雞肉quinoa青瓜沙侓

作者: yukyo 發表于 2012-8-4 17:49:20
2227 4
星期六天氣焗熱,食吓quinoa,想起Atahualpa。
雞肉加quinoa,加青瓜(唔係自種 ),加薄荷加basil(係自種 ),加橄欖油加balsamic,好容易又一餐。
andyman 發表於 2012-8-9 10:36:54 |顯示全部樓層
請問quinoa在那裏可買到呢, 口感是軟糯或是硬身, 點樣烹調,對不起,我太多問題
回復

yukyo 發表於 2012-8-9 11:07:50 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-8-9 10:36
請問quinoa在那裏可買到呢, 口感是軟糯或是硬身, 點樣烹調,對不起,我太多問題  ...

唔駛對不起,你問得好好。我係沙田City買,貴(35HK$450g)!我想搵平D,有園友知道請介紹。軟定硬可以控制,我覺得係粒粒鬆軟感,用黎做salad一流,營養好。包裝上旣煮法:
一份清洗左旣quinoa加入1又1/4滾水,較慢火加蓋simmer12分鐘熄火,等5分鐘即可食用。我上次係咁做,效果好,唔做沙侓可以即刻熱食。希望幫到你。
回復

andyman 發表於 2012-8-9 13:13:36 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-8-9 11:07
唔駛對不起,你問得好好。我係沙田City買,貴(35HK$450g)!我想搵平D,有園友知道請介紹。軟定硬可以控制 ...

可以當義大利飯咁食嗎?
回復

yukyo 發表於 2012-8-11 10:45:48 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-8-9 13:13
可以當義大利飯咁食嗎?

我未試過。quinoa入口有D甘甘地旣味,係粒粒唔sticky旣texture。前日City做promo想去再買,搵唔番 ? 2013年係聯合國Quinoa年,應該會搵到掛!但係價錢就唔知?俾個link你睇吓:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

thank you ^^  發表於 2012-8-11 12:07
回復