成日受到嘈音滋擾, 我可以點做?

作者: 小節瓜 發表于 2012-7-27 10:06:11
3954 17
隔離屋日日6點幾就開大部tv
日日比佢嘈醒就訓唔返, 成個人燥哂
再係咁落去我驚會有燥狂症

想問下早上d人開電視嘈住人, 可唔可以投訴?
定係我自己走去咯門叫佢可否將聲浪收細?
ps 我同隔離屋冇咩交流
隔離屋係一對6x歲既夫婦
claudiatang 發表於 2012-7-27 10:46:14 |顯示全部樓層
老人家聽力減退,所以聲音要調較到年輕人覺得是噪音的頻率才聽得到。這個也很難去理論。可 以的話忍下吧﹗當敬老。
回復

小節瓜 發表於 2012-7-27 10:52:20 |顯示全部樓層
再係咁忍落去, 我驚屈到病
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-27 11:05:37 |顯示全部樓層
可以同管理員講吓,佢出聲好過自己去交涉。

同意試吓呢個方法先啦!先禮後兵嘛!  發表於 2012-7-27 16:52
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-7-27 12:19:41 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-7-27 11:05
可以同管理員講吓,佢出聲好過自己去交涉。

咁嘅情况都係死左條心喇, 如果佢係有公德嘅就唔需要交涉,

如果佢係無公德嘅就交涉完仲大劑, 情況只會更壞.

只有一個方法........
搬走  

x2  發表於 2012-7-27 12:22
同意  發表於 2012-7-27 12:21
回復

jellyfishy 發表於 2012-7-27 12:22:40 |顯示全部樓層
如果過了晚上 10.30pm, 可電 999 投訴.

老人家應該都好早訓,所以朝早先會咁早嘈醒佢...  發表於 2012-7-27 17:22
啱聽 ! 最怕官管  發表於 2012-7-27 12:25
回復

小節瓜 發表於 2012-7-27 12:23:42 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-7-27 12:19
咁嘅情况都係死左條心喇, 如果佢係有公德嘅就唔需要交涉,

如果佢係無公德嘅就交涉完仲大劑 ...

如果有能力, 我都好想...
回復

小節瓜 發表於 2012-7-27 12:23:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-7-27 12:22

咁早上呢?

管制在晚上十一時至翌日上午七時  發表於 2012-7-27 12:37
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-7-27 12:24:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-7-27 12:22

一般結果係差人來了細聲,差人走了又大聲番, 吹脹呀
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-7-27 12:30:19 |顯示全部樓層

適少少  啱聽 ! 最怕官管  發表於 5 分鐘前

"少少"你大錯特錯喇, 呢啲事差人都攪唔掂,

好難証實燥音源頭, 燥音是否超標, 差人都吹佢唔脹
回復

Springonions 發表於 2012-7-27 12:48:27 |顯示全部樓層

如果間屋係自己的, 可以安double windows, 會有好大改善.

水母的方法也可以, 還不用咁大工程. 膠邊在五金舖或$12店都有得賣.

哈哈, 王爺, "膠sip"容易過"交涉"好多

我選擇戴耳塞訓....  發表於 2012-7-27 17:24
水母大大咁講用「膠SIP」,算唔算「交涉」嘅一種方法?  發表於 2012-7-27 16:07
我見過朋友用膠sip埋門邊, 好隔聲架~  發表於 2012-7-27 13:58
回復

太陽鳥 發表於 2012-7-28 01:10:44 |顯示全部樓層
有一年,我樓下1/F(村屋) 搬入一對 30y 下的情侶 入住,他們初時每日回家例必 x love,不論早歸 or 夜歸, d 聲 由我四邊氣窗 / 樓梯 升上來, 那段日子令我住的地方如同 "時鐘酒店" 一樣, 我第一步的佬做法  用短信 send 給個女仔(禮貌地),回答: 知道了(真不知害羞),但依然那般熱血叫聲 (女) (真想報警,因個女仔叫 "好痛""好痛"....呀),第二步:同"業主" 講,都起不到作用,第三步:同 "村長" 講,這就得了,不知是 "村長"勁 or "個熱血男" 身體弱了啦!但我都要忍受 半年多/ 1y 的這種生活 ><"  ,他們先走。

小節瓜 : 如你隔離屋係一對6x歲既夫婦 ,那就反而不會 "包咬頸" ,你"禮禮貌貌" 地和他們打招呼,傾幾句計,然後先入題,話自己住在他們隔離,因聽到他們 TV 聲浪 很大,影響到你作息等等,我估他們會體量。

先禮後兵!!! good  發表於 2012-7-28 01:41
回復

Monk's 發表於 2012-7-28 08:59:50 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-7-28 01:10
有一年,我樓下1/F(村屋) 搬入一對 30y 下的情侶 入住,他們初時每日回家例必 x love,不論早歸 or 夜歸,  ...

話自己住在他們隔離,因聽到 TV 聲浪 很大,影響到你作息等等,問佢地聽唔聽到同知唔知邊個? 希望他們會醒水
回復

小節瓜 發表於 2012-7-28 09:21:18 |顯示全部樓層
今早打左去管理處叫人上來睇睇
佢地都即時收細左聲音

希望以後佢地識做la

應該識撈0既.  發表於 2012-7-29 15:23
你真係好彩^^  發表於 2012-7-28 12:03
回復

GOODluck20x 發表於 2012-7-29 15:20:28 |顯示全部樓層

我又試過樓上住個儍人,深液2-3點吾系狂叫就鬧交, 次次比佢嘈醒,有次仲澎一聲好似推跌個櫃.嚇到我以為飛虎破门入屋...頂佢...
最後一次糸年初二早上8點幾,又鬧交!!!!! god...DAxx.....仲叫救命...太好了!!! 最怕你吾叫救命!! 報警la!! 吾考慮!!  自此之後好小再嘈了.
投訴管理處系可以,成效慢.或者冇改善.尢其遇著麻煩住户, 管理員好多時比人兇番轉頭.
報警糸快收效, 但自標吾自本,警察走左再嘈都仲得. 冇規律0甘嘈又糸好難報警 . 所以都糸睇彩數.
回復

gunbuster363 發表於 2012-7-30 11:26:06 |顯示全部樓層
戴耳塞自求多福啦.......
我爸爸在隔離房晚晚都開電視鬼咁大聲
我入左n對耳塞
不過佢都易話為, 叫佢收細聲d就會收細少少
雖然都仲係會聽到(因為佢真係成日又較番大聲, 可能覺得大聲好睇d), 但我當background noise算
回復

gunbuster363 發表於 2012-7-30 11:28:54 |顯示全部樓層
我可以推介一款耳塞, 幾舒服的
我試過好多種耳塞, 呢種最軟 - moldex spark plugs

香港沒有得賣
不過淘寶有, 但最好在有信譽的商店買
回復

小節瓜 發表於 2012-7-30 14:20:56 |顯示全部樓層
我買左無印果隻耳塞, 但都唔係好隔到音
回復