉仔就梗係無事啦!
希媽多謝你呀! 我第時有葉分享, 我都會用你個方法。
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 13:19:20 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-17 12:47 發表
希媽, 上次你咪寄咗d葉比我嘅, 講個血肉橫飛收件過程你聽
話說我早上係個花園到整理花花。攪下攪下已經到中午, 郵差叔叔見到我就同我講信箱有郵件, 我就知係希媽寄比我嘅葉仔, 我好開心咁走去個信箱到攞郵件。點知個 ...

嚇得我呀,幾驚你話d葉分左屍呀 !好彩,唔係我會想辦法寄過俾你!~

回復

ハマナス 發表於 2008-4-17 13:41:02 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-17 13:19 發表

嚇得好呀,幾驚你話d葉分左屍呀 !好彩,唔係我會想辦法寄過俾你!~

無事, 無事, 而家d葉仔好健康住係小溫室到
回復

莉莉 發表於 2008-4-17 17:35:12 |顯示全部樓層
希希媽媽你可以用棉花包係裡面外面用石紙可以放多少少水嗎?之後先用袋袋好加泡泡紙啦...咁就好好多啦...
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 17:40:21 |顯示全部樓層
你信我啦,唔用硬盒一定餅架.泡泡紙既作用係保護易碎但硬的東西,葉子本身太軟,所以用泡泡紙都唔會減低被壓的力...
回復

tongtony 發表於 2008-4-17 17:46:24 |顯示全部樓層
希媽的包裝方法,我非常支持,因為我曾經收到她寄給我的葉片十分之完整.她現在公開其包裝方法,對我們非常有用,我全力支持!希媽好嘢
回復

peeseela 發表於 2008-4-17 18:38:24 |顯示全部樓層
希媽, 點解你清減左o既
我都收過希媽分享葉片, 十分完整, 包裝很好.
回復

nickyhk 發表於 2008-4-17 22:12:22 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-17 11:24 發表
早陣子寄葉給花友,忽發奇想做左個紀錄.大家參考下,俾d意見.印象中都冇咩花友同我投訴葉子寄到時餅哂或者乾左,我的方法應該ok.

- 先至用紙巾包得好呀?? 用保鮮紙得唔得呀 ??  我成日至先包個頭少少. 但成日怕走晒D水.

- 透明葯袋係邊度貫.

thanks !
回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 22:18:40 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-4-17 22:12 發表

- 先至用紙巾包得好呀?? 用保鮮紙得唔得呀 ??  我成日至先包個頭少少. 但成日怕走晒D水.

- 透明葯袋係邊度貫.

thanks !

實際上我係包完kitchen paper再加膠紙,咁就唔會nut出黎.所以用保鮮紙都ok.不過有花友教塗hi-fresh即可,不用加水.

藥袋在文具店有售.最細由$4一百個起.買試飲杯的地方亦都會有得賣,選擇更多.
回復

ayclui 發表於 2008-4-17 22:25:10 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-4-17 18:38 發表
希媽, 點解你清減左o既
我都收過希媽分享葉片, 十分完整, 包裝很好.

希媽, 你何止清減咗, 仲懞查查添(個頭像呀)
回復

12下一頁