中間無啦啦標左d葉出黎 !

作者: seilohk 發表于 2012-8-5 02:10:40
1546 5
但又唔係生夾, 係咪側芽?

係咪我大驚少怪呢 IMG_9454.JPG
軒仔(3) 發表於 2012-8-5 11:35:10 |顯示全部樓層
新植株要適應又或者你棵野應該唔夠營養 平時曬幾耐?買左幾耐?
回復

seilohk 發表於 2012-8-5 12:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
應該不會唔夠營養因為間唔中佢都會捕到蟲, 平時基本照燈8小時 (紅藍燈), 有太陽時再比佢照.
而且不停有新芽出(有夾的) , 只是不知d新葉係乜
回復

orik 發表於 2012-8-5 13:11:06 |顯示全部樓層
似唔夠光,加光同唔好餵野俾佢食住先
如果都冇好轉嘅話,有可能係植料/根部出問題
回復

kayan_l 發表於 2012-8-24 11:50:27 |顯示全部樓層
你係咪講中間果兩塊葉呀 我以前都有玩過一段時間 唔知我估得啱唔啱 但係睇嘅葉變黃同埋夾唔紅 應該係唔夠光
同埋唔夠光 啲葉會生到又長又好似無夾咁 但你用20X放大鏡睇 其實佢係有個超細夾响個篤篤度
如果你話之前不停有有夾嘅新芽出 我估係之前個地方夠光 所以之前啲舊芽本來已經有個夾
但去到新環境先真正由無到有嘅新芽就因為唔夠光 所以响新地方先長出嘅芽就會好似得塊葉咁無夾仔

不過我以前係用光管照 所以唔知你講嘅紅藍燈 夠唔夠光 同埋唔知你燈同植物距離有幾遠

有機會你可以試下去動植物公園 欣賞下佢地種果啲夾夾 塊葉係幾咁長 個夾係幾咁細
回復

telephone 發表於 2012-9-1 19:28:39 |顯示全部樓層
唔知點解我種唔到咁靓?
回復