想要荷蘭豆,蜜糖豆等食用豆種子或苗

作者: beta1009 發表于 2012-8-4 20:06:19
1389 8
我可以用香菜,韮菜,葱種子交換,有無人有?
powergun 發表於 2012-8-5 00:35:07 |顯示全部樓層
呢d 豆叫你媽咪係街市買黎做送, 留返幾粒比你種咪得囉, 我地種蕃茄辣椒都係咁
回復

beta1009 發表於 2012-8-5 01:39:54 來自手機 |顯示全部樓層
街市買個啲入面啲豆可以就咁種架? 洗唔洗浸水? 因我之前試過就咁放入泥無發芽
回復

powergun 發表於 2012-8-5 08:55:46 |顯示全部樓層
beta1009 發表於 2012-8-5 01:39
街市買個啲入面啲豆可以就咁種架? 洗唔洗浸水? 因我之前試過就咁放入泥無發芽 ...

我地個d都係就咁放泥就好快發芽架啦, 好似以前種蠶豆, 紅豆同綠豆咁, 但發芽後可唔司以種到開花結果就要睇你既功力啦
回復

jurassic 發表於 2012-10-8 15:06:45 |顯示全部樓層
我在 9月28日 去街市問人取了 2仲荷蘭豆, 回家,拆豆出來
放在水中 下面放一張紙巾, 到昨天只見豆已發黃, 完全不像可以生存,
是否不能這樣種......
回復

silicon 發表於 2012-10-8 17:40:14 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2012-8-5 00:35
呢d 豆叫你媽咪係街市買黎做送, 留返幾粒比你種咪得囉, 我地種蕃茄辣椒都係咁 ...

街市那些是未夠成熟不會發芽
回復

powergun 發表於 2012-10-8 17:55:12 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-10-8 17:40
街市那些是未夠成熟不會發芽

咁就奇怪啦, 我成日都係用個d 種子發芽架喎
回復

tt28 發表於 2012-10-8 18:07:15 |顯示全部樓層
系街市買到既何蘭豆密糖豆,系吾夠老身發吾到芽既.
回復

silicon 發表於 2012-10-8 22:15:29 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2012-10-8 17:55
咁就奇怪啦, 我成日都係用個d 種子發芽架喎

不是所有都可以, 因荷蘭豆要在佢未成熟就要收割,
種得太老食時會有渣, 所以d豆還未到成熟,
不會有發芽能力
回復